Lokalavis for Åsane og omegn!
  • NYE BILDER I UNDERGANGEN: Joy stiller litt motvillig til intervju like ved Ikea-undergangen.  

  • BALANSEKUNSTNER PÅ ROLLERBLADES: Stort bilde av ordfører Trude Drevland som kan beskues i den nye restauranten på Quality Hotel Edvard Grieg på Sandsli. Her ser det ut som om hun prøver å balansere litt mye på en gang.

  • GLAD FOR NYE BILDER: – Jeg synes de gir liv på en ellers grå murvegg, sier Odd Rune Bjørge.

     

Ny gatekunst i Ikeas undergang

Både turgåere og Ikea-sjef Odd Rune Bjørge reagerte med vantro da Statens vegvesen malte over signaturen Joys gatekunst i undergangen like ved møbelgiganten. Nå har samme signatur sprayet på plass nye bilder.

Begge sidene inne i undergangen har fått nye bilder. Nordsiden viser en rekke mennesker og en campingvogn i luftig svev, hengende etter en luftballong.
– Noen ganger må du strekke deg til maks for et lite krypinn, kommenterer Joy selv.


«Løp for livet, tjommi»

Den sky og hemmelighetsfulle gatekunstneren stiller litt motvillig til intervju like ved Ikea-undergangen. Det går bra så lenge vi sitter i bilen, men når jeg vil ta noen bilder av ham på «åstedet», må han først forsikre seg om at ingen fotgjengere er i nærheten.

Den andre veggen her er dekorert med et søtt lite bilde av et smilende barn som uforvarende har klart å spraymale to langsomme skilpadder. «Løp for livet, tjommi», sier den ene skilpadden til den andre.

En hilsen til Mesta

– Er det en kommentar til Mesta, spør jeg, med henvisning til selskapet som har ansvar for alle riks- og fylkesveier i Stor-Bergen på oppdrag fra Statens Vegvesen.
I dette ansvaret ligger altså fjerning av graffiti, der Statens vegvesen har null toleranse og Mesta må fjerne innen korte frister.
– Nei, det er mer som en signaturgreie. Jeg kunne også brukt det på vegger som er tagget ned av graffiti. Det burde kanskje vært aldersgrense på spraybokser, sier han lattermildt.

– Så det er ikke takk for sist?
– Nei. Men jeg har skrevet en hilsen til de lenger oppe på veggen, sier Joy, og peker.
«PS! Mesta! Denne veggen er Ikeas eiendom» står det der.
– Da jeg sprayet her sist, stod Securitas ti meter fra meg med ryggen til, forteller han.

Dekorerte Gullfisken-kulisser

Joy er for øvrig i ferd med å ta et skritt opp i karrieren. Nylig har han fullført et større utsmykningsoppdrag for Quality Hotel Edvard Grieg på Sandsli, og på førstkommende lørdag vil bildene hans bli vist på nasjonaldekkende tv under Gullfisken-utdelingen.
– Jeg fikk i oppdrag å lage alle kulissene til tv-sendingen, så jeg har vært i Oslo og sprayet åtte vegger for de, forteller Joy.

– Brukte du noen av dine kjente motiver?
– Ja, men jeg har også laget noen spesifikke, blant annet av regissøren Morten Tyldum og reklameguruen Kjetil Try.
– Hvordan fikk du jobben?
– Jeg ble oppsporet av Set Design, som har scenografien. Produksjonsselskapet Monster Entertainment hadde ønsket det.
– Hva betyr det for deg å få et slikt oppdrag?
– Det er kult. Jeg tenker at alle utfordringer er bra. Det er de du vokser på.

Ordfører på rollerblades

– Ordføreren da? Hva synes hun om å bli portrettert?
– Hun likte det godt. Jeg chattet med henne på Facebook en kveld, og da skrev hun at det var helt storveis.
Hun må tydeligvis ha likt det godt, for på Trude Drevlands Facebook-side hennes ligger det nå som forsidebilde. «Coolt, sant?» kommenterer hun selv.

– Tanken bak Drevland-portrettet var at suitellet har mange konferanser, også med ordføreren. Da er det hennes oppgave å ta imot gjestene og serve de, forklarer Joy.
– Dette er en møteplass for henne, så jeg tenkte at det kunne være litt ironisk å sette henne i en situasjon utenfor hennes daglige område.

Gir bort bilder

Slike betalte oppdrag er nytt for den dyktige gatekunstneren, som er kjent for at han like gjerne gir bort flotte bilder dersom formålet er det rette. Bilder han ga bort i fjor til auksjoner for humanitære formål, innbrakte 70.000 nettokroner til blant annet Syria, protesesykehuset i Gaza, folkeaksjonen for vann i Afrika og noen andre.

– Det virker som du legger mye sjel og tanker i bildene dine. Hvorfor gjør du dette, hva er det som driver deg?
– Det er mest fordi jeg liker det; at det er gøy å kommentere samfunnet på den måten. Bildene  mine skal ikke ha noen pekefingermentalitet, det skal mer være noe som sporer tankene mot ting vi har lett for å glemme. Dessuten er det et kick å være alene ute midt på natten, og håpe at det tørker fort så du kan komme deg vekk.  

– Bilder med glimt i øyet

– Jeg er glad for at Joy tok turen til Ikea nok engang, etter at Mesta feilaktig fjernet de forrige gatekunstverkene, sier varehussjef Odd Rune Bjørge, som smiler sitt bredeste smil når han ser de ferske bildene i undergangen.
Mesta har beklaget feilen, og Bjørge forventer at de har orden i rutinene sine for fremtiden slik at de nye bildene kan få stå i fred.

– Vi kommer ikke til å ta de bort, siden vi er sikker på at kundene ikke reagerer negativt, sier Bjørge, som synes at de nye illustrasjonene er artige og fine.
– Jeg synes de gir liv på en ellers grå murvegg.

 

 

 

 

 

Av

Magne Fonn Hafskor

Relaterte saker