Lokalavis for Åsane og omegn!
  • VINNERE: Liv og Robert Berentsen er kåret til Årets åsabu 2014. – Dette var uventet, men ufattelig gøy, sier ekteparet på Sætregården. (Foto: Magne Fonn Hafskor)

– En stor og gledelig overraskelse

Liv og Robert Berentsen er kåret til Årets åsabu 2014 av Åsane Tidendes lesere. Ekteparet som driver Sætregården fikk 18 prosent av stemmene. – Dette var utrolig kjekt og overraskende. Bare det å bli nominert var stort for oss, sier de.

Det har vært stor interesse rundt kåringen av Årets åsabu, og det var ekteparet Liv og Robert Berentsen som endte opp med flest stemmer da konkurransen ble avsluttet på lillejulaften. De synes seieren var både uventet og en stor ære.

– Dette var utrolig kjekt. Bare det å bli nominert var stort, sier Robert etter at han og konen hadde tatt imot diplom og premiepengene på 4500 kroner gitt av Åsane storsenter.

Liv nikker samtykkende.

– Det er en stor ære å bli kåret til Årets åsabu, fremhever hun.

Ekteparet som har drevet Sætregården siden 2001 er stolte over utmerkelsen fra Åsane Tidende.

– Dette er en bekreftelse på at det vi driver med betyr noe for andre mennesker, sier de.

– Mangler ord

Liv forteller at de har fått mange hyggelige tilbakemeldinger etter at nominasjonen ble kjent.

– Folk takker oss for arbeidet vi gjør på Sætregården, og en rekke personer har sagt til oss i tiden før jul at vi kunne være trygge på at de skulle stemme på oss, sier hun med et smil.

Hedersbetegnelsen Årets åsabu 2014 henger høyt for ekteparet Berentsen.

– Jeg mangler rett og slett ord for å beskrive hvor fantastisk det er å vinne kåringen, sier Robert.

Liv legger til at de hadde et håp om å vinne hele tiden, men vi konkurrerte mot en rekke sterke kandidater.

– Hver og en av dem hadde fortjent tittelen, sier hun.

Da Åsane Tidende besøker Sætregården for å overrekke prisen hadde Robert allerede vært ute med bussen for å hente dem som skulle delta på dagaktivitetssenteret denne onsdagen. Dette er bare ett av mange tilbud som blir drevet på den populære gården på fjellet øverst i Hordvik. Berentsen forteller at det er mye spennende som skal skje hos dem utover våren. Det foregår et forskningsprosjekt på gården i regi av stiftelsen Bergensklinikkene.

– Det handler om hesteassistert terapi for rusmisbrukere. Det blir forsket på om deltakerne er mer aktive og oftere i jobb eller skole etterpå, og om dette da kan skyldes behandlingen, forklarer Liv.

En drivkraft

Robert legger til at de også er forespurt om å delta på et annet forskningsprosjekt.

– Det er snakk om internasjonal forskning på kreft i bekkenet. Her skal syv land være involvert. Vi vet ikke alle detaljer om dette foreløpig, sier han til Åsane Tidende.

Ekteparet synes det er spennende å få være med på forskning.

– Noe av drivkraften vår i jobben er å få være blant de aller første som tester ut nye tilbud, og samtidig få svar på om de fungerer slik vi ønsker og hva som er årsaken til nettopp det, sier Robert.

Liv forteller at de har tatt personer med demens med på enkle gjøremål på gården som blant annet å plukke egg og veie høy. Forskerne skal ha spurt ekteparet på gården om dette er noe som gjestene deres hadde vært borti tidligere.

– Det hadde de ikke. I alle fall ikke hos oss. Det viste seg at de kunne lære nye ting til tross for at det var sagt at dette ikke var mulig grunnet sykdommen, sier Robert.

Liv legger til at i forkant av informasjonen fra forskerne hadde de sett på dette som kun en positiv aktivitet som likevel måtte gjøres.

– Når vi da oppnår slike resultater blir det kjempegøy. Det gir en enorm glede, sier hun og får samtykkende nikk fra ektemannen.

Et vidt spekter

Sætregården rommer et vidt spekter av tilbud. Tre dager i uken har det faste gjester på dagaktivitetssenteret. I tillegg har de fire personer i full sving med arbeidstrening.

– Enkelte er her hele uken, mens andre tilbringer litt mindre tid hos oss. Noen sliter psykisk, mens andre kun har behov for å prøve seg litt i arbeidslivet, forteller Liv.

Robert sier videre at de også får besøk av skoleelever som har prosjektperioder hos dem.

– Tidligere ble det veldig synlig da én elev med ekstra behov ble tatt ut av skolen en dag eller to i uken. Nå tar vi ut en hel gruppe om gangen. Noen av ungdommene kan ha spesielle behov, mens andre kanskje er ekstra interessert i hester, sier han. 

 

På Sætregården er det også ordinær rideskole flere ettermiddager i uken. De tilbyr også terapiridning. Ekteparet Berentsen har videre et tilbud til psykisk utviklingshemmede hver dag.

– De er imidlertid kun innom her for å ri, besøke stallen og mate smådyrene våre i en time eller to før de drar igjen. Dette er svært populært, og det er tydelig å se at de trives her hos oss, sier Liv.

Det er også barn og unge som har ridning på timeplanen. De er innom Sætregården i løpet av skoledagen, og drar tilbake på skolebenken etter økten på hesteryggen. Elever ved hestelinjen til Åsane folkehøgskole tilbringer også mye tid hos ekteparet Berentsen og hestene deres.

– Vi har dem på besøk tre dager i uken. I tillegg har skolen ridning som valgfag, og det innebærer at vi ser dem ytterligere én dag hver uke, forteller Robert.  

Liv og røre

Etter påske begynner det også å strømme på med nærmest daglige barnehagebesøk til gården i Hordvik.

– Da vi startet opp her i 2001 hadde vi ofte barn på besøk, men manglet «besteforeldre» som hadde tid til å gi dem litt ekstra oppmerksomhet. Dette falt på plass da vi startet opp dagaktivitetene våre. Nå har vi ofte begge gruppene her samtidig, og de har stor glede av hverandre, sier Liv og Robert.

Robert legger til at også dem som er på arbeidstrening er med på å ta seg av ungene som er på besøk.

– Ungene spør gjerne hvem de er, og det betyr mye for dem å kunne si at de jobber her på gården. Det løfter selvtilliten deres, sier han med et smil.

Et annet tilbud som stadig øker i popularitet er åpen gård om søndagene.

– Mange legger søndagsturene sine med familien opp hit. Gulroten er en ridetur og kanskje en vaffel, smiler Robert.

Sætregården har åpent hver søndag stort sett hele året. De er stengt i januar, juli og desember. Nå ser Liv og Robert frem til å ta fatt på nye runder med besøksgård i februar.

– Det er stadig flere som benytter tilbudet. Mange tar beina fatt for å komme opp til gården, mens det samtidig er stappfullt med biler på tunet. Veien er smal og det blir fort litt kaos med trafikken, og da er det godt vi har tålmodige naboer, sier han med glimt i øyet. 

I fjor ble det også startet opp et busstilbud til Sætregården.

– Alle har ikke mulighet til å verken kjøre eller gå opp hit. Vi satte opp bussruten for å nå ut til enda flere som kan ha stor glede av et besøk på gården vår, sier Robert.

Nesten 25 000

På den populære besøksgården helt øverst i Hordvik får både store og små bli kjent med en rekke ulike dyr. Liv og Robert har hester, ammekyr, høns, marsvin og kaniner. I tillegg har de en saueflokk, en katt og en hund.

– Marsvinene er spesielt populær blant de minste. De storkoser seg når de får klappe dem, sier Liv.

Ekteparet trives med dyrene sine på fjellet.

– Jeg har alltid synes det har vært interessant å jobbe med dyr, sier Robert.

Liv er enig.

– Dyrene gir oss mange gode opplevelser. Hver vår er det tid for lamming, og det er like kjekt og spennende hvert år. De ulike årstidene har forskjellige slike hendelser her hos oss. Det er givende å drive Sætregården, og ikke minst når vi kan dele alle gledene med andre, sier Liv.

Robert forteller at de hadde nesten 25 000 besøkende på gården i 2014.

– Tallet har steget hvert år siden vi åpnet i 2001, og vi håper selvsagt at denne trenden fortsetter inn i det nye året. Vi gleder oss til fortsettelsen på Sætregården, og vil takke alle som har stemt på oss som Årets åsabu. Det betyr enormt mye for oss, avslutter Liv og Robert Berentsen. 

Av

Nina Johnsen

nina@aasanetidende.no