Lokalavis for Åsane og omegn!
  • IDENTITET: – Jeg håper Kjetil og spillergruppen har en klar identitet, men samtidig kommer de nok til å måtte tilpasse seg noe. Man blir raskere straffet for feil i denne divisjonen, sier Espen Brochmann. 

     

     

Brochmann i bakgrunnen

Han har rykket opp med Åsane som spiller og kaptein, som trener og styreleder. Når Åsane tar imot Levanger i seriestarten står Espen Brochmann på sidelinjen uten verv i klubben.

Når Åsane Tidende spør Brochmann hvilken rolle han har i klubben i dag, svarer han:

– Ingen. Men jeg prøver nå å hjelpe til der det er nødvendig.

Det er definitivt et understatement. Da Bergen kommune ikke ville finansiere pressetribunen på Myrdal, var det flere personer som trakk i trådene for å finne en løsning. Brochmann var én av dem. Når budsjettet for inneværende sesong er doblet, er Brochmanns rolle ikke uten betydning. Når den negative egenkapitalen er snudd til en positiv egenkapital, er også det noe Åsane-mannen har bidratt sterkt til. 

I en årrekke har han frontet klubben, og blitt et symbol på Åsane fotball. Først som fotballspiller med det oransje hjertet utenpå drakten, senere som trener for laget som rykket opp i 2001 og i det siste som styreleder, før han trakk seg i vinter. 

– Espen Brochmann er en Åsane-legende, sier Roald Bruun-Hanssen til Åsane Tidende, intet mindre.

Så hvorfor trekker han seg etter fjorårets jubelsesong og foran en sesong som kan bli historisk for Åsane fotball i konkurranse med Nest-Sotra, Sogndal og Brann?

Respekt for Mohn

– Jeg ble forespurt om jeg ville sitte i styret i Stiftelsen Vestlandshallen som Trond Mohns representant, og da sa jeg ja. Det førte til at jeg fikk en habilitetsutfordring i forhold til Åsane fotball som er en stor kunde i Vestlandshallen. 

– Jo, men hvorfor? Du måtte jo ikke?

– Man har alltid et valg. Men Trond Mohn er en velgjører for idretten som jeg har stor respekt for. 

– Ting har skjedd fort i Åsane fotball i høst og vinter?

– Ja. Vi jobbet med en langsiktig plan hvor vi skulle bygge opp det administrative parallelt med det sportslige. Men ettersom vi rykket opp i fjor ble det satt fortgang i planene når det gjaldt organisasjonen. Dermed ble planen realisert kanskje to år før tiden, etter vår plan. Nå har vi fått inn en rekke mennesker på deltidsengasjement i klubben med bestemte oppgaver som de er ansvarlige for. Samtidig dukket det opp en unik mulighet til å få Roald inn som daglig leder for en periode. I tillegg har vi fått inn et kompetent styre som jobber veldig godt.

– Nå har klubben tatt noen store steg i forhold til organisasjon, og når vi i tillegg har dedikerte og dyktige trenere, hvor vi har styrket teamet med Morten Kalvenes. Så ser det veldig bra ut.

– Hvordan er økonomien?

– Vi har jobbet med å dekke inn negativ egenkapital i en årrekke. Fra 31.12.13 har vi hatt en positiv egenkapital. Det har vært meget ressurskrevende å få det på plass. Nå har Åsane fotball og Åsane fotball gutter blitt én klubb med en samlet omsetning på om lag ni millioner. Det er bortimot en dobling fra året før.

– Jeg har lyst til å nevne spesielt to gode samarbeidspartnere: Trond Mohn og Tertnes Holding; begge gjør det mulig for klubben å drive på dette nivået. Å ha en slik økonomisk sikkerhet i ryggen er avgjørende for klubbens satsing, sier Brochmann.  

– Det brenner en flamme

– Sportslig har vi en spillertropp som er lokal, ung og som har et stort potensiale for videre utvikling. Vi har også et dedikert trenerteam med masse erfaring. Åge Skjeldestad har vært keepertrener siden 2000, og er en sentral og viktig person i Åsane. Hovedtrener Kjetil Knutsen og hans makker Morten Kalvenes går  «all in» i alt de gjør. Det brenner en flamme i magen på begge to, og de er ikke likegyldige til små detaljer, men er tvert i mot opptatt av at ting skal være på plass. Det er meget gode egenskaper for å oppnå resultater. Vi har også et sterkt team rundt trenerne og spillerne som kan sitt fag, og Trond Bjørndal er en kontinuitetsbærer på sport, og det er viktig i alt du holder på med. 

 – Det er en veldig ung tropp?

– Ja, det er mye sult og vilje i gruppen. Jeg tror det bare er en fordel; de jobber steintøft hver dag. Stammen har spilt sammen over tid, og rammebetingelsene deres – når vi snakker om organisasjon og økonomi – er også betydelig bedre enn de var da Åsane rykket opp og spilte i 1. divisjon i 2002. 

– Samtidig må vi være klar over at det er et helt annet klima i 1. divisjon. Det er fysisk tøffere, noe som lett kommer til syne i begge 16-meterne, og det skal spilles 30 kamper. Men dette er Kjetil og guttene forberedt på.

– Hvordan blir det å stå på sidelinjen?

– Det er veldig kjekt å observere klubben fra utsiden, så lenge det går så bra som det gjør nå organisatorisk og økonomisk. 

Annerkjennelse i idretten

– Har du fått den annerkjennelsen du fortjener i Åsane?

– Generelt er idretten for lite flink til å gi annerkjennelse, og det beklager jeg selv sterkt. Da jeg selv var leder i alle disse årene var jeg ikke flink nok til å gi annerkjennelse til alle de som la ned mange timers innsats og brukte tid på klubben hver dag. 

– Vi var for få i klubben, og vi måtte snu den økonomiske situasjonen fra negativ til positiv egenkapital, og da kan du ikke samtidig styrke organisasjonen. Du gjør alt på ren dugnad og mange har ikke fått den tilbakemeldingen de burde ha fått. Det er synes jeg er veldig beklagelig. Det går på informasjon og kommunikasjon i klubben, men jeg tror man er mer bevisst på det nå.  

– Men jeg spurte deg?

– Jeg får masse tilbake ved at jeg ser at det som har lagt i våre planer er mer eller mindre realisert som en følge av at vi rykket opp, det er tilfredsstillende for meg i seg selv.  

Nedrykk på overtid

 – Hvordan husker du 2002-sesongen da dere spilte i 1. divisjon?

 – Vi måtte tilpasse oss klimaet i forhold til måten vi spilte på, og det lykkes vi godt med første halvdel av sesongen. Vi var litt kyniske, hadde god struktur, og vi spilte ikke fotball som vi gjorde i opprykksåret fra 2. divisjon. Jeg håper Kjetil og gruppen har en klar identitet, men samtidig kommer de nok til å måtte tilpasse seg noe. Man blir raskere straffet for feil i denne divisjonen, og det nytter ikke å være naiv i måten man spiller på. Spesielt i starten av begge omgangene er det ekstremt mye duellspill, og da er det om og gjøre at man ikke tar for mye risiko. Når intensiteten normaliserer seg, håper jeg laget har sin egen spilleidentitet, og det gir Kjetil uttrykk for at de skal ha.

– Dere lå som nummer fem etter vårsesongen, høsten ble litt tøffere, og så ble alt avgjort seks minutter på overtid i siste serierunde?

– Vi møtte Lørenskog. Skeid scoret det avgjørende målet seks minutter på overtid i den andre kampen. Jeg husker at Davy Wathne sa til meg: Husk å holde guttene igjen i garderoben i pausen. Han mente selvsagt at vi skulle spille på resultatet i den andre kampen, og jeg holdt på guttene så lenge jeg kunne, dommeren ble utålmodig og banket på døren. Så stormet Skeid-supporterne banen mens andre omgang pågikk og kampen ble utsatt seks-syv minutter, og Skeid kunne spille på vårt resultat i stedet. De scoret. Vi rykket ned. 

Åsane tar i mot Levanger i seriepremieren mandag 6. april klokken 18.00.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Av

Ove Landro

Relaterte saker