Lokalavis for Åsane og omegn!
 • ENORME MULIGHETER: –  Vi har valgt punkt til punkt til kundene, siden det da ikke vil være andre begrensninger på datamengde enn de som ligger i boksen, sier Jan Olav Langeland.

 • Kartet viser hvor i Åsane det allerede er mulig å koble seg til fibernett. (Illustrasjon: BKK)

– Fibernettet har ingen rushtidsavgift

– Fibernettet er blitt veldig godt utbygget i Åsane nå, sier divisjonssjef i BKK, Jan Olav Langeland.

BKK alene har allerede fått på plass fibernett på Hylkjeneset, Hylkje, deler av Hordvik, Hesthaugen, hele Morvik, hele Tertnes, Kistebakkane og Toppe, og bygger nå i området mellom Tertnes og Åstveit.

Etterspørselen avgjør

Selv bor han i Salhus, og må foreløpig ta til takke med bredbåndsnett fra en konkurrent hjemme. Men det trenger ikke være langt unna.

– Utbyggingen styres av etterspørselen, og vi har flere områder i Åsane som nå er under utredning, sier han.
Åsane er blitt vant til å stille på sisteplass når et kommer til utbygging av infrastruktur, enten det er snakk om sykkelveier eller bybane. Slik er det heldigvis ikke med fibernettutbyggingen.

– Fibernettet har ingen rushtidsavgift, legger han til med et smil, og antyder at dette er en utvikling som på sikt vil få langt flere av oss til å ha en mer fleksibel jobbsituasjon.

– Vi fanger opp hvor tilbudet er dårlig, og starter gjerne i områder med mye boligutvikling, der kunder melder inn interesse, svarer han på spørsmål om hvorfor BKK satser spesielt i Åsane.
– Det som er viktig for oss, er å se på kundegrunnlaget i området og hvilke alternativer de har i dag.

Lett å drifte

– Hvor stabilt er fibernettet?
– Det er enkelt å feilrette, og mindre sårbart enn kobber. Det så vi etter Ninas herjinger.
– Hva er de vanligste problemene?
– I utgangspunktet er det ingen problemer, men nettet kan bli fysisk ødelagt. Arbeid med gravemaskin kan lett skade kablene. Men stort sett er det et veldig takknemlig nett å drifte.

BKK tilbyr i dag fibernett til 21.000 husstander i Hordaland. Hver syvende av disse er i Åsane. Innen fiber er BKK markedsleder både til bedrift og privat, og Altibox er snart installert i 400.000 norske hjem.

Mange på samtidig

– Det virker som om dette er en utvikling som nærmest har skjedd over natten, med alle husets skjermer koblet på nett?
– Ja, og vi ser stadig større kundestyrt bruk av tv.

Folk vil gjerne se tv når det passer de, og det er ikke nødvendigvis på samme tidspunkt som det sendes. Appen «Altibox tv over alt» er da nyttig – med denne kan du spole tilbake tre timer på de kanalene du abonnerer på.

Ofte opplever vi at nettet blir langsomt når alle er på samtidig. Det blir som en vannslange. Dersom den lekker flere steder, blir det lite trykk igjen i enden. Slik er det ikke med BKKs fiberløsning, ifølge Langeland.

Hurtig linje

– Forskjellen er at vi bygger punkt til punkt, og ikke punkt til multipunkt, forklarer han.
BKK kan allerede levere inntil 1000 MB inn/ut, men det vanlige i dag er 70-100 MB.
– Har man bruk for så hurtige linjer?

– Det er nok for tidlig for privatkunder, men for bedrifter kan det være interessant. Jeg deler selv en 1000 MB-linje med hundre ansatte.

Han tror likevel at behovet for så hurtige linjer også vil øke for private kunder.

– Behovet øker med nettbruken, sier han.
– Dette er en langsiktig investering.

Ingen begrensninger

Vi samhandler stadig mer på nett, og da øker behovet for kraftige linjer. I tillegg blir det stadig mer vanlig med undervisning, skolearbeid og jobbkonferanser på nett. BKK har derfor prioritert noen kommuner i Nordhordland, siden mange der har større behov for å jobbe hjemmefra grunnet lange arbeidsreiser.

BKKs planlegger nå en årlig utbygging i Hordaland på 7000 husstander. Alle disse kan få opp til 1000 MB om de ønsker det, og etterhvert kanskje mer enn 1000 også. BKK tilbyr allerede 10 GB (= 10.000 MB) til enkelte bedriftskunder. Det virker som om her ikke er noen begrensninger på datamengder som kan sendes gjennom fibernettet, og det er det heller ikke.

Skriv deg på liste

– Det eneste som begrenser, er boksen i enden, hevder Langeland.
– Du kan dytte så mye du vil gjennom kabelen.
Forklaringen på dette er at det du sender er lys, som så blir oversatt til data i begge ender.
– Derfor har vi valgt punkt til punkt til kundene, siden det da ikke vil være andre begrensninger enn de som ligger i boksen.

Dersom du bor i et område som ennå ikke har fått fiber, anbefaler han å skrive seg på BKKs liste.
– Det er det lureste, siden det er etterspørselen som styrer utbyggingen.

Bergen Fiber

 • Bergen Fiber ble startet opp 1. september 2013.
 • Selskapet eies av Lyse (85 prosent) og BKK (15 prosent), og står for all utbyggingsaktivitet i BKKs markedsområde med innholdstjenester fra Altibox.
 • Bergen Fiber kjøper tjenester som utbygging og drift av stamnettet fra BKK, som også har ansvar for markedsføring, salg og kundetjenester mot alle fiberkunder.
 • Selskapet har vært i drift siden 1. september 2013, med Jan Troøyen som administrerende direktør.
 • I 2014 fikk 4000 nye hjem i bergensområdet fibernett fra Altibox levert av Bergen Fiber.
 • Altibox-partnerne Bergen Fiber og BKK har som årlig mål å øke kundemassen med 7000.
 • Bergen og omegn har anslagsvis 150.000 husstander, og omtrent 120.000 av disse er per dags dato uten fiber.
 • Interessen for høyhastighetsbredbånd er like fullt stor, og i fjor takket 67 prosent av privatkundene som fikk tilbud om det ja til fibernett fra Altibox.
 • Mer informasjon: www.altibox.no
You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near '' AND content LIKE '%jan olavlangeland%') as term2, (field = 'tags' AND content ' at line 1