Lokalavis for Åsane og omegn!
  • GRATULERTE:  Kultursjef for Arna og Åsane kulturkontor, John Kristian Øverbø gratulerte sokneprest Arvid Fosse, på vegne av menigheten med nytt orgel. 

Nå er ventetiden endelig over

Fredag kveld kunne innbyggerne i Salhus endelig glede seg over det nye orgelet som etter over 30 år med venting står på plass i Salhus kirke.

I tillegg til orgelinnvielsen, ble også Salhus kirkes 90-årsjubileum markert. I underkant av 300 fant veien for å høre orgeltoner, kor og sang. 

– For å markere overgangen fra gammelt til nytt orgel, omfatter jubileumskonsertens program urframføring av musikk for begge orglene, hvorav det gamle «fader» ut, og det nye «fader» inn, forteller formann i orgelkomiteen, Olav Wergeland.

Lang ventetid

Orgelkomiteens øvrige medlemmer har sitt utspring i menighetsrådet, og består av Nils Gunnar Toppe, dagens kordirigent Harald Myklebust, Harald Holdhus, tidligere kantor i Salhus Hallgeir Øgaard, nåværende kantor Irena Rimkeviciute og sokneprest Arvid Fosse.

Wergeland forteller at menighetsrådet har gjort flere framstøt over de siste 30 år, men etter at komiteen ble opprettet høsten 2009 har de hatt et tett samarbeid med konsulent Kristen Øgaard, Salhus menighetsråd, Bergen kirkelige fellesråd (BKF), biskopen og riksantikvaren.

– Et nytt orgel har vært på ønskelisten siden det ble rapportert om et skrantende orgel i 1978, sier Wergeland.

For to år siden tok imidlertid drømmen om det nye instrumentet et stort skritt i riktig retning, da BKF bevilget penger til dette formålet.

– Det har tatt lang tid, og det skyldes i hovedsak økonomien. Orgelet har kostet ca. tre millioner kroner, og nesten 2,5 millioner er finansiert av BKF. Resten står Salhus menighetsråd for selv, opplyser Wergeland.

Svært fornøyd

BKF startet en såkalt åpen anbudsrunde etter EUs regler, og det kom inn 14 tilbud.

– Vi hadde våre vektede kravspesifikasjoner, og valget falt derfor på Metzler Orgelbau AG, sier han.

Fra traileren med orgelet ankom Salhus kirke, tok det kun fire uker før kunstverket var reist. Bilder fra dette omfattende arbeidet ble også vist under jubileumskonserten fredag.

– Med god hjelp fra BKFs interiørarkitekt, ser det ut som det har stått der for alltid, smiler Wergeland.

Orgelet kommer fra Sveits, og Wergeland forteller at det er første gang dette selskapet leverer orgel til Skandinavia.

– Dette klassiske pipeorgelet har 16 stemmer i manualene, samt 4 stemmer i pedal. Til sammen er det over tusen piper. Det har mange av egenskapene vi var på utkikk etter, deriblant en god klang og en fin fasade, som begge deler er nøye tilpasset kirkerommet. Det skårer også høyt på materialvalg, konstruksjon og utførelse. Tilkomst for vedlikehold er god, og temperaturvariasjoner påvirker instrumentet svært lite. Vi er svært fornøyd med å endelig få et topp instrument på plass, sier en stolt formann.

 

Les mer om orgelinnvielsen og årets kulturfest i vår papirutgave.

Relaterte saker