Lokalavis for Åsane og omegn!
  • ROSER SKOLENE: Assisterende fylkesleder i Hordaland, Anne-Lis Øvrebotten, har jobbet frivillig for SOS-barnebyer i et kvart århundre, og er imponert over Åsaneskolenes innsats.

  • FADDERTREFF: Her er fire av Åsane-fadderne sammen med hedersgjestene Elvin og Gautham under tirsdagens faddertreff på hotell Terminus. (foto: Lars Atle Lauvås)

– Åsaneskolene gjør en kjempejobb

Tirsdag arrangerte SOS-barnebyer faddertreff for faddere fra Bergen og nabokommunene, med besøk fra de takknemlige studentene Elvin og Gautham. Ifølge Anne-Lis Øvrebotten gjør åsabuene - og spesielt barneskolene - en god jobb.

Alle fadderne fra Bergen, Askøy, Os og Fjell ble invitert til Hotel Terminus tirsdag ettermiddag for et hyggelig og informativt treff. Hedersgjestene for dagen var Elvin fra Malawi og Gautham fra India. De to ungdommene har fått muligheten til å studere ved United World College Red Cross i Fjaler i Sogn og Fjordane, og trives foreløpig godt i Norge.

– De har begge fått stipend, noe som betyr at de har vært veldig flinke og hardtarbeidende. Ungdommene følges med under skolegangen, og så får noen av dem mulighet til å søke om utdanning i utlandet, forteller assisterende fylkesleder Øvrebotten.

Takknemlige studenter

De to ungdommene gjorde inntrykk på hele forsamlingen da de fortalte om seg selv og situasjonen sin, og de svarte velvillig på spørsmålene de fikk fra de rundt 80 personene i publikum.

– De var så reflekterte, veltalende og glade. Elvin fortalte oss at uten SOS-barnebyer ville han aldri vært her i dag.

UWC-skolene ble dannet i 1962, og har som mål å gjøre utdanning til en kraft som forener folk, nasjoner og kulturer for en fred og en bærekraftig fremtid. I dag finnes det 14 skoler over hele verden. Både Elvin og Gautham ønsker å dra tilbake til hjemlandet sitt i etterkant av utdanningen i Norge, for å jobbe med å bedre samfunnet. De vil gi noe tilbake til røttene sine.

– Gautham kom til barnebyen som baby, og har vokst opp i en SOS-familie. Elvin mistet faren sin da han var tre år, og moren hadde dermed ikke mulighet til å betale skolepengene. De fikk derfor støtte fra familiestøtteprogrammet, som ble iverksatt for å kunne ivareta familiene.

Alle barn bør vokse opp i en familie

Øvrebotten, som er lærer av yrke, har jobbet som frivillig for SOS-barnebyer i 25 år. Rollen som assisterende fylkesleder i Hordaland har hun hatt i åtte av dem.

– Vi tror på dette systemet, og at alle barn bør få vokse opp i en familie. Hvis de ikke har mulighet til å være med sin biologiske familie, så må vi konstruere en slik at de får ha det trygt og godt.

Siden slutten av 1990-tallet har SOS-barnebyer drevet et familiestøtteprogram (FSP). Dermed er det ikke kun barnebyene som mottar hjelp, men også familiene som befinner seg i nærheten. At familier holder sammen og ikke går i oppløsning, er en av de viktigste målsetningene.

Selv har Øvrebotten og familien til sammen tre fadderbarn, og de har møtt et av dem på en av de mange turene de reiser på.

– Vi reiser mye til Bosnia og leverer fra oss klær og diverse. Vi har også vært i Vietnam og møtt et av fadderbarna våre. Det var en veldig fin opplevelse.

Imponert over skolene

Tirsdagens faddertreff hadde også fokus på den kommende Artistgallaen på TV2, som finner sted 21. mars. Da skal frivillige ha en dør til dør-aksjon i forkant. Og det er nettopp møtet med andre mennesker som er det aller beste ved jobben - både innenlands og utenlands.

– Vi reiser mye rundt på skoler og treffer elevene som samler inn penger, og det er en fantastisk opplevelse.

Blant de 12149 fadderne fra Hordaland er Åsane godt representert, men det er spesielt skolene som imponerer

– Det er veldig mange skoler i Åsane som støtter SOS-barnebyer, og det er veldig gledelig å se. U. Pihl skal for eksempel ha en aksjon 24. mars, og på ungdomsskolene har det i år kommet et nytt valgfag som heter Innsats for andre. Også idrettslivet hjelper til. Flaktveit idrettsklubb låner oss lokalet sitt én gang årlig når vi har vår årlige Hoppedag, avslutter Øvrebotten.

Av

Martine H. Leknes

Relaterte saker