Lokalavis for Åsane og omegn!
  • PÅ TUR: – Det er gleden ved skog og fjell, roen naturen gir oss, og de gode tilbakemeldingene vi får tilbake som driver oss i arbeidet med å tilrettelegge for at andre sambygdinger skal få glede av naturen og idretten, sier Helge Sætre, Vidar Sagstad og Ståle Leiren. Her er de på tur sammen med barna Storm Berg Leiren, Aron Sagstad, Mali Sagstad og Olav Berg Leiren.

Ildsjeler som motiverer hverandre

Hva får tre åsabuer til å tilrettelegge for at andre sambygdinger skal få glede av naturen og idretten, år etter år? – Det er gleden ved skog og fjell, roen naturen gir oss, og de gode tilbakemeldingene vi får tilbake.

Det forteller ildsjelene Vidar Sagstad, Helge Sætre og Ståle Leiren.

Hver av dem er frivillige, engasjerte karer som bidrar til at innbyggerne i Åsane kan dra nytte av fysiske aktiviteter og all den fine naturen bydelen har å by på.

Grinde-Veten

Sagstad er blant annet sjefen bak Grinde-Veten, motbakkeløpet som i utgangspunktet startet som en intern konkurranse mellom om lag 20 kompiser for et par år siden. Mål er toppen av Veten. Hver enkelt tar tiden opp, og det blir i ettertid registrert.

– Det hele startet med at jeg utfordret noen kamerater på tid opp fjellet, men det var flere som plukket opp utfordringen på sosiale medier. Andre sambygdinger fikk også lyst til å prøve seg, forteller Sagstad.

Grinde-Veten arrangeres en gang i året, men for de som bruker fjellet også resten av året, kan tiden tas også da og likevel være med i konkurransen om beste tid opp Åsanes høyeste fjell.

– Da vi arrangerte Grinde-Veten i fjor hadde vi nesten 150 deltagere som gikk på tid. Det er utrolig artig at det som startet som en liten konkurranse mellom noen få kompiser har hatt en slik utvikling, forteller Sagstad.

Forbedret løypen

For at denne trimløypen opp Veten-fjellet, og flere andre turområder i skog og på fjell i Åsane skal bli mest mulig fremkommelig for folk som ferdes på tur, har Helge Sætre brukt store deler av sin egen tid på å rydde og tilrettelegge. Han har ofte med seg ryddesaksen når han er ute på tur, og det er også hans fortjeneste at myrhull og flere vanskelige terreng har blitt framkommelig ved hjelp av klopper han har tatt ansvar for å skaffe.

– Opp Grinde-Veten-løypen er det i løpet av fem til seks dugnadsøkter til sammen lagt 175 meter med klopp. Der har Helge en stor fortjeneste, for det er han som har tatt ansvar for å skaffe plank. De har vi fått av kommunen mot at vi selv gjør jobben, forteller Sagstad.

Sætre på sin side påpeker at denne jobben har blitt gjort med god hjelp.

– Nå er løypen fremkommelig for store og små, uten store utfordringer i terrenget. Bygdefolket har ønsket å bidra. Det har vært mange engasjerte folk med på dugnad da disse kloppene ble lagt, roser han.

Blitt en livsstil

Sætre har i mange år brukt tiden sin på dette, og flere løyper og turterreng i Hordvik og Åsane er blitt fremkommelig takket være hans innsats.

– Jeg startet med dette litt for min egen del, slik at jeg skulle slippe å vasse i gjørme og krongle meg forbi smågrein og busk. Å rydde unna slik at det er fremkommelig er etter hvert blitt en livsstil for meg. Jeg koser meg når jeg holder på slik i fjell og skog, og det er en motivasjon i seg selv med gode tilbakemeldinger fra andre turgåere, forteller han.

Løpeglede i Hordvik

Også Ståle Leiren er en aktiv kar som tilrettelegger for å aktivisere åsabuen. I fjor startet han opp Hordvikrunden. Et løp han arrangerer en gang i måneden.

– Det er runder på to og fem kilometer. I tillegg har vi en barnerunde på noen få hundre meter, som starter og slutter ved Hordvik skole. Her deltar barn ned i barnehagealder til godt voksne pensjonister, forteller Leiren

Han synes det er utrolig gøy å se løpeglede blant både ung og gammel.

– I vår og høst var det opptil 60 mennesker som deltok hver måned. På vinteren er det naturlig nok litt mindre. Folk foretrekker nok litt varmere temperaturer, forteller Leiren.

 

Les hele artikkelen i Åsane Tidendes papirutgave.

Av

Relaterte saker