Lokalavis for Åsane og omegn!
  • FINALE: Bergen Shantykor, som har halvparten av medlemmene fra Åsane, er klar for finalen i Norske talenter. (Foto: Arne Nernes)

Er dette vinnerne av Norske talenter 2018?

Bergen Shantykor har sjarmert hele Norge med sjømannsviser og irske folkesanger kombinert med en stor porsjon humor. Nå er det åsanebaserte koret klar finalen i Norske talenter på Tv2.

– Det er rart med det, men i en alder av 66 år har jeg begynt å skrive autografer, lo Helge Riise fra Nordre Langarinden på Nyborg da Åsane Tidende snakket med ham sist fredag.

Han er dirigent for de 58 herrene som for tiden gjøre det stort i Norske talenter. Koret har gått videre fra både auditions i Bergen, og utslagsrunder i Oslo, og er altså klar for finalen.

Ny scene

At et så stort mannskor deltar på Norske talenter er ikke dagligdags. De 58 medlemmene bestående av sanger, dirigent og orkester sjarmerte både dommerne og tv-seere under audition på Flesland i Bergen. Tilbakemeldingene fra både Bjarne Brøndbo og Mia Gundersen var enestående, og koret fikk en pangstart på tv-karrieren.

– Utrolig gøy at vi har kommet så langt. Men det har vært mye hardt arbeid også, erkjenner Riise. For det er ikke bare bare å få 58 menn til å lyde fint.

Men Bergen Shantykor, som har halvparten av medlemmene sine fra Åsane, har klart det.

Startet for 88 år siden

Bergen Shantykor ble stiftet i 1930 som et bedriftskor for sjåfører og andre ansatte i busselskapet Bergens Sporveier. Koret sitt navn var den gang Bergen Sporveiskor. Senere ble navnet endret til Tide Mannskor.

I desember 2014 ble det vedtatt å bytte navn til Bergen Shantykor, fordi mange nye medlemmer utenfor busselskapet kom til.

Samtidig skiftet koret musikalsk profil. Det ble satt i gang en stor jobb med innøving av nytt friskt program. Koret skulle nå «folk flest» med gode shantylåter, køntrymelodier og irske folkesanger.

Økt kraftig

Fra å ligge nede med knekket rygg og rett over 20 medlemmer, teller dagens utgave 54 faste betalende medlemmer og 4 aspiranter.

Dirigent og pianist i Bergen Shantykor er Helge Riise. I tillegg til å ha det kunstneriske ansvaret, skriver og tilpasser han korarrangementene. På den måten sikrer de at koret har sin egen «sound» og stil.

Koret har show på Bømlo, i Hareidsgallen, i Grieghallen og i Åsane i løpet av høsten. I tillegg har de juleshow i Åsatun.

Av

Thomas Gangstøe

thomas@aasanetidende.no