Lokalavis for Åsane og omegn!

Elektronisk travpark

Tirsdag holder samtidsmusikkfestivalen Borealis sin offisielle åpning på Bergen travpark. På programmet står urfremførelse av et verk med bidrag fra elever ved Haukås barneskole – og et knippe travhester.

Åpningskonserten er en videreførelse av fjorårets konsert, der trinn seks fra Haukås skole gjorde lydopptak fra travparken som så ble bearbeidet elektronisk av komponisten Espen Sommer Eide.

 

Feiring av lydkunst

 

Alle opptakene fra i fjor er gjort tilgjengelige for årets sjetteklassinger, som sammen med komponisten nå har mixet lydene sammen til helt nye musikkstykker. Elevene har også vært rundt i området og gjort nye opptak. Musikken vil bli urfremført på åpningskonserten av Espen Sommer Eide, John Hegre og barna selv.
– Borealisfestivalen er en feiring av moderne musikk og lydkunst, sier festivalsjef Alwynne Pritchard (41) til Åsane Tidende, og lover spennende konserter alle de fem dagene festivalen varer.

 

Tyske legender

 

Festivalkomponist denne gangen er den britiske samtidskomponisten Michael Finnissy, som blir i Bergen hele uken. Det knytter seg også store forventninger til Biosphere (Geir Jensen) fra Tromsø og det legendariske tyske krautrockbandet Faust, som spiller på Logen sent neste fredag kveld. Åpningskonserten på Bergen travpark har mer på programmet enn digitale hester. Det nederlandske Pow-ensemblet kommer, og vil presentere en forrykende forestilling der energisk stepping, bisarre tekster, scratching, støy, jazz og kjærlighetssanger smelter sammen. Forsvarets musikkorps Vestlandet og Krohnengen brass band vil også spille, noe festivalsjefen mener er et forsøk på å vekke til live en gammel tradisjon.

 

Defileringsmusikk

 

– Før var det vanlig at korps spilte på travbanen, forteller Pritchard.
– Musikken akkompagnerte hestene som sprang i prosesjon («defilerte») før selve løpet startet.
I dag er denne tradisjonen erstattet med at det spilles en CD over høyttaleranlegget. Dette ønsker Borealisfestivalen å gjøre noe med.
– Vi har invitert de to korpsene til å spille nykomponert musikk inspirert av defileringstradisjonen, forteller hun, og håper at dette kan bidra til å få levende korpsmusikk tilbake på travbanen.

Bergen travpark (Haukås), tirsdag 24. mars kl. 18.45. Gratis inngang.

 

Denne artikkelen er importert fra vår gamle avis og kan derfor ha mangler. Vi jobber med å oppdatere alle artiklene i arkivet vårt.