Lokalavis for Åsane og omegn!

Nytt liv til gammelt undertøy 

– Maria Manuela Rodrigues har fått frem både historien, plaggene og fortellingene bak på en ny måte, sier avdelingsleder ved Norsk trikotasjemuseum Ann Kristin Ramstrøm.  

Torsdag åpnet museet utstillingen «We were just happy to work», der tekstilkunstneren Maria Manuela Rodrigues har laget kunst av dine gamle Krone Makko underbukser.

 

Industriminner

 

Utstillingen er en del av Kulturminneåret 2009, og prosjektet «Fordums kraft - nytt liv. Industriminner i møte med vår tid», der blant annet Salhus Tricotagefabrik skal formidles på en ny måte.
– Rodrigues kom hit med friske kunstnerøyne, og har klart å hedre både arbeiderne og de gamle hverdagsplaggene, sier Ramstrøm, som i fjor høst oppfordret folk til å levere inn gamle plagg produsert på fabrikken.
Responsen har vært overveldende, og tekstilkunstner Maria Manuela Rodrigues
har nå laget en utstilling av de gamle klærne.

 

Ble rørt

 

På utstillingsåpningen sist torsdag kom flere av de tidligere fabrikkarbeiderne for å se det ferdige kunstverket.
– De ble utrolig rørt da de så seg selv bokstavelig talt sydd inn på verket, forteller Ramstrøm.
Kunstverket blir stående frem til september, og vil deretter bli en del av museets permanente utstilling.
– Da henger vi den ut i fabrikklokalene. Utstillingen hører hjemme her.

 

Arvet tøy

 

– I dag rekker vi ikke å bruke tøyet ferdig før vi kaster det, sier tekstilkunstner Maria Manuela Rodrigues.
Tanken hennes med utstillingen er å fortelle dagens samfunn noe om arbeidsforholdene før i tiden. Noen av plaggene som er med i utstillingen er 50 år eller eldre.
– Fabrikken utviklet materialene, og produserte alle typer klær. Da jeg begynte med dette, trodde jeg fabrikken bare hadde laget undertøy. Det stemte ikke.
Mye av det innsamlede tøyet er slitt og lappet på. Det er også en del av historien.

 

Bruk og kast

 

– Dette forteller om en livsstil og en holdning som vi i dag har vanskelig for å forstå. Av økonomiske grunner måtte de lappe på tøyet selv. I dag rekker vi ikke å bruke tøyet ferdig før vi kaster det.
– Har vi noe å lære av denne utstillingen?
– Absolutt. Jeg tror ikke løsningen er i mengden av ting vi har, men heller i forholdet vi har til tingene. Hvilke klær finner du i dag som kan gå fra generasjon til generasjon?

Norsk trikotasjemuseum i Salhus, tirsdag-fredag kl. 11-15, søndag kl. 12-16. Åpningstider i påsken: Langfredag og 1. påskedag kl. 12-16. Inngangspenger.

 

Les hele saken i Åsane Tidendes papirutgave

Denne artikkelen er importert fra vår gamle avis og kan derfor ha mangler. Vi jobber med å oppdatere alle artiklene i arkivet vårt.