Lokalavis for Åsane og omegn!
  • 100 ÅR: Anders Bergfjord er 100 år. Han bort fortsatt hjemme, lager middag og går tre daglige turer. – Jeg har alltid vært aktiv. Kombinert med godt kosthold, tror jeg det er grunnen til at jeg har vært frisk så lenge, sier jubilanten til Åsane Tidende. 

– Jeg smakte alkohol siste gang for rundt 40 år siden. Dessuten røykte jeg litt under andre verdenskrig.

I følge ordfører Trude Drevland er det 30 personer i Bergen som fyller 100 år i 2014. Det er 29 damer og en mann. Han heter Anders Bergfjord og bor fortsatt hjemme i huset sitt i Hetlebakkveien 130.

Vi besøker den tidligere mureren og steinarbeideren hjemme i huset hans et par kilometer inn Hetlebakkveien. Han tar i mot oss, hilser høflig, og smiler.

– Velkommen, sett deg ned. Jeg er ikke så sprek lenger, derfor stokken, sier han og holder blikket godt fokusert.

– Hvordan føles det å bli 100 år?

– Jo da, det går nedover. Jeg har alltid vært fysisk aktiv, nå merker jeg at alderen tynger på kroppen, men du vender deg til det, forteller Bergfjord.

Daglige turer

Åsabuen har alltid likt å mosjonere. På 85-årsdagen besteg han likså godt Norges høyeste fjell. På 90-årsdagen skulle han opp Glittertind, men et fall på skøytebanen og en skade i hoften, gjorde at han måtte droppe den planen. Han har vært på Veten og de fleste andre fjell i bydelen. Senest i 2012 gikk han som 98-åring opp Hetlebakksåta, men det ble også den siste fjellturen for pensjonisten med to barn, fem barnebarn, og et oldebarn.

– Jeg gikk visst for sakte opp og ned fjellet og alle jeg møtte ville hjelpe meg. De var visst redd for at jeg skulle falle. Da fant jeg ut at det kanskje var på tide å legge fjellskoene på hyllen for godt, forteller han.

Men minnene fra sine hundretalls fjellturer har han fortsett, og turer går han daglig fra boligen sin bare noen steinkast fra Hetlebakkvannet.

–  Jeg prøve å komme meg ut tre ganger for dagen.

God mat viktig

Men selv om 100-åringen alltid har vært aktivt og fortsatt ( i følge sønnen Norvald Bergfjord) har sekspakning på magen, tror jubilanten selv det er helt andre årsaker til at han har holdt seg frisk.

– Maten er min medisin. Jeg har alltid vært opptatt av godt kosthold. Jeg spiser sjelden kjøtt og nesten aldri sjokolade eller andre søtsaker. Frokost består gjerne av gryn med surmelk, mens jeg godt kan spise suppe med bønner, grønnsaker, brokkoli, fiken, nøtter og gulrøtter til middag. Dessuten har vi alltid blåkveite til middag to ganger i uken, forklarer Anders.

– Du holder deg unna alkohol?

– Jeg smakte alkohol siste gang for rundt 40 år siden. Dessuten røykte jeg litt under andre verdenskrig, forteller han.

Født på Lindås

Anders Bergfjord ble født på Lindås i 1914, og bodde i voksen alder i Bergen sentrum. Siden 1958 har han bodd sammen med sin kjære i Hetlebakkveien.

– Ser du de fire grantrærne der, sier Anders og peker på noen høye trær 20 meter fra huset hans.

– De plantet jeg da vi flyttet hit. Nå er de stygge og må tas, sier han.

Bergfjord har alltid vært opptatt av hagen sin og hvordan den ser ut. Han har plantet alt av grønnsaker. Senest i vår plantet han poteter. Plenen er velstelt, og lite tyder på at det bor et godt voksent ektepar i den vesle huset.

– Vi får god hjelp av familien til å holde hagen, skyter Anders inn.

Tross alderen er han fortsatt fullt oppegående. Riktignok er hørselen dårlig, og han må bruke stokk for å gå tur. Men i toppen er han klinkende klar.

– Hvordan trimmer du hjernen?

– Jeg leser avisen hver dag og ser mye på nyhetene på tv, svarer han og titter bort på flatskjermen i enden av rommet.

Liker Jonas

– Er det noe som engasjerer deg?

– Helst det som hender i Norge. Jeg likte ikke at Høyre og Frp kom til makten i fjor, men synes ærlig talt at Erna Solberg har gjort en god jobb. Dessverre for hennes del får hun ikke fortsette. Ved neste valg overtar nok Jonas Gahr Støre. Han er en god mann.

– Hvordan synes du utviklingen i Åsane har vært?

– Den går litt for fort. Jeg kjenner meg nesten ikke igjen. Det blir vel mye kjøpesentre hvor det burde vært natur, og det er nok ikke lenge til Åsane blir en by, mener han.

Av

Thomas Gangstøe

thomas@aasanetidende.no

Relaterte saker