Lokalavis for Åsane og omegn!
  • BLE BEÆRET: Hanne Mellingen fikk 25 000 kroner i stipend fra Bergen kommune, og ser frem mot alle de kommende prosjektene. – Jeg rett og slett elsker det jeg holder på med. (Arkivfoto: Nina Johnsen). 

Stipend til scenevante Åsane-jenter

Tidligere denne måneden delte Bergen kommune ut over tre millioner kroner til byens kunstnere, kulturarbeidere og talenter. Louise Nitter Røsland fra Ulset, og Hanne Mellingen fra Nyborg fikk hvert sitt stipend under seremonien på Cornerteateret.

Det ble til sammen delt ut 80 stipend og fem priser da Bergen kommune inviterte til feiring av byens talenter og kulturpersoner. Stipendene er, ifølge kulturbyråd Helge Stormoen, sentrale tiltak for å sikre etableringen av kunstnere innen alle kunstarter i Bergen, og skal fungere som et bidrag til kunstnernes faglige utvikling og oppdatering.

Kommunens seksjon for kunst og kultur slår fast at sterke fagmiljøer gjør Bergen til en særegen og dynamisk kunstnerby med høy produksjon, grobunn for spennende nisjemiljøer, og et rikt offentlig kulturtilbud.

Var i lykkerus

En av de som vet å sette pris på de sterke fagmiljøene er Hanne Mellingen, som fikk tildelt et etableringsstipend på 25 000 kroner for sitt engasjement innen scenekunst. Hun forteller at hun ble svært overrasket og beæret over tildelingen.

– Da de ringte fra Bergen kommune en uke før seremonien og fortalte nyheten, var jeg i lykkerus resten av dagen. Jeg hadde ikke trodd jeg kom til å få stipendet, men tenkte at det var verdt et forsøk å prøve.

Mellingen kommer til å bruke pengene til digitalt piano, litteratur, forbedring av klang i øvingsrom og annet som trengs for å kunne utvikle seg videre. 24-åringen holder på tiden på med en filminnspilling av «Ingen Manns Land», som etter planen kommer på kino i 2015. Det blir også en ny forestilling av «Jul i Blåfjell», der Mellingen har rollen som Turte. Den skal spilles i Ytre Arna, Åsane og Fana Kulturhus i løpet av november og desember. Ellers er hun involvert i flere småprosjekter i regi av Bergen Musikkteater og Vestlandske Teatersenter.

Ønsker stor scene i Åsane

Mellingen tror miljøet i Åsane har et stort potensial til å vokse seg større enn det er i dag, og skulle gjerne sett at bydelen fikk en skikkelig scene hvor det var tilrettelagt for forestillinger for både amatører og profesjonelle.

– Det er mange unge spirer her som ønsker å holde på med alt innenfor sang, teater og dansing, og selv om kulturskolen holder kurs for dette tror jeg det er en mulighet for å kunne utvikle det enda mer. Det profesjonelle utøvende miljøet i Åsane er dessverre ikke så stort, og det hadde vært utrolig gøy å skape noe slikt her.

Mellingen føler seg heldig som får lov til å holde på med dette.

– Det ligger mye jobb, tårer, latter og svette bak en forestilling. Jeg tror det er litt av det uglamorøse ved bransjen jeg er forelsket i. Det er ikke mye Hollywood-standard, men mange slitne backstages og dårlige kaffekopper. Det er mye hardt arbeid og glede, og jeg rett og slett elsker det jeg holder på med.

Vil til West End

Den andre åsabuen som ble beæret på Cornerteateret er 13 år gamle Louise Nitter Røsland. Hun er elev ved Vestlandske Teatersenter, og ble tildelt et talentutviklingsstipend på 10 000 kroner. Det kom som en overraskelse på den unge teaterspiren.

– Da jeg kom til utdelingen hadde jeg ingen anelse om at jeg ville få stipendet, kun at jeg var nominert. Derfor kom dette som en ekstremt positiv overraskelse, og jeg ble utrolig glad.

13-åringen har planene klare for hva beløpet skal brukes til.

– Jeg skal mest sannsynlig bruke pengene til en musikalsommerskole på West End i London i 2015. Det er en drøm som endelig kan gå i oppfyllelse.

Har drømmen klar

Røsland er for tiden med i «Karius og Baktus» som har premiere på Forum scene 27. september, hvor hun har rollen som Karius. Ellers skal hun spille Kalle i den tradisjonelle julemusikalen «Putti Plutti Pott», som skal fremføres i Grieghallen fra slutten av november.

– Det som driver meg er at jeg elsker å stå på en scene, og jeg har veldig lyst til å kunne drive med det resten av livet. Jeg spiller også klarinett i tillegg til at jeg synger, så en utøvende fremtid som enten skuespiller eller musiker er noe jeg absolutt ønsker meg, avslutter Ulset-jenten.

 

Av

Martine H. Leknes

Relaterte saker