Lokalavis for Åsane og omegn!
  • BLIR DET JUBELSESONG: Åsane Tidende tror Åsane gjør som i fjor, og holder plassen i en knalltøff divisjon. 

     

Vinnerskallene fra Myrdal overlever igjen

«Vi kan slå hvem som helst-mentaliteten» sikrer divisjons kanskje minst ressursterke klubb plassen i Obos-ligaen denne sesongen også.

Kjetil Knutsen er kanskje blitt selve symbolet på en klubb som tror selv de kan slå alle lagene i OBOS-ligaen. Den kruttsterke vinnermentaliteten blir en nøkkelfaktor i jakten på  overlevelse også denne sesongen.

Da den tidligere Fyllingsdalen-treneren tok over jobben som hovedtrener i Åsane snakket han om det få Åsane-trenere før han turde å si.

– Ambisjonen for en klubb som Åsane, bør være å etablere seg i 1. divisjon. Vi må ikke være redde for å sikte høyt. Vi skal skape en vinnermentalitet, men den må du jobbe for selv, du får den ikke gratis, sa han til Åsane Tidende da han tok over ansvaret for de oransje seint 2013. Han ledet Åsane til et suverent opprykk ti måneder seinere.

Da hadde Åsane sesongen før endt tre poeng over nedrykksstreken i 2. divisjon.

Og, det er nettopp det som på mange måter beskriver laget med et av divisjonens laveste budsjetter når de på søndag møter den falne storheten, nyopprykkede Kongsvinger, i første seriekamp av den såkalte ”vanskelige oppfølger-sesongen”.

Unge juveler

For årets Åsane-stall består i år, som i fjor, av gode ballspillere med strøkne individuelle ferdigheter, unge juveler som er sulten på suksess, og en okey balanse mellom rutine og ungdom.

Men størst av alt? Vinnermentalitet, troen på egne ferdigheter og fryktløsheten. For spillerne hører på Knutsen. Spillerne tror på en trener med så gode resultater å vise til. Resultater skaper troverdighet på et prosjekt, og Kjetil Knutsen har definitivt skapt bedre resultater enn hans fleste forgjengere har gjort på veldig kort tid. Han er kanskje en av divisjonens beste trenere til å skape et lag med tro på at ingenting er umulig.

Vi så det i fjor. Åsane var bedre enn Sogndal på Myrdal. Sogndal var divisjonens klart beste lag. Åsane var faktisk bedre enn Brann i begge oppgjørene. Brann sikret som kjent den andre opprykksbilletten.

Åsane henter ikke utenlandske spillere med et godt rykte for å bevise noe. Slik både Fyllingsdalen og sist Nest-Sotra blant annet har gjort uten å lykkes. Åsane har prioritert riktige typer. Lokale spillere. Unge gutter som passer med spillestil og i Knutsens system og ideer. Det skaper relasjoner, og Åsane kan fort finne på å samle mer enn de 35 poengene de hentet i fjor.

Det betyr ikke at Åsane skal slåss i toppen i årets sesong på noen som helst måte. Det betyr enkelt og greit at kompisgjengen fra Myrdal har et høyt nok toppnivå til å temme de fleste lagene i divisjonen. Spørsmålet er heller; Er de stabile og erfarne nok over en lang og krevende sesong?

Forrige sesong klarte Knutsens mannskap å reise seg etter å ha ligget nede. Etter en knallstart på sesongen kom nedturen. Åsane så sårbare ut. De fikk mye juling, og lignet mer og mer på et nedrykkslag. Så reiste martyrene seg når presset stod på som verst. De tapte flere slag på veien, men vant krigen og overlevde mot alle odds i sin debutsesong.

I år vil motstanderne møte åsabuene med større alvor og respekt enn i fjor. Om Åsane fikk noe som helst gratis forrige sesong, får de i alle fall ikke det i år.

Og spørsmålene rundt årets stall er naturlig nok mange. Er nykommerne gode nok? Vil spissene score nok mål? Har Åsane for mange like spilletyper? Er lille Åsane god nok til å overleve enda en sesong på dette nivået?

Styrket eller svekket?

Jacob Glesnes forsvant til Sarpsborg 08 etter en meget imponerende høstsesong på lån fra FK Fyllingsdalen. Spørsmålet er om hans rolle i laget kan erstattes.

Det blir i iallfall spennende å se unge Fredrik Pallesen Knudsen, på lån fra Brann, som en potensiell ledertype i midtforsvaret sammen med Eirik Wollen Steen. Han er muligens mannen som må erstatte Glesnes. Det som er helt sikkert, er at han kunne ikke valgt en bedre klubb, eller en bedre trener å spille for i jakten på å oppnå best mulig utvikling før han på et tidspunkt kanskje blir moden og god nok til å spille for rødtrøyene.

I tillegg nærmer Kevin Dure seg comeback, Jahn-Ove Wiik vil som regel levere solid enten som back eller som stopper, og talentfulle Sindre Austevoll er kommet fra Sogndal. Solide Mads Bjørsvik Sognve kommer fra Nest-Sotra og bidrar til økt konkurranse på backplass.

For Sognve bør ikke stå noe som hells tilbake for Rune Gravdal, som forsvant østover til Follo i vinter. Med Martin Ueland på den andre backen, stiller Åsane svært sterkt på disse plassene den kommende sesongen.

Med Eirik Østgård helt bakerst, bør Åsanes bakre femmer være godt dekket. Ikke divisjonens sterkeste forsvar, men definitivt ikke blant de svakeste.

Offensiv styrke

Offensivt ser de oransje sterkere ut. Joachim Soltvedt fikk ikke dra til Sogndal som ønsket å hente den tidligere Lyngbø-spilleren til Fosshaugaene. At han blir, er viktig for Åsane. Med sin presise venstrefot og intelligente forståelse, bør Soltvedt bli en av lagets største offensive våpen også i år.

Joakim Hammersland er tilbake etter to sesonger i Nest-Sotra. Han vil tilføre tiltrengt fart inn i laget, mål, og massevis av energi. Han har i tillegg to sesonger bak seg på dette nivået, og kjenner klubben svært godt. Han er muligens den smarteste signeringen Åsane har gjort denne vinteren.

Peter Aase kommer på lån fra Sogndal. En spennende spiller som kan brukes både på kanten og i en indreløperrolle, dog et noe ubeskrevet blad. Om spillere som Senai Hagos, Stian Nygard, Vegard Leikvoll Moberg, og Simen Lassen tar ytterligere noen steg i riktig retning, ser Åsane gode ut i midtbaneleddet.

Så har vi Marcus Stueland. Klubbens kanskje beste spiller da Åsane rykket opp for to sesonger siden. Fikk lite tillitt i fjor, men kan fort få sitt gjennombrudd på nytt i år.

På topp må nok fjorårets toppscorer Geir Andre Herrem, som signerte en permanent avtale med Åsane tidligere i år, og toppscoreren fra 2014 Niklas Lerpold slåss om den mest sannsynlige ene spissplassen.

Herrem førstevalget

Herrem virker å være førstevalget, mens Lerpold som leverte ujevnt med kun fire scoringer i fjor, har mye å bevise i årets sesong. På sitt beste er han en ekte målmaskin, og kanskje får vi se Herrem i spann med Lerpold.

For Åsane trenger spisser som scorer mål. Mislykkes Herrem og Lerpold, er det ikke flust av målscorere igjen. Da vil Åsane få trøbbel, men kanskje får vi se spillere som Hagos, Stephensen, Hammersland og Nygard gjøre flere mål denne sesongen. Soltvedt kan gjøre mål, som han viste i fjor, men Herrem og Lerpold må levere for at Åsane skal gjøre en god sesong.

Vegard Leikvoll Moberg er også en spiller Åsane bør holde skadefri. Han er midtbanekjempen som gjør ryddejobben bak de gode ballspillerne. Han er sjefen og ryggraden i det unge Åsane-laget. Det er vanskelig å se hvem som skal erstatte hans rolle om osingen får skadeproblemer.

Offensivt har Åsane beholdt sin kanskje største playmaker. Mannens som pådro seg den stygge skaden i siste seriekampen mot Hønefoss i fjor, har tilbringet mesteparten av forsesongen i treningsrommet.

Får Åsane Nesse Stephensen i gang tidlig, kan han skape mye trøbbel for Åsanes motstandere også denne sesongen med sin slepne teknikk. Han var strålende i fjor, og skal ha mye av æren for Herrems gode høstsesong. Han bør dog bli mer målfarlig, men det er ingen tvil om at den tidligere Sogndal- og Fyllingsdalen-spilleren blir en viktig brikke for Knutsens offensive kabal denne sesongen.

Så er Åsane gode nok?

På papiret tror jeg Åsane er gode nok til å ende på trygg plass. De er unge, har litt mer rutine enn for ett år siden, men mangler en del fysikk og råskap i egen boks i møte med en ekstremt fysisk, temposterk og tung liga.

Dette er en sulten gjeng med massevis av kvalitet. Åsane har også to kloke taktikere og vinnerskaller i Kjetil Knutsen og Morten Kalvenes på trenerbenken. De vet i enda større grad hva som venter i år, og nykommerne virker lovende, men en skal huske på at kun Joakim Hammersland og Herrem har spilt mye på dette nivået tidligere av de nyeste signeringene. Der ligger en usikkerhet i forhold til om nykommerne kan komme inn og styrke elleveren.

Jovisst, finnes det svakheter i mannskapet, og naturlig nok ikke like stor bredde i troppen som de største lagene i divisjonen. Men, prosjekt-Knutsen tåler motgang. De elsker å vinne, og har bygget opp et lokal-preget lag med mye sjel og lojalitet.

Oppfølger-sesongen blir knalltøff, men det er ingen mer klar over enn de er selv. Laget mangler fortsatt en del rutine, men kvalitetsmessig ser vi ingen grunn til at byens nest beste klubb ikke skal bite godt fra seg i år også.

Tips: 9. plass

Av

Erik Madsen

erik@aasanetidende.no

Vårt tabelltips for Obos-ligaen i 2016

1: Sandefjord

2: Sandnes Ulf

3: Mjøndalen

4: Kristiansund

5: Jerv

6: Fredrikstad

7: Ranheim

8: Hødd

9: Åsane

10: Levanger

11: Ullensaker/Kisa

12: Kongsvinger

--------------------------

13: Strømmen

14: Bryne

15: Raufoss

16: KFUM

 

Relaterte saker