Lokalavis for Åsane og omegn!
  • GIR LYS: I 25 år har Rolf Rasmussen forkynt juleevangeliet for åsabuene i Åsane kirke, og han ser frem til å gjøre det samme i år. – Julen er en markering av den mørkeste tiden på året. Det er da det kristne budskapet kommer inn. Når det er som mørkest, kommer Guds inngrep og gir lys.

– Det er saligere å gi enn å få

Rolf Rasmussen har vært prest i Åsane menighet i et kvart århundre, og har formidlet juleevangeliet mange ganger for lyttende åsabuer. Julen er en markering av den mørkeste tiden på året. – Når det er som mørkest, kommer Guds inngrep og gir lys.

Desember er for mange den travleste måneden i året, og innimellom all julebaksten og ønskelistene kan det være vanskelig å huske hva som egentlig er julens budskap. Det kan kirkens representanter minne oss på.

– Julen er en markering av den mørkeste tiden på året. Det er da det kristne budskap kommer inn. Når det er som mørkest, kommer Guds inngrep og gir lys, forteller kapellan Rasmussen.

Fine bilder

Til tross for at fortellingen om det som skjedde i stallen i Betlehem for over 2000 år siden er fin og rørende, kan julen være en vanskelig tid for mange.

– Feiringen av Jesu fødsel gir fine bilder av mor og barn, og den hellige familie. Det er mye godt i å fokusere på det, men det kan også være vondt for de som befinner seg utenom den typiske A4-familien, og for de som har mistet noen av sine kjære det seneste året.

Julehøytiden kan derfor forsterke følelsene, på godt og vondt.

– Julen er som et fokuseringsglass. De som har det bra, får det ekstra bra i julen. Og det samme gjelder for de som har det vondt; de får det gjerne ekstra vondt.

Å gi er en god ting

Med et helt nytt kjøpesenter i bydelen, har åsabuene et større utvalg enn noensinne i forhold til julehandelen. Har det materialistiske ved julen tatt overhånd?

– Det som er sikkert er at det settes ny handlerekord hvert år, og man setter av stadig større beløp til julegavehandelen.

Den stadige veksten i næringslivet kan føre til et kunstig fokus, mener Rasmussen.

– Man kan få inntrykk av at det først og fremst er kjøp og salg som er viktig her i bydelen. Det kan bli et kunstig og oppblåst fokus. Det er med på å promotere det skjulte budskapet som aldri ytres, nemlig at livslykken kan kjøpes for penger.

Vi skal likevel ikke ha dårlig samvittighet for å gi gaver, men det kan være verdt å tenke seg om. En gave til 1000 kroner gleder ikke nødvendigvis mer enn en til 100 kroner.

– De største gavene går nok til de man kjenner best. Å gi er uansett en god ting. Det er saligere å gi enn å få, og få se gleden i den andres øyne. Det er ikke noe galt i å gi oss imellom, men det kan være en ekstra stor glede å gi til de som har mindre enn oss selv.

Høyt besøksnivå

For mange er det tradisjon å gå i kirken på julaften, og åsabuene utgjør intet unntak. Antallet besøkende på julaften har stort sett holdt seg stabilt de seneste årene.

– Vi har generelt et høyt besøksnivå her, men det er plass til alle som vil komme. Og vi er glade for alle som kommer. Men selv på julaften når vi kun et lite antall av våre medlemmer.

Rasmussen skal holde preken under årets julegudstjenester, men har et par alminnelige prekener å gjennomføre før han begynner å skrive manus.

– Det er både en takknemlig og umulig oppgave. Umulig fordi de som kommer kjenner hvert ord av juleevangeliet fra før av, men takknemlig fordi de er velmenende og de ønsker å høre, forteller han med et smil.

Til stede på julegudstjenestene er både barn og voksne.

– Det kommer en god del barn, spesielt på den første gudstjenesten. Men det er ikke barnefamiliene som dominerer på de senere gudstjenestene. Det har nok sine helt naturlige årsaker. Vi skal ha en egen ungdomsgudstjeneste andre juledag klokken 12.

Budskap i salmene

Julens budskap blir formidlet på mange måter, og spesielt gjennom musikken.

– Julesanger brukes mye som bakgrunnsmusikk på kjøpesentrene, og det er sjeldent at man egentlig får med seg budskapet. Nå er det jo ikke alle julesanger som har et særlig kristent budskap – Jingle Bells, for eksempel - uten at det er noe galt i det, forteller Rasmussen med et smil.

– Men hvis man vil lytte ordentlig, er det salmene som det viktigste budskapet. Svein Ellingsen er en av våre fremste salmediktere. «Vi ser deg, Herre Jesus, i en av jordens små. Din fødsel er et under vi aldri kan forstå».

Tekstene i salmene kan fungere som nøkkelen inn til den virkelige julegleden.

– Det finnes en Gud, og han bryr seg om oss. Jesus stikker ikke innom som en turist i ny og ne, men han er fullt og helt en av oss. Han deler våre gleder og våre sorger.

 

Av

Martine H. Leknes

Relaterte saker