Lokalavis for Åsane og omegn!
  • VASKER: I august startet Håvard Larsen opp en Bergens-avdeling for Oslo-bedriften Rene vinduer. – Jeg ville skape min egen arbeidsplass, og målet er å kunne leve av dette, sier han.

Opplevde å ha gått «ut på dato»:

Skapte sin egen arbeidsplass

Håvard Larsen mistet jobben etter 20 år i farmasøytisk industri, og opplevde å ha gått «ut på dato» i arbeidslivet. Han valgte derfor å skape sin egen arbeidsplass, og etablerte en Bergens-avdeling for bedriften Rene vinduer i august.

I rundt 20 år arbeidet Håvard Larsen i ulike bedrifter med kvalitetskontroll i farmasøytisk industri. Senere opplevde bransjen nedbemanninger og nedleggelser, og da 53-åringen mistet jobben valgte han å flytte til Hordvik med familien.

– Jeg opplevde å ha «gått ut på dato» i arbeidslivet. Da vi kom til Hordvik satt jeg med to tomme hender som jeg hadde lyst til å arbeide med, og da måtte jeg bare finne på noe, sier han til Åsane Tidende.

Satser på vindusvask

Løsningen ble Rene vinduer. For fem år siden bestemte to av kusinene til Larsen seg for å nettopp skape sine egne arbeidsplasser.

– Søskenbarna mine la hodene i bløt. Opprinnelig kommer de fra Nederland, og der er det vanlig at vindusvask i private hjem blir utført av en bedrift, sier Larsen.

Han legger til at det ikke er like vanlig med slike tjenester på privatmarkedet i Norge.

– Nei, her vil folk helst gjøre det meste av slike ting selv. Det er nok derfor enkelte sier at det omtrent er en tilhenger i hver husholdning, sier han med et smil.

Larsen legger til at de to søstrene likevel bestemte seg for å satse på vindusvask, og de gikk i gang med å opprette bedriften Rene vinduer.

– I dag er dette en stor suksess i Oslo og omegn, sier Larsen.

Fra bakkeplan

1. august i år startet Larsen opp Rene vinduer i Bergen, og driver avdelingen som oppdragsvirksomhet for de to søstrene i Oslo.

– Det har ekspandert såpass i Oslo, slik at de tente på ideen med å få dette tilbudet på plass i Bergen også, forteller Larsen.

Hittil har det gått litt opp og ned, men Larsen har tro på økning når stadig flere får vite om bedriften.

– En kvinne stoppet opp og så på bilen min, da jeg vasket glassvinduene til en stor butikk i bydelen for en tid tilbake. Et par dager senere ringer kvinnen, og jeg tok et oppdrag hos henne. Det medførte at ti nye naboer ba om vindusvask med en gang, sier han fornøyd.

Han forteller at folk som bor i blokk og har vinduer som ikke kan vendes ofte er ekstra glade når de oppdager bedriften Rene vinduer.

– Slike vinduer er vanskelige å få vasket for privatpersoner. Da må de ut med stige, og det blir fort et voldsomt prosjekt, sier han.

Larsen legger til at han benytter seg av såkalte «teleskopstenger» som kan skyves ut til 15 meter.

– Dermed kan jeg vaske vinduer høyt oppe fra bakkeplan, sier 53-åringen.

Ingen såpe

Larsen benytter bergensk springvann til å vaske vinduene, men poengterer at det er filtrert to ganger.

– Dette gjør at jeg kan vaske uten såpe, og det er positivt for miljøet. Videre gjør fraværet av rengjøringsmidler at det ikke legger seg igjen en «film» på ruten som igjen ville ha tiltrukket støv. I tillegg varmer jeg vannet opp til rundt 70 grader, sier han.

Larsen benytter nøyaktig det samme systemet som søskenbarna hans har drevet med i fem år i hovedstaden. Rene vinduer har spesialbiler, der en maskin i bagasjerommet sørger for at vannet blir både filtrert og varmet opp.

– Jeg har alt jeg trenger i bilen, og kommer enkelt til for å vaske vinduer både hos bedrifter, eneboliger og blokkleiligheter, sier han.

Larsen forteller at det per i dag er fem biler i Oslo-området. Han er foreløpig den eneste som arbeider i Bergen.

– Målet mitt er å sørge for at dette er noe jeg kan leve av. I tillegg håper jeg at bedriften skal gå så bra at jeg kan skaffe en bil til og ansette en ekstra person i løpet av et år, avslutter Håvard Larsen.     

Av

Nina Johnsen

nina@aasanetidende.no

Relaterte saker