Lokalavis for Åsane og omegn!
  • IKEA-MAGI: Den norsk-danske duoen bestående av Henrik Arnrød (v.) og Magnus B. B. Lysbakken gleder seg til innspillingen starter natt til 27. juli.

Hva skjer på Ikea om natten?

Det er noe filmskaper Magnus B. B. Lysbakken har lurt på. I novellefilmen Søvnløse netter, som skal spilles inn på Ikea i slutten av juli, får vi ta del i varehusets hemmelige samfunn.

Filmen skal følge den unge, nyansatte nattevakten Carl, som hjemsøkes av merkelige lyder fra utstillingsavdelingen. En av nettene oppdager han et hemmelig samfunn, der menneskene sover om dagen og er våkne om natten. Det blir et spennende møte mellom en realistisk kar og et noe absurd miljø.

Lysbakken, som vokste opp på Nøstet, bor og studerer i København. Søvnløse netter er derimot ikke et skoleprosjekt, men noe han har startet av eget initiativ.

– Ideen falt meg inn da jeg var på Ikea. Jeg begynte å tenke over muligheten for å bo der, og siden har det bare vokst. Det er jo veldig cinematisk på Ikea, nesten som et filmsett. Et vanlig rom har fire vegger, mens i utstillingslokalene er det god plass til lys og kameraer.

Magi på Ikea

Lysbakken er manusforfatter og regissør, og med seg på laget har han danske Henrik Arnrød som produsent. De to studerte sammen på European Film College i 2011, og har tidligere jobbet sammen på diverse freelance-prosjekter.

– Jeg fikk lese andreutkastet, og ble fanget av universet med det samme. Magien i det lille Ikea-samfunnet er noe helt spesielt, forteller den 24 år gamle dansken.

Novellefilmen vil skildre et Ikea-samfunn der man kan være den man vil, og hvor det er nok plass og ressurser for alle. Hovedperson Carl får etter hvert utlevd en av sine største drømmer: å sette opp Et dukkehjem av Henrik Ibsen.

Godt samarbeid

Samarbeidet med Ikea har vært godt fra starten av. Lysbakken tok kontakt med varehussjef Odd Rune Bjørge tidlig i vår, og fikk klarsignal til å bruke varehuset til innspillingen. Det setter filmduoen stor pris på.

­

– Odd Rune er et skikkelig kulturmenneske, med et stort lokalt engasjement. Vi er veldig takknemlige overfor Ikea. De har vist seg å være svært engasjerte, sier Lysbakken.

Sammen med produsent Arnrød har han vært innom Ikea flere ganger for å ta bilder og forberede seg til innspillingen.

– De ansatte har vært åpne og villige til å hjelpe, og er genuint interessert i prosjektet. Det virker som at de synes det er spennende, forteller Arnrød.

 

Les mer i papirutgaven av Åsane Tidende.

Av

Martine H. Leknes

Relaterte saker