Lokalavis for Åsane og omegn!
  • SOLO-DEBUTANT: Ingerlise Størksen har jobbet med å lage musikk til en plate i all hemmelighet, og er endelig ute med sin første singel fra den kommende platen.

Ingerlise tilbake til røttene

Ingerlise Størksen, kjent fra Ephemera, dro tilbake til røttene sine da hun nylig spilte inn musikkvideo på Falkanger gård. Hesten i videoen ville hun imidlertid absolutt ikke oppå.

Etter ti års pause med pop-trioen Ephemera, har Ingerlise Størksen (37) bestemt seg for å gå solo. Hun medgir at musikken alltid har vært en del av henne og at dette er noe hun har gledet seg til å gjøre lenge.

– Produsenten Yngve Leidulv Sætre kom bort til meg etter at jeg hadde spilt en av mine nye sanger i 50-årsdagen hans, og sa: «Nå er det på tide at du og jeg lager en plate», og slik ble det, forteller vokalisten med den fløyelsmyke stemmen.

Mammatid

Da Ephemera valgte å ta pause, ble det åtte-til-fire-jobb på Ingerlise. Nå hadde hun en sønn og ta seg av, og egen leilighet i Åsligrenda. Da ble det kun tid til tilfeldige opptredener, mellom alle hverdagslige gjøremål.

– Jeg har hele tiden skrevet musikk i alle disse årene, og hatt en plan. Det klarer jeg ikke legge fra meg. Det har også vært noe spilling med Ephemera bak lukkede dører, men det har vært mest fokus på småbarn og det som følger med, understreker sangerinnen som nå bor i Øyjorden.

På egne ben

Noe gjenforening med den gamle gruppen foreligger det ingen planer om.

– Vi har bare spilt sammen for å holde det litt varmt. Det er stadig vekk snakk om gjenforening, men nå er det jo enda en som er blitt gravid, så det passer liksom aldri, forklarer hun.

Artisten har ingen problemer med å stå på egne ben og opptre alene på scenen.

– Det er veldig deilig og føles egentlig helt naturlig. I studiosammenheng trenger jeg ikke inngå kompromisser fordi det er mine låter og jeg som har kontroll på prosessen. Det er veldig fint, men samtidig har det vært travelt å holde på ved siden av en fulltidsstilling. Det er jeg som har hele ansvaret ettersom det er jeg selv som er plateselskap og distributør. På den måten var det lettere når vi var flere om det, innrømmer hun.

Artist på heltid

Nå har Ingerlise sagt opp dagjobben for å få tid til å gi ut mer musikk.

– Ja, det var helt nødvendig, og på høy tid. Jeg gjør jo alt selv, men det føles godt å være ansvarlig for egen lykke.

På langspilleren som kommer i april eller mai, er hun heldigvis ikke helt alene.

– På platen har jeg med meg Jørgen Sandvik, Paul Inge Vikingstad, Vegard Fossum og Odd Martin Skålnes. Selv om de har det travelt med andre prosjekter, satser jeg på å få med meg noen av dem ut på turné til høsten. Band blir det uansett, lover hun.

Når vi spør hva albumet skal hete, blir Størksen hemmelighetsfull:

– Det har jeg ikke sagt ennå. Det blir annonsert senere, konstaterer hun med et lurt blikk.

Vinyl

Hun kan forsikre om at platen er ferdig trykket og at hun har den hjemme, alt klappet og klart.

– Du er ikke redd for å høre for mye på platen og risikere å gå lei av sangene før du skal fremføre dem for publikum?

– Nei, jeg har ikke vinylspiller hjemme, kommer det kontant.

– Jasså. Så du har forlatt CD-formatet?

– Du, det ligger faktisk også en liten CD inni plateomslaget, som en liten overraskelse, røper hun med et betryggende smil.

Oppsøkte slekten

Singelen, «I Killed Your Horse», som er Ingerlises solo-debut, ligger tilgjengelig for nedlastning, noe albumet også vil gjøre når den tid kommer. Til singelen lagde hun nylig inn en musikkvideo som ligger på YouTube. Den ble delvis spilt inn på Falkanger gård. Valget for location var todelt, og helt naturlig.

– Jeg er faktisk i familie med den opprinnelige Falkanger-gjengen, men var mest på jakt etter noen hester til å ha med i videoen. Jeg ble tipset av Marthe Falkanger om at de hadde hester og kunne være behjelpelige. Jeg var der en dag på sæteren og filmet.

Skummelt med hest

En kort og intens ridekarriere i barndommen var grunnen til at hun selv ikke våget seg oppå hesteryggen.

– Som tiåring var jeg svært interessert i hester som alle andre jenter i den alderen. Min mor kjørte meg ut til Alvøen for å ri på en hest som for meg så ut som verdens største. Det var en gal hest ved navn Dartmar. Ofte kunne den stikke av slik at de andre bare red i forveien mens jeg måtte lete etter ham. Jeg synes jo hester er verdens fineste dyr, men for en liten jente med musefletter var dette kjempeskummelt.

I voksen alder fikk hun vite at Dartmar var en ponny.

– Jeg var tydeligvis ikke så stor for alderen, og ganske pinglete, ler hun.

– Hva er det hesten i sangen representerer?

– Hva er en cowboy uten sin hest? Sangen handler jo om en mann som har kledd på seg et tøft ytre, og i sangen spør jeg hva som er igjen av ham dersom jeg kler av ham det tøffe ytre.

Planlegger turné

Mens singelen snurrer og går på radio, planlegger Ingerlise høstens turné og snuser litt på muligheter for å komme seg til utlandet.

– Blir det flytting til utlandet, eller nye eventyr i turnébuss?

– Det blir nok fly. Jeg har alltid hatt en drøm om å bo i utlandet, men jeg har alltid vært bundet. Å reise er noe av det beste som finnes, men det er også deilig å komme hjem igjen. Jeg er såpass glad i Bergen at det blir vanskelig å flytte. Da skal det være et jækla godt tilbud for at jeg skal kunne gjøre det. Det er vanskelig å selge plater nå tildags, så jeg må jo forsøke å være litt økonomisk, men det blir nok ikke noe buss-liv slik det var da vi reiste rundt med Ephemera i åresvis. Det gikk dengang, fordi det var alt vi hadde. Etter at det kom barn inn i bildet steg behovet for komfort, smiler hun.

Rød tråd

Når vi spør låtskriveren hva vi kan forvente på det kommende albumet, er hun rask med å svare.

– Det er et variert album. Jeg skriver jo musikk som jeg gjorde med Ephemera. Jeg var en stund redd for at det skulle bli for likt, men jeg føler jeg har funnet et  eget uttrykk. Det blir elleve poplåter som er ganske personlige. Noen av sangene beveger seg litt i country-landskapet, og det er en fin helhet i platen. Det var litt derfor jeg valgte å gi ut album.

– Du har ikke benyttet muligheten til å lage en plate helt ulikt det du har laget før, med Ephemera?

– Det er alltid gøy å eksperimentere, men nå har jeg bare laget en plate som bare var nødt til å komme. Jeg har laget musikk på den måten jeg er vant med og som faller naturlig for meg. Jeg pleier ikke å tenke på utenforstående ting når jeg skriver sanger. Nå blir det en veldig ærlig plate, og jeg har ikke hatt behov for å frike ut og gjøre noe helt spesielt, bedyrer popstjernen.

Komponerte på jobb

Selve singelen skrev hun mens hun var på jobb.

– Åpningslinjen kom som lyn fra klar himmel. Selve melodien hadde jeg hatt i hodet en stund, så da satt jeg meg inn på et møterom og skrev alle tre versene der og da. Det var veldig terapautisk.

– Er det slik at musikken bare kommer til deg, hele tiden?

– Nei, det er sjelden sangene bare kommer slik av seg selv. Som oftest må jeg jobbe litt med dem, men frykten for å ikke lenger klare å skrive en god låt er jo der, så da er det veldig deilig når det bare klaffer. Det er uansett alltid noe personlig bak hver låt, forsikrer solo-debutanten.

 

 

 

kommentarfelt drives av Disqus

Av

Tomas Fordelsen

Relaterte saker