Lokalavis for Åsane og omegn!
  • SKJULTE SKATTER: Knut Johannessen mener tekstilfabrikken i Salhus fortsatt skjuler 100-vis av skatter. – Det er mye som bare venter på å bli oppdaget, sier den 73 år gamle driftslederen, som har sin siste arbeidsdag etter 19 år på Norsk trikotasjemuseum. (Foto: Thomas Gangstøe)

«Her er fortsatt hundrevis av skatter som bare venter på å bli oppdaget»

31. august hadde 73 år gamle Knut Johannessen sin siste arbeidsdag på Norsk trikotasjemuseum i Salhus. Driftslederen ga seg etter nesten 20-år på et museum han selv mener må være Norges mest spennende.

– Det er fortsatt så mye jeg skulle gjort. Museet har hundrevis av skatter som bare venter på å bli funnet. Det er fullt av hemmeligheter og historie. Jeg har selv oppdaget nye ting hver dag i løpet av de 19-årene jeg har tråkket mine sko her, sier Johannessen til Åsane Tidende.

Knut har, tross alderen, fortsatt naturlig mørk farge på håret og i skjegget. Han har ikke et gram for mye på kroppen, og prater som om han skulle være midt i livet. Johannessen løper opp trapper, bærer verktøy og materialer og har tydelig god fysikk. Sannheten er at han er 73 år gammel og kunne han gått av med pensjon for seks år siden. Han føler seg fortsatt ikke helt klar for å slutte, og mener selv han kunne jobbet flere år på fabrikkmuseet i Salhus.

– Det er nok jobben her som har formet meg. Den er krevende fysisk til tider, noe som gjør at du holder deg i form. Jeg er dessuten en veldig nysgjerrig person og liker å oppdage nye ting. Slik holder jeg også de små grå i form, smiler han.

Fikk jobb på to dager

Johannessen er den personen som har jobbet lengst ved museumsenteret innerst i Salhus. Han husker godt da han fikk jobben i 1995.

– Jeg var arbeidsledig etter at Beyer la ned deler av virksomheten sin. Via arbeidskontoret fikk jeg tips om en mulig jobb på museet. Jeg kontaktet direktør Erik Småland. Etter et hyggelig møte en fredag ettermiddag fikk jeg spørsmålet; kan du begynne på mandag?

Og slik ble det. Etter hvert ble han brannvernleder og de senere årene driftsleder.

Drømmejobben

Knut har aldri sett seg tilbake.

– Dette har vært drømmejobben min. Jeg har stortrivdes hver eneste dag. Jeg er teknisk interessert og elsker historie. Når man får jobbe meg begge deler og i tillegg har verdens beste kolleger, er det kjekt å stå opp hver morgen, sitte seg i bilen og kjøre på jobb.

– Du har ikke vært mye syk?

– Nei, jeg har vært heldig med helsen. Fraværsdager i løpet av de 19 årene, kan jeg telle på to hender. Det skyldes nok en kombinasjon av flaks og trivsel. Jeg tror terskelen for å holde seg hjemme er høyere når du har det kjekt i arbeidet ditt, sier 73-åringen.

67 var for tidlig

Johannessen har sammen med dyktige kolleger rustet opp store deler av museet. Han har bidratt til at byggene har et unikt brannvarslingssystem og at det er godt sikret mot vannskader – for å nevne noe.

Det hadde han trolig ikke rukket om han hadde gått av når han skulle.

– Du kunne blitt pensjonist for seks år siden. Hvorfor valgte du å fortsette?

– Jeg vurderte ikke en gang å slutte. Jeg følte det var altfor tidlig.

– Men nå følte du tiden var inne?

– Ja, nei, jeg føler egentlig at det er så mye som skal gjøres her, at jeg egentlig ikke har tid til å slutte. Alt har imidlertid sin tid. Jeg skulle gjerne fortsatt, men har også lyst å bruke mer tid sammen med familien. En annen viktig grunn til at jeg gir meg er at vi har fått overta min kones barndomshjem på Folkestad, og kommer til å flytte dit i løpet av året. Der er det nok av utfordringer å gripe fatt i. Det liker jeg, forteller han.

Men at det blir tøft å gi seg, legger han ikke skjul på.

– Jeg kommer til å savne kollegene, miljøet, museet og alle de skattene jeg til stadighet finner her. Det er en epoke som er over. Det har vært noen av de beste årene av mitt liv, sier han.

Av

Thomas Gangstøe

thomas@aasanetidende.no

Relaterte saker