Lokalavis for Åsane og omegn!
  • KLAR FOR SESONGSTART: Ronny Halvorsen er klar for sesongstart sammen med folkehesten Brenne Viking. – Målet er å vinne sammenlagt og selvfølgelig å kjøre inn mest mulig penger, sier han.  

Ronny Halvorsen går for seier med folkehesten:

– Vi er ikke med kun for å delta

Travtrener Ronny Halvorsen har stor tro på Brenne Viking, årets folkehest i Bergen. – Vi er ikke med bare for å delta. Målet er å ha Norges beste folkehest i 2015, sier Halvorsen.

Den seksårige kaldblodshingsten Brenne Viking er den nye folkehesten på Bergen travpark. Han blir trent av Ronny Halvorsen, og folkehestens første løp i 2015 finner sted torsdag 5. februar.  

– Brenne Viking har stort potensiale, og vi skal vinne mange løp med ham det kommende året, sier den fornøyde travtreneren.  

Kaldblodshingsten vant flere løp, og travet inn rundt 130 000 kroner i fjor.

I begynnelsen av desember ble Brenne Viking en del av stall Halvorsen på Bergen travpark.

– Jeg valgte ham fordi han er jevn og flink. I tillegg er han god fra start, sier travtreneren.

Halvorsen legger til at Brenne Viking er travsikker.

– Det innebærer at han ikke galopperer så lett, forklarer han.  

Tror det blir utsolgt

I midten av november dro Halvorsen til Halden for å se på og prøve Brenne Viking.

– Jeg var fornøyd med det jeg så og opplevde på testrunden. Han har et godt grunnlag, og jeg anså at sjansene er gode for at han kommer til å hevde seg på Vestlandet. I tillegg både håper og tror jeg at Brenne Viking kommer til å starte noen V75-løp dette året, sier Halvorsen.  

Hittil er det solgt nærmere 800 av totalt tusen eierandeler i den bergenske folkehesten.

– Vi fikk en veldig god start, og lå lenge på tredjeplass på salgslisten. Etter hvert ble vi tatt igjen av Stavanger, forteller han.

Tre av årets norske folkehester er utsolgt, og Brenne Viking leder statistikken for de som ennå ikke har fått på plass alle de tusen andelseierne.

– Vår hest kommer til å bli utsolgt. Det føler jeg meg ganske sikker på, sier Halvorsen med et smil.

Prosjektet folkehest er en mulighet for alle til å være hesteeier i en sesong for 399 kroner per andel. Hesten selges i totalt tusen andeler. Alle folkehestene fra travbaner over hele landet konkurrerer om å trave inn mest penger og poeng gjennom hele sesongen. Det er fjerde år på rad at dette blir arrangert i Norge, og Halvorsen er glad for at han har fått jobben med å trene årets folkehest på travbanen på Breistein.  

– Folkehesten gir publikum mulighet til å få et innblikk i hva travsport dreier seg om fra innsiden for en billig penge. Rekruttering har lenge vært en utfordring, og dette prosjektet bidrar til at vi får flere mennesker interessert i travsport. Dette er stallen vår sitt bidrag til å øke engasjementet, sier Halvorsen.

Mer enn en travhest

Travtreneren oppfordrer åsabuen til å sikre seg de siste ledige eierandelene til Brenne Viking.

– Det er mange gode grunner til å være en av de tusen eierne av folkehesten vår i Bergen. For det første kan alle komme ut hit for å se på når han skal gå løp. I tillegg er alle velkommen til stallen for å hilse på ham, sier han. 

Halvorsen legger til at barna kan få sitte på hesteryggen.

– Han er en veldig snill hest å ri på. I tillegg kan de få gi ham en gulrot eller to, sier han.

Halvorsen understreker at Brenne Viking er mer enn kun en travhest.

– Å ha en folkehest handler om mer enn sporten. Det er allerede mange andelseiere som har vært innom for å hilse på ham, og det synes jeg er veldig bra. Dess flere som får et forhold til ham, dess bedre er det, sier han.

– Alle som liker fart, spenning og dyr kan få en smakebit på hva travsport innebærer ved å sikre seg en av andelene i Brenne Viking, legger Halvorsen til.

Han forteller at en syv år gammel jente fikk en andel i bursdagspresang. Hun var innom stallen nylig.

– Bursdagsbarnet ble tatt bilde av på hesteryggen, og storkoste seg da hun fikk møte folkehesten, sier Halvorsen med et smil.     

Seier hvert år

Ifølge Halvorsen er Bergen travpark den eneste banen i landet der folkehesten har vunnet minst én seier hver eneste sesong.  Denne tradisjonen har travtreneren ingen planer om å stoppe i 2015.

– Nei, vi skal vinne masse løp, sier han og titter bort på Brenne Viking som virker utålmodig etter å få komme i gang med dagens trening.  

Halvorsen har som målsetting å vinne flest mulig løp, og tjene mest mulig penger med folkehesten.

– I tillegg er det selvfølgelig viktig å holde ham hel og frisk, sier han.

Årets folkehesttrener i Bergen har stor tro på at Brenne Viking kan trave inn mellom 150 000 og 200 000 kroner i løpet av sesongen.

– Hvis han blir så god som vi håper og tror at han vil bli kommer vi også til å være med på en del V75-løp om lørdagene. Da kan det straks bli mye mer penger enn de nevnte summene, sier Halvorsen.

Brenne Viking har vært igjennom omfattende medisinske undersøkelser nå i forkant av sesongstarten, og Halvorsen kan fornøyd konstatere at den bergenske folkehesten ikke fikk en eneste anmerkning. 

– Han er 100 prosent frisk, og nå gjenstår det kun en del treningsøkter før vi stiller til start på hans første løp som folkehest torsdag 5. februar, sier Halvorsen.

– En av de tre mest interessante

Brenne Viking  er en av de fire mest interessante folkehestene den kommende sesongen, ifølge Halvorsen.

– Det er tre som skiller seg ut sammen med ham, og det er de som hører til på travbanene Stavanger Forus, Jarlsberg og Momarken, sier han.

Etter sesongen blir folkehesten solgt på auksjon. Både pengene fra salget og potten som hesten har kjørt inn gjennom hele året blir fordelt på de tusen andelseierne.

Halvorsen er sterk i troen på at Brenne Viking skal hevde seg helt i toppen, og forhåpentligvis være den av folkehestene som sanker flest poeng og tjener mest penger i løpet av 2015.

– Vinneren får et arrangement til en verdi av 100 000 kroner, og det hadde selvfølgelig vært kjekt å samle alle andelseierne til en storstilt fest, sier han med et smil.

Halvorsen understreker at han og resten av stallen ikke er med kun for å delta i konkurransen.

– Nei, målet er å vinne. Nå gleder vi oss til å komme i gang torsdag 5. februar, og jeg håper at så mange som mulig tar turen til Bergen travpark for å se ham i aksjon, avslutter Ronny Halvorsen. 

Av

Nina Johnsen

nina@aasanetidende.no

Relaterte saker