Lokalavis for Åsane og omegn!

Trollbandt barna

For 11. året på rad viste elever ved Åsane Folkehøgskole fram det de har arbeidet med siden skolestart. Årets teaterstykke var "Snødronningen", H. C. Andersens populære og kjære eventyr fra 1844.

Totalt 29 barn var innom på premieren, og det var fullt i Amfisalen på Åsane Kulturhus lørdag formiddag. Det vil si at det var 60 tilskuere.

De seks elevene på scenen hadde tre roller hver, og raske scene- og kostymeskift var gjengangere i stykket "Snødronningen". Det måtte det være ettersom vi fikk stifte bekjentskap med kongen, prinsen, snakkende fugler, et reinsdyr, røvere, en forteller og mer til.


Glad regissør


Teaterforestillingen handler om de to vennene Kai og Gerda. Når Kai blir forhekset av Snødronningen og tatt til hennes slott, legger Gerda ut på en farlig og begivenhetsrik ferd for å finne ham igjen. Publikum får dermed være med på en variert og artig reise.

Etter vel blåst premiere tok Åsane Tidende en prat med Cato Jensen, som både er dramalærer på Folkehøgskolen, og regissør for stykket. Han var godt fornøyd med premieren.

- Alt gikk som det skulle, sier han om stykket skal spilles hver dag fram til fredag, klokken 11 og 13.

Med en varighet på 55 minutter kan det bli mye for små barn å sitte i ro, og som programbladet sier passer stykket best for barn fra fire år og oppover. På grunn av lengden var Jensen spent på om alle ville klare å følge med så lenge. Det gjorde de - til gangs.

- Å klare å holde små barn i ro i 55 minutter er bra. Vanligvis sies det at 45 minutter er en grense, så de må ha likt det. Jeg fulgte med på en del av barna, og så mange som satt med store øyne, sier han.

Kort øvingstid

Premieren ble gjennomført etter en hektisk periode med øving for skuespillerne. De begynte på Åsane Folkehøgskole så sent som i september, og har dermed hatt veldig begrenset med tid for å lære seg rollene og de mange replikkene.

- Det er mange skift og et høyt tempo i stykket, og det har vært noen heftige uker for dem, sier Cato Jensen.

Noen av elevene har hatt drama i skolesammenheng tidligere, mens andre har ikke det. Et stykke som dette er imidlertid nytt for de fleste, forteller han.

I dagene fram til fredag kommer barnehager til å innta mange av plassene i Amfisalen, naturlig nok. Det er en nervepirrende og utfordrende jobb å skrive for barn, medgir regissøren.

- Uansett lever hver forestilling alltid sitt eget liv, men i enda større grad når man jobber for barn. De kan for eksempel plutselig stille spørsmål om ting underveis, og de ser ting på en helt annen måte enn voksne. Man må tenke mer barnlig, og det er også slik at ting kan ha dobbelbetydninger som gjør at stykket er morsomt både for barn og voksne.

Med hekser, skummel musikk og slossing var Jensens største frykt at han skulle gjøre stykket for skummelt da han bearbeidet materialet. Det var det ingen grunn til. Ungene så ut til å storkose seg, og fulgte spent med.

De som har mulighet til å se stykket bør absolutt ta turen innom Åsane Kulturfestival og se stykket "Snødronningen" en gang før fredag.
 

Denne artikkelen er importert fra vår gamle avis og kan derfor ha mangler. Vi jobber med å oppdatere alle artiklene i arkivet vårt.