Lokalavis for Åsane og omegn!
  • GODTAR IKKE: Lars Bakkerud er krystallklar:  – Vi kommer ikke til å godta tilbudet til Åsane, sier sportssjef  Lars Bakkerud i Os Turn Fotball. Dermed kan Simen Lassen stå uten klubb når serien starter. (Foto: Kjetil Vasby Bruarøy, Midtsiden.no)

Lars Bakkerud om Lassen-tilbud

– Uaktuelt å si ja til Åsane

– Vi kommer ikke til å godta tilbudet til Åsane, sier sportssjef Lars Bakkerud i Os Turn Fotball. – Slik det er akkurat nå er Simen Lassen-saken låst, erkjenner Åsane-trener Kjetil Knutsen.

Simen Lassen (20) kom til Brann fra Os før 2013-sesongen, og er en kreativ midtbanespiller. Han imponerte så pass at han fikk to innhopp for Branns A-lag i fjor, den ene i førsterunde-kampen mot Hovding i NM, hvor Lassen fikk 45 minutter og spilte sentral midtbane sammen med Kristoffer Barmen.  

Foran årets sesong kunne han fortsette i Brann og håpe at klubben ville skrive proffkontrakt med ham, men om han ikke lykkes ville han måtte spille for rødtrøyenes tredjedivisjonslag, og det var aldri et alternativ for 20-åringen. Da Åsane tok kontakt valgte han å takke ja. Alt lå til rette for at det unge talentet skulle spille i den oransje drakten denne sesongen.

Os krever maks

Nå er imidlertid saken låst; Os har krav på utdanningskompensasjon, og krever maks utbetaling av Åsane. De har så langt ikke vært villig til å forhandle om en eneste krone og forlanger 110.000 kroner for 20-åringen, som for det meste har 2. divisjonserfaring i Brann.

Konsekvensen kan bli at Åsane og Os ikke blir enige og at Simen Lassen står klubbløs like før seriestart, og må finne en klubb lenger nede i divisjonssystemet. Alternativene er Fana eller Fyllingsdalen FK. 

Knutsen understreker at det er som trener og spillerutvikler han uttaler seg, det er andre som tar seg av butikken i Åsane fotball.

Han har jobbet med spillerutvikling i mange år, både på Toppidrettsgymnaset på Tertnes og som toppspillerutvikler i Brann. Han er fortvilet over situasjonen. Han stiller seg også hoderystende til at utviklingssjefen i NFF, Stig Inge Bjørnebye, i et intervju med Bergens Tidende avfeier problematikken.

– Dette er en urimelig regel som skaper en situasjon som kun har tapere. I verste konsekvens spiller ikke Simen for oss, Os får ingen penger og Simen får ikke en kamparena og en utvikling som ville være perfekt for det nivået som han befinner seg på nå. Og så sitter det en utviklingssjef i NFF og bare rister på hodet av oss. Jeg forstår det ikke, sier Knutsen.

– Kannibalisme

Åsane fotball har et budsjett på 5 millioner, og per dags dato har ikke klubben de pengene, og den ønsker ikke å betale 110.000 kroner for en spiller som kommer fra 2. divisjon.

Kjetil Knutsen kommenterer ikke tall, men har sterke meninger om spillerutvikling.

– Hvis vi tenker oss at Simen skriver 1-2-årskontrakt med oss, og så går kontrakten ut og han går til en annen klubb, eventuelt hvis Åsane rykker ned, uten at vi får noe igjen. Er det riktig?

Denne regelen er kanskje riktig for de store klubbene ute i Europa, ikke for Åsane og Os. 

– Dessverre har Brann rykket ned. Alle er enige om at de bør rykke rett opp igjen i Tippeligaen. Da er spørsmålet: Kan vi skape en fremtid i Bergen med to 1. divisjonslag. Dette er  nemlig avgjørende for at spillere skal kunne ta steget videre. De må gå via 1. divisjon; det er den veien de fleste går.

Slik det er nå mener Knutsen at klubbene ødelegger for hverandre.

– Vi bedriver kannibalisme, sier han.

– Alternativet nå er nemlig at vi henter utlendinger eller spillere over 24 år. Er det dette man ønsker?

Lassen er betenkt

Simen Lassen selv kan ikke gjøre annet enn å håpe at klubbene blir enige. Han har vært i kontakt med gamleklubben.

– Etter hvert som tiden går blir man jo betenkt. Men ser at det løser seg for andre spillere, som Joachim (Soltvedt),  Marcus (Stueland) og Glenn (Mjelde Håberg), så da håper jeg selvsagt at det også løser seg for meg. Men jeg har ringt Os og ytret min mening, sier Lassen.

Det ser ikke ut til å hjelpe. Sportssjef i Os Turn Fotball er krystallklar.

– Status nå er at Åsane har kommet med et tilbud som styret i Os ikke kommer til å godta, sier Bakkerud.

Ifølge ham er det et tilbud som handler om 25.000 kroner etter 20 spilte kamper, og ytterligere 25.000 kroner etter 40 kamper, dersom Åsane fremdeles spiller i 1. divisjon.

– Og ingenting før det. Det kan ikke vi godta, sier Bakkerud.

Skaper presedens

– Denne saken skaper en presedens for hvordan vi skal drive klubben. Vi ødelegger for oss selv dersom vi skal være snill. Hva skjer dersom vi utvikler en ny spiller som også er klar for å ta steget? Hvis vi er snille nå, kommer jo enhver spiller i fremtiden til å vise til at vi lot Simen skrive proffkontrakt med Åsane fotball uten at vi fikk utdanningskompensasjon, sier sportssjefen.

– Jeg ser også at det skapes et inntrykk av at «Os stopper Simen». Slik er det ikke. Det er Åsane som stopper Simen, de betaler ikke det de er pålagt.

– Har dere diskutert andre løsninger?

– Vi har foreslått nedbetalingsordninger, betaling månedsvis, annenhver måned – det er ingen vilje fra Åsane sin side.

– Tror du på løsning?

– Det er i hvert fall uaktuelt å si ja til det tilbudet Åsane fotball har kommet med.

– Forstår du Simen?

– Selvsagt, men derfor har det også vært viktig for meg å være åpen med Simen hele tiden. Men ballen ligger hos Åsane nå.

– Forstår du Åsane?

– Ja. Klart det. De rykker opp i 1. divisjon etter god sesong og så kommer det en rekke nye krav som koster penger. Men hvis Åsane ønsker at vi og andre klubber skal fore dem med spillere, så er jo de avhengig av at vi utvikler nye. Med hvilke midler? Det ligger en solidaritetsbit her som er viktig.

– Selvsagt kan vi si «jaja, bare gå til Åsane du, vi trenger ingen kompensasjon». Så kommer det enda en spiller opp og sier «Simen fikk ja»; da skyter vi oss selv i foten. Jeg ser selvsagt at fotballspilleren blir lidende, men vi må ha noen prinsipper, understreker Lars Bakkerud.

Og slik står saken fire uker før seriestart. 

Av

FAKTA:

Når Åsane nå har rykket opp fra 2. til 1. divisjon stiller Norges Fotballforbund en rekke krav til klubben for å få lisens. Klubben må blant annet inngå proffkontrakter med alle spillerne, dette utgjør en stor kostnad for Åsane. Aller mest utfordrende er utdanningskompensasjonen, som kort sagt er innført for at klubben som har utviklet spilleren i ungdomsalder, skal få noe igjen for denne jobben. Kompensasjonen gjelder for en spiller som er under 23 år. I Åsanes tilfelle har sportslig ansvarlig, Trond Bjørndal, uttalt at dersom de måtte betale full kompensasjon for alle aktuelle spillere i klubben nå, ville det utgjøre rundt en halv million kroner.

Åsane har i hele vinter forhandlet med de forskjellige klubbene som har krav på utdanningskompensasjon. Noen klubber forhandler seg frem til en avtale om prosenter ved et eventuelt videresalg eller en nedbetaling over flere år. Noen klubber er også villig til å si fra seg en del av kompensasjonen de har kravet på for spillerens skyld.

Kompensasjonen gjelder altså både for spillere som er i klubben og som skal inn på proffkontrakt og for spillere under 23 år uten proffkontrakt som blir hentet av klubben. Eirik Wollen Steen er et eksempel på det første; Åsane er foreløpig ikke enig med hans moderklubb Bjarg. Simen Lassen er et eksempel på det siste; Os krever altså 110.000 kroner i utdanningskompensasjon, akkurat det de har krav på.

 

 

Relaterte saker