Lokalavis for Åsane og omegn!
  • JUBELDAG: Norske flagg og mange mennesker kastet glans over det som var en eneste stor folkefest da Eikåstunnelen offisielt åpnet på torsdag.

  • FOLKEHAV: Mange møtte opp for å ta del i tunnelfesten på torsdag. 

  • ÅPEN: – Gratulerer med dagen, Åsane, sier statsråd Ketil Solvik-Olsen. Her klipper han snoren sammen med ordfører Trude Drevland. (Foto: Benedicte Bakken)

– Mange har heist flagget

– Folkefesten sier mye om engasjementet fra lokalbefolkningen. Nå vil alle få en bedre og tryggere hverdag, sier statsråd Ketil Solvik-Olsen.

Endelig ble Eikåstunnelen offisielt åpnet i en aldri så liten folkefest ved sørsiden av de to tunnelinngangene.

– En utrolig viktig markering. Det har vært 70 ulykker i løpet av de siste ti årene, det er alt for mange. Nå er endelig tunnelen åpnet. Gratulerer, Åsane, fortsetter Olsen.

– Vi forventer en ulykkesreduksjon på 75 prosent med denne tunnelen og ser frem til et tryggere trafikkbilde, også for de myke trafikantene, supplerer Helge Eidsnes, regionvegsjef i statens vegvesen.

Ketil Solvik-Olsen forteller om en inspirerende kjøretur på vei til åpningen av Eikåstunnelen:

– Jeg la merke til at mange hadde heist flagget og det var utrolig fint å se. Det sier litt om hvor mye dette betyr for dem som bor her, påpeker han.

– Nå vil alle få en bedre og tryggere hverdag helt hjem i sin egen hage. Vi har ventet lenge på denne dagen og skal satse mer på vei fremover, lover han.

– Hold fartsgrensen

Han kommer likevel med en advarende pekefinger:

– Trafikkflyten blir bedre og fartsgrensen høyere, men det blir ekstremt viktig å kjøre forsvarlig, slik at vi kan snu den dystre statistikken, sier han om tunnelstrekningen som får 60 kilometer i timen som fartsgrense.

Prosjektleder Katrine Sælensminde Erstad, var glad for endelig å ha fullført prosjektet som har hatt en totalkostnad på omkring 600.000 millioner kroner.

– Jeg har vært med fra første spadetak, og etter mange opp- og nedturer, er vi endelig i mål. Dette vil løse problematikken i Vågsbotn, og spesielt Vikaleitet kan bli mer attraktiv for innflyttere, påpeker hun.

– Tryggere skolevei

Marie Belt og Linn Stikkholmen går på Kyrkjekrinsen skole, en av de nærmeste naboene til det som til nå har vært et tungt belastet trafikkområde.

– Vi gleder oss til en tryggere skolevei og tror tunnelen vil gjøre trafikksikkerheten bedre. Nå håper vi at det blir mindre ulykker, sier de.

Og legger til:

– Vi er jo vant til å sitte i mye kø her ute, og det håper vi blir bedre nå.

– Stort for hele bydelen

Svein Nord Kristiansen er medlem av Åsane historielag og var svært fornøyd etter at Eikåstunnelen ble en realitet torsdag.

– Dette er stort for hele bydelen og kjempefint at det vies så stor oppmerksomhet til denne dagen. Det setter også en spiss på det hele med markeringen av gjenreisingen til Torvhuset.

Åpningen av Torvhuset like ved tunnelåpningen bød på storfint besøk, med musikalske innslag fra både Vinskvetten, Cato Jensen og Claus Sellevoll.

– Torvhuset er gjenreist, det er bygget på frivillighet og det er utrolig viktig for oss å få beholde et slikt kulturminne, sier leder i Åsane historielag, Marianne Herfinndal Johannessen. 

Av

Erik Madsen

erik@aasanetidende.no

Relaterte saker