Lokalavis for Åsane og omegn!
  • FORNØYD: Norsk trikotasjemuseum i Salhus har fått status som ankerpunkt ved det største reiselivsnettverket for industrihistorie i Europa. – Dette betyr mye for oss, sier avdelingsleder Ann Kristin Ramstrøm og formidlingsleder Ingrid Haugrønning. (Foto: Thomas Gangstøe)

  • IDYLL: Trikotasjemuseet ruver ved vannkanten. Arbeiderboliger i og direktørhuset Kveldheim kan også sees på musumsområdet – som når får flere internasjonale turister etter å ha blitt ankerpunkt hos ERIH. (Foto: Kristine Rande)

– En stor anerkjennelse

Norsk trikotasjemuseum i Salhus har som ett av fem museum i landet blitt ankerpunkt på europakartet til European Routes of Industrial History (ERIH). – Vi er kjempestolt, sier avdelingsleder Ann Kristin Ramstrøm og formidlingsleder Ingrid Haugrønning til Åsane Tidende.

I Norge er det totalt 52 steder på kartet. Kun fem har altså fått status som ankerpunkt. I tillegg til museet i Salhus er dette Norsk vasskraft og industrimuseum i Odda, Norsk industriarbeidermuseum i Rjukan, Norsk teknisk museum i Oslo og Museum Nord i Narvik.

ERIH er det største faglige nettverket for industrihistorie og en portal for industriturisme i Europa.

Norsk trikotasjemuseum ble innlemmet i nettverket i 2013, men har først nå fått den gjeve statusen som ankerpunkt.

– Dette betyr at vi ivaretar en industri med spesielt stor interesse, sier Ann Kristin Ramstrøm.

Mange krav

For de ansatte ved det unike museet i hjertet av Salhus, har det vært mange krav som måtte oppfylles får å bli ankerpunkt.

– Vi må være operativ, ha høyt servicenivå og levere høy kvalitet. I tillegg må vi være god på historiefortelling, ha bra tilgjengelighet og sørge for informasjon på flere språk. Vi må ha aktiviteter for barn. I tillegg må vi ha kafé og butikk. Vi har oppfylt disse kravene lenge, men har likevel måtte gå igjennom en prosess for å få den formelle statusen som ankerpunkt, forklarer Haugrønning.

Museet hadde i fjor høst også besøk av Rainer Klenner i ERIH for å se at alt var på plass.

– Han var på besøk en hel dag og tok seg god tid til å få med seg alt som er å oppleve ved museet og i Salhus for øvrig, sier formidlingslederen til Åsane Tidende.

Betyr mye

– Hva betyr det for dere å få være ankerpunkt hos European Routes of Industrial History?

– Først og fremst er det med å synliggjøre oss. Det er også et kvalitetstegn. Vi blir verdsatt som et viktig museum. Ikke minst håper vi det vil føre til at vi får enda flere besøkende fra andre land, og kanskje også lokalt. Å oppleve industrihistorie på reiser, er en type turisme som bare vokser og vokser, sier Ramstrøm og Haugrønning til Åsane Tidende.

Hvordan effekten blir av at Norsk trikotasjemuseum i Salhus har blitt ankerpunkt, vil vise seg fram mot sommeren når turistene strømmer til Bergen.

Men trolig blir det langt mer folksomt enn før ved den unike museet like ved Salhus kai – et museum basert på et arbeidersamfunn og en fabrikk som ble stengt så sent som i 1989.

Her finner du siden til Norsk trikotasjemuseum hos ERIH!

Av

Thomas Gangstøe

thomas@aasanetidende.no

Relaterte saker