Lokalavis for Åsane og omegn!
  • SUNDQUIST I STORFORM: Det ble opp mot 30 kuldegrader under innspillingen av Her er Harold. (Foto: Mer Film, Simon Pramsten).

Ikea er skurken i ny svart komedie

I slutten av oktober er det premiere på den nye norske komedien «Her er Harold». Den tar for seg en konkursslått møbelhandler i Åsane som planlegger hevn på Ikea-gründer Ingvar Kamprad.

Det er ingen ringere enn Bjørn Sundquist som spiller hovedrollen som møbelhandleren Harold Lunde, som går konkurs idet Norges største Ikea åpnes i Åsane, vegg i vegg med sin egen Lunde møbler. Harold og konen Marny mister både butikk og hjem, og en hevngjerrig Harold bestemmer seg for å kjøre til Älmhult i Sverige, med pistolen klar, for å kidnappe sin nemesis Ingvar Kamprad.

Filmen er basert Frode Gryttens «I morgon er det måndag» fra romansamlingen Saganatt, og blir beskrevet som en fandenivoldsk roadmovie og flatpakket komedie. Bergensregissør Gunnar Vikene, som er kjent for blant andre Himmelfall (2002) og Vegas (2009), har skrevet manus i tillegg til å ha regien.

Èn uke i Åsane

Det er ikke hverdagskost at bydelen vår blir portrettert i norsk film, og at det skulle handle om Ikea når det først skjer kommer kanskje ikke som en overraskelse. Vikene forteller at vi får se glimt både fra dagens og fortidens Åsane.

– Til sammen hadde vi omtrent én ukes innspilling i Åsane. Her ligger hovedpersonen Harolds møbelbutikk, som vi har plassert rett over veien for Ikea. Filmen begynner idet nye Ikea åpner, og vi får se både historiske bilder fra Åsane slik det var før, området rundt Ikea, og en reise til Midtbygda sykehjem, hvor vi også filmet.

– Opplevde dere noen utfordringer underveis?

– Alt gikk fint til slutt. Men det var en utfordring å få stengt av motorveien midt på natten. Heldigvis hadde vi god hjelp av politiet, så det gikk bra. Dessuten var vi avhengige av snø, og Åsane er jo ikke blant de mest snøsikre områdene, så der måtte vi rett og slett spa på med snø fra Kvamskogen. Men det ser fint ut på film.

Hjelpsomme åsabuer

Regissøren forteller at det ikke var behov for å filme inne på Ikea, men filmteamet opplevde at mange var ivrige etter å hjelpe.

– Vi filmet kun utenfor varehuset, og der var Ikea i Åsane veldig behjelpelig. Det var i det hele tatt veldig mange hyggelige mennesker fra Åsane som stilte opp og hjalp oss, og som gjorde arbeidsdagene våre mye enklere enn de ellers ville ha vært.

Filmen er klippet i Bergen, og har flere lokale skuespillere. Vidar Magnussen, som er kjent fra teaterstykker på Den Nationale Scene og humorprogrammet Side om side, spiller rollen som Harolds sønn.

Vil lage film i Bergen

Vikenes sin forrige Bergens-film, Vegas, vant flere internasjonale priser og var nominert til åtte Amanda-priser. Han trives godt med å lage film i hjembyen.

– Hva kan du si om Bergen som filmby?

– Jeg er jo fryktelig glad i byen min, og mener at vi har noen helt fantastisk vakre steder å filme. Dessuten er bergensere flest sympatisk innstilt når det kommer en karavan med filmarbeidere og breier seg. Jeg har vært heldig å få reise rundt i verden å lage film, men ingen slår bergenserne når det gjelder behjelpelighet og entusiasme. Derfor vil jeg også helst lage film her.

Han legger til at det dessverre er en stor hovedstadsflukt i filmbransjen.

– Det lages litt for lite film til at vi klarer å beholde dyktige fagfolk i byen, så jeg skulle gjerne sett at det endret seg.

Av

Martine H. Leknes

Relaterte saker