Lokalavis for Åsane og omegn!
  • SPREKING: – Jeg har tenkt å bli så gammel som Vår Herre gir meg tid til. Men jeg føler ikke at jeg er så gammel. Det er det verste, fortalte bursdagsbarnet. (Alle foto: Nina Johnsen).

  • STASELIG FEIRING: Da Gerda Loftaas fylte 100 år på onsdag, var ordfører Trude Drevland en selvskreven gjest. Sammen bidro de til mye latter blant forsamlingen.

– Jeg har bare levd livet mitt

– Herre fred, jeg har ikke drømt om å få et så stort besøk. Jeg har aldri hatt så mange mannfolk her før, utbryter Gerda Loftaas til latter fra omgivelsene. Onsdag fylte hun hundre år. Vi var med på festen.

Onsdag formiddag foregikk det noe på Ulset sykehjem som aldri har hendt før. En storslagen feiring ble stelt i stand for Gerda Loftaas, som fylte 100 år. Det blide bursdagsbarnet ble overøst med gratulasjoner både fra pressen og ordføreren.

Det er ikke hver dag at noen fyller 100 år, og kanskje enda sjeldnere er de like spreke som Gerda Loftaas, som for anledningen var flott pyntet i matchende kjole og leppestift. Da Åsane Tidende ble presentert, fortalte hun at hun ikke har bodd i bydelen så veldig lenge. Men trives hun her?

– Ja, her trives jeg godt. Det er i alle fall ingen som har kastet meg ut ennå, ler hun.

Født sprek

Det blir fort litt oppstyr når en hundreåring skal feires, og det er flere medierepresentanter samlet på besøk på rommet hennes.

– Herre fred, jeg har ikke drømt om å få et så stort besøk. Det er jo en stor dag, men å tråkke opp her… Jeg har aldri hatt så mange mannfolk her før, utbryter hun til latter fra omgivelsene.

Det er mange som lurer på hvordan hun har klart å holde seg så sprek.

– Jeg er født sånn, sier jubilanten med glimt i øyet.

– Jeg har alltid vært i full vigør, gått mye på tur og har alltid hatt dyr. Jeg vet ikke om noe annet. Jeg har bare levd livet mitt, forteller Gerda, som har fått være mor til hunder mesteparten av livet.

Og hvor gammel har hun tenkt å bli?

– Jeg har tenkt å bli så gammel som Vår Herre gir meg tid til. Men jeg føler ikke at jeg er så gammel. Det er det verste.

Kjapp i kommentarene

Ordfører Trude Drevland hadde med en vakker bukett og konvolutt, og ble møtt med flere morsomme og rappkjeftede kommentarer. Som da Drevland fortalte at hun gledet seg til å drikke kaffe med bursdagsbarnet.

– Er du invitert da? var svaret. Men smilet tydet på at det var stas å få feire med Bergens ordfører.

Hun fikk mye skryt fra Drevland, som trodde de måtte ha tatt feil av alderen.

– Du er vakker, fortalte hun.

– Nei, nå tror jeg du sitter og lyger. Du bare skryter, svarte den ferske hundreåringen

Det var imidlertid en svært god tone mellom de to. Man kunne nesten tro at de var blitt nye venninner? Det bekrefter ordføreren.

– Ja skitt, la gå da, svarer bursdagsbarnet mens begge humrer.

– Et eventyr

Klokken 11 var det tid for et ordentlig bursdagsbesøk sammen med beboerne, de ansatte og pressen. Feiringen innebar blant annet synging, kaffe og kaker, og et glass rødvin til de interesserte.

Festen ble innledet med allsang av den passende sangen Jenter fra Bergen, og før kaken kom på bordet ønsket jubilanten å si noen ord til forsamlingen.

– Jeg vil gjerne få takke dere alle. Dette er et eventyr. Jeg har vært med på at andre har blitt feiret, men ikke meg selv. 

– Hun er med på alt

 Avdelingsleder, Evy Grimsbø, var svært fornøyd med bursdagsfeiringen.

 – Ja, det har vært helt fantastisk. Vi har jo aldri opplevd det her før. Det var stas at ordføreren kom, og jeg kunne faktisk tenke meg at de kom til å komme godt overens. De er jo begge litt rappkjeftede og de har mye humor.

 Bursdagsbarnet er til stor inspirasjon for både ansatte og beboere.

 – Gerda er så positiv, og hun er med på alt. Hun kjefter derimot litt hvis noen går for treigt med rullatoren. Da får de høre at det tross alt er hun som er eldst, forteller Grimsbø med et smil.

Av

Martine H. Leknes

Relaterte saker