Lokalavis for Åsane og omegn!
  • HISTORISK: Leder av Åsane historielag, Marianne Herfindal Johannessen sammen med ordfører Trude Drevland i Vågsbotn på det som ble en historisk dag for Åsane. (Foto: Nina Johnsen).

En historisk dag for Åsane

– Ingenting sjokkerer meg når det gjelder hva Åsane historielag får til, sier ordfører Trude Drevland som i dag la ned grunnsteinen for torvhuset i Vågsbotn - et torvhus som ble oppdaget og demontert i forbindelse med utbyggingen av Eikåstunnelen og Vågsbotn-krysset.

Byggverket i stein ble oppdaget i 2012 da Statens vegvesen fjernet skog på Eikås i Vågsbotn. Planen var å rive huset og bruke steinene til kanter langs veien. Men så ble Åsane historielag oppmerksom på huset. De fikk til slutt overta huset av Statens vegvesen.

Gjennom et storslått engasjement, klarte leder Marianne Herfindal Johannessen og co. å få tak i eksperter for å demontere huset bestående av et hundretalls stein. Dette ble finansiert vegvesenet, Arna og Åsane kulturkontor og Åsane historielag. Grunneiere satte deretter av tomt og historielaget klarte å selge stein gjennom en fadderordning for 150.000 kroner med mål om å gjenreise huset.

Stor dag

Det var derfor stor dag da det ble klart at bygget skulle gjenreises, og en enda større dag da grunnsteinen ble lagt ned på omtrent samme sted i formiddag.

Vegvesen, kommune, kulturpersonligheter, politikere og andre interesserte hadde møtt fram sammen med ordfører Trude Drevland.

Sistnevnte holdt en flott tale hvor hun i all hovedsak trakk fram viktigheten av det voldsomme engasjementet til Åsane historielag.

– Åsane står langt fremme i Bergen innen kultur og historie, mye takket være historielaget. De er alltid på banen og er utrolig flinke til å engasjere. Åsane historielag har klart å selge stein på Vestlandet. Det er som å ta med seg torsk til Lofoten, sa hun.

Stilte på fritiden

Ordføreren ble opprinnelig invitert til markeringen 14. juli, men var på ferie i Danmark. Dermed flyttet historielaget arrangementet til 17. juli, slik at Drevland kunne være med.

– Jeg er veldig glad for å være her. Jeg har ferie nå og stiller på fritiden min, men jeg er så imponert over hva Marianne Herfindal Johannessen og alle idealistene i historielaget har fått til, at jeg måtte bare være med. Det er en ære å få legge ned grunnsteinen, sier hun.

Les mer i papirutgaven av Åsane Tidende fredag 18. juli.

Av

Thomas Gangstøe

thomas@aasanetidende.no

Relaterte saker