Lokalavis for Åsane og omegn!
  • PLANLEGGER JUBILEUMSFEST OG INNVIELSESKONSERT: – Vi slår sammen de to anledningene, forteller Irena Rimkeviciute og Harald Myklebust, som nå ser frem til både orgelinnvielse og jubileumsfest i Salhus kirke.

Nå monteres orgelet

Salhus kirke får nå montert det som blir Skandinavias første Metzler-orgel. – Jeg blir vitalisert av dette, og gleder meg til fortsatt å ha ansvaret for menighetskoret, sier Harald Myklebust.

Åsane Tidende møter den spreke og humørfylte pensjonisten og kordirigenten inne i kirken, der han sammen med kantor Irena Rimkeviciute følger nøye med på arbeidet med å montere det nye instrumentet.

Orgel til tre millioner

– Det er Bergen kirkelige fellesråd som har sittet på saken, sier Myklebust, og legger til at de har vært «veldig imøtekommende og generøse» når de først kom på banen.
Prislappen blir totalt på rundt tre millioner. Orgelkomiteen, der Myklebust er medlem, har mottatt en del pengegaver, men det er likevel Fellesrådet som tar hovedtyngden av regningen. Det gamle orgelet har stått der siden kirken var ny i 1924, og har lenge vært modent for utskiftning. Dessuten har det en uvanlig konstruksjon med orgelpipene montert oppe på kirkeloftet, slik at orgelmusikken får en fjern klang nede kirkerommet.

Nyskrevet musikk

– Det har vært veldig frustrerende. Spesielt i festlige anledninger med fullsatt kirke har det vært vanskelig å høre orgelet slik det forventes, sier Rimkeviciute.
Men nå blir det snart slutt på den tiden, når det gamle orgelet skal pensjoneres. Det vil likevel få anledning til å synge en siste gang. Dette blir på det nye orgelets innvielseskonsert 24. oktober. Den britiske komponisten Robert Newton har skrevet et nytt verk for anledningen, der de to orglene skal gå i dialog sammen med et stort prosjektkor.

Toner fra himmelen

– Da skal det nye orgelet være i funksjon, og ta farvel med det andre, sier Rimkeviciute, som altså skal spille orgelduett sammen med Newton, som nå har reparert det gamle orgelet slik at det spiller de notene det skal.
Newtons spesialskrevne stykke har fått tittelen «Lovsyng Gud», med tekst fra Salme 150.
– Det gamle orgelet skal spille svake fine toner oppe fra «himmelen» på loftet, legger hun poetisk til.

Vemodig farvel

Litt vemodig blir det også. Irena Rimkeviciute sier at det har vært mange gode stunder med orgelet, tross dets begrensninger.
– Det viktigste er at folk her i Salhus synger, sier hun.
Kirkekoret Con Spirito, som konfirmantlærer Per Toppe spøkefullt omtaler som «konspirasjonskoret», har mye av «skylden» for dette.
– De konspirerer for å få opp stemningen i kirken, smiler hun.
– Og med det nye orgelet på plass, blir det mulig å skape et enda rikere musikkmiljø her.

Sveitsisk kvalitet

 Så er det også et spesielt instrument som i disse dager monteres inne i den vesle kirken.
– Dette blir det første Metzler-orgelet i Skandiavia, sier hun med stolthet i stemmen.
– Vi mottok 15 ulike anbud, og dette var ikke det dyreste, legger Myklebust til.
– De hadde et interessant konsept, og daværende organist Hallgeir Øgaard reiste ned og fikk prøve det. Han ble helt henført.
I sommer var det Rimkeviciute som stod for tur til å besøke det sveitsiske orgelverkstedet. Hun reiste sammen med orgelkonsulent Kristen Øgaard, og ble stille imponert over kvaliteten på arbeidet deres.

Gleder seg til fortsettelsen

– De har gjort dette i fire generasjoner, forteller hun.
– Forretningsmodellen deres tillater ikke at de tar for mange oppdrag, siden de er et lite firma og gjør alt selv.
Her kan legges til at Metzler også skal levere et større orgel til en ny kirke i Bergens umiddelbare nærområde.
– Så nå kan du lene deg tilbake og endelig nyte pensjonisttilværelsen? spør vi, med adresse Harald Myklebust.
– Tvertimot, sier han.
– Jeg blir vitalisert av dette, og gleder meg til fortsatt å ha ansvaret for menighetskoret.
 

Av

Magne Fonn Hafskor

Metzler Orgelbau

Sveitsisk familiebedrift grunnlagt i 1890 av Jakob Metzler.
Firmaet drives nå av brødrene Andreas Metzler og Mathias Metzler.
Bedriftsfilosofien er at orgler skal vare i generasjoner (eller århundrer). Derfor må de skapes på et høyest mulig håndverksmessig og musikalsk nivå.
De har sitt eget klangideal, med utgangspunkt i klassiske forbilder.
Hvert enkelt instrument blir justert og tilpasset rommet orgelet det skal stå i.
Metzler har blant annet levert orgler til Trinity College i Cambridge, St. Mary’s College i Oxford, katedralen i Antwerpen, og domkirkene i Zürich, Geneve og Schaffhausen.
Mer informasjon: www.metzler-orgelbau.ch

You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near '%') as term1, (field = 'tags' AND content LIKE '%irena rimkeviciute%') as term2,' at line 1