Lokalavis for Åsane og omegn!
  • INTEGRITET: – Medaas var en mann med integritet, sier Sellevoll. (Foto: Alf Vidar Snæland).

– Han var stolt av hvor han kom fra

– Ivar Medaas turte å være seg selv og var stolt av hvor han kom fra. Han var en mann med integritet. Dette er en musikalsk reise i Medaas sitt landskap og kulturen han kom fra, sier Claus Sellevoll før Dar kjem dampen-premieren på torsdag.

På torsdag er det premiere på stykket «Ivar Medaas – Dar kjem dampen» på Lille Ole Bull. Stykket omhandler den vestnorske strile- og kystkulturen, og Claus Sellevoll spiller både Ivar Medaas.

Stykket er blitt vist i Sogn og Fjordane for fulle hus, og Sellevoll og resten av ensemblet gjestespilte på DNS to ganger i vår. Det er imidlertid 18. september som er den store bergenspremieren for de seks forestillingene som er satt opp denne høsten.

Medaas sitt landskap

Musikerne som er med i oppvisningen befinner seg i en musikalsk reise i Ivar Medaas sitt landskap. De møter forskjellige karakterer som forteller noe om Medaas, tiden og epoken fra 60- og 70-årene. Her kommer blant andre karakteren til Eikemo inn i bildet.

På slutten får vi servert en rekke anekdoter fra en Ivar Medaas som gammel, hvor han reflekterer over sitt liv som humorist og spellemann.

– Ivar har jo levd et tøft liv, og hensikten er ikke å henge ham ut, eller fortelle livshistorien hans. Dette er ingen parodi. Poenget har hele tiden vært å  vise frem kulturen han i stor grad var med på å bygge opp, og hedre kulturpersonligheten, bedyrer åsabuen.

Mot strømmen

Sellevoll har hele tiden vært opptatt av å ha en balansegang mellom alvor og skjemt.

– Hvis man bare angriper det humoristiske, eller kun tar frem en del av personligheten til Ivar, så kan det bli endimensjonalt; jeg vil forsøke å få frem sårheten og smerten når Ivar forteller.  

–   I en tid der det var forventet at du dempet dialekten din for å bli forstått, og ikke skulle snakke for høyt om hvor du kom fra dersom du var stril, gikk Medaas heller motsatt vei. Han våget å være seg selv og var stolt av hvor han kom fra. Han var en mann med integritet og selvironi, og oppnådde derfor respekt, mener hovedrolleinnhaveren.

Den musikalske børen slipper Sellevoll  å ta alene.

– Jeg spiller gitar og mandolin, men det er Annlaug Børsheim, Olav Stedje og Aage Vaksdal som er de bærende bjelkene i den musikalske fremførelsen, påpeker multikunstneren.

Sambygdinger

Skuespilleren er selv vokst opp i Alversund i Nordhordland akkurat som Medaas, og husker godt episoden som førte til at han endelig ble stolt over sambygdingen sin, og som siden skulle føre til at de jobbet sammen på teateroppsetninger.

– Jeg lo nok mer av ham enn med ham. Det var før jeg skjønte hvor stor han var. Han ble jo aldri profet i egen bygd. På en ferie i Oslo som 15-åring var jeg på besøk hos noen slektninger, og kom i snakk med noen naboer, som var Medaas-fans og hadde sett ham opptre med Dizzie Tunes.

– De ble veldig begeistret da de hørte at jeg var fra samme bygd som Medaas. Jeg måtte altså reise vekk fra eget miljø – til Østlandet – for å forstå hvor stor han var, og at han var større der borte enn hjemme i bygden sin. Jeg ble imponert og stolt, og bestemte meg for å finne ut mer om Medaas, og etter hvert vokste fascinasjonen for den store kunstneren.

Av

Tomas Fordelsen

Relaterte saker