Lokalavis for Åsane og omegn!
  • PIL PÅ MARKED: Hege Schei og Åsane hagelag skal demonstrere fletting av pil under sommermarkedet ved U82-huset på lørdag. – Dette er skikkelig moderne nå, og vi gleder oss til å lære det bort til åsabuen, sier hun.

– Populært å flette levende pil

Ifølge Hege Schei velger stadig flere å flette levende pil til alt fra både gjerder og hekk til små hytter. – Dette er skikkelig moderne nå, og på årets sommermarked ved U82-huset på lørdag skal vi demonstrere pilfletting, sier Schei.

Lederen for Åsane hagelag, Hege Schei, opplever at mange har fattet interesse for pil de senere årene.

– Fersk, levende pil kan benyttes til å lage alt fra hekker til hytter og tunneler. Det er et greit materiale å jobbe med. Dette er i utgangspunktet noe alle kan drive med, men vanskelighetsgraden er selvsagt avhengig av hva du velger å lage, poengterer Schei.

Hun trekker frem at et piltre kan bli ganske stort, men dersom du tar mange mindre kvister og fletter sammen kan du skape et lite tre i en potte. Hun kan videre fortelle at pil røter seg lett.

– Hvis du stikker en kvist i jorden slår den rot med en gang og danner et nytt tre. Kvisten er myk, og den kan bøyes og flettes sammen med andre kvister. På denne måten kan vi lage ulike ting som nettopp hytter og hekker, sier hun.

Skal demonstrere

Lørdag 26. mai er det duket for det årlige sommermarkedet i og ved U82-huset. Dette er i regi av Åsane frivilligsentral, Arna og Åsane kulturkontor, Åsane hagelag og Bærekraftig liv Ulset. Hagelaget skal demonstrere fletting av pil klokken 13.00 denne dagen.

– Vi skal vise hvordan du kan flette et enkelt tre i en potte. Videre skal vi selge levende skudd fra pil, slik at folk kan prøve selv hjemme i egen hage etterpå, sier Schei. 

Lederen for hagelaget i bydelen trekker fram at skuddene som blir solgt på markedet kommer fra hager i Åsane.

– Flere av våre medlemmer har pilhekker hjemme hos seg. De får masse skudd, og de må beskjære hekkene sine. Dette blir solgt videre på markedet, slik at enda flere åsabuer kan få oppleve gleden med å flette pil, sier hun.

Schei fremhever at levende pil som blir plantet vil fortsette å vokse.

– Den må beskjæres innimellom, men om du holder hekken eller potteplanten vedlike er det en ganske enkel jobb, sier hun.

Fascinert av tv-program

Schei forteller at å flette pil er en eldgammel teknikk, men populariteten skjøt fart på ny for rundt ti år siden.

– Den gang handlet det i hovedsak om å flette tørr pil for å lage kurver og pyntegjenstander, sier hun.

Levende pil så Schei for første gang i bruk under et tv-program for et sted mellom fem og seks år tilbake.

– Da ble jeg så fascinert at jeg bestilte meg pil med en gang, sier hun med et smil.

Schei laget en hekk utfra det hun hadde lært ved å se på tv i ti minutter.

– Det er på ingen møte en mønsterhekk, men den fungerer helt fint for meg. Den er litt rufsete, men veldig grei, sier hun til Åsane Tidende.

Nå håper hun at enda flere blir bitt av pilbasillen etter lørdagens sommermarked i og ved U82-huset og hagemarkedet på andre siden av bilveien.

– Ja, vi håper at markedet blir godt besøkt, og at mange velger å teste ut pil i egen hage, avslutter Hege Schei.

Se flere bilder i vår e-avis!

Av

Nina Johnsen

nina@aasanetidende.no

Relaterte saker