Lokalavis for Åsane og omegn!
  • UNØDVENDIG: Det er dessverre ikke alle som benytter seg av bosspann når de kvitter seg med søppelet sitt. Her står Rune R. Antonsen langs Flaktveitvegen tidligere i vinter, og i bakgrunnen skimtes både papir og plastposer.

Antonsen glad for vårdugnad

– Jeg synes det er veldig bra at kommunen arrangerer bossplukking og drar i gang en vårdugnad. Det er viktig at vi rydder opp rundt oss, sier Rune R. Antonsen fra Flaktveit.

Samtlige bydeler skal forsøke å få bukt med bossproblemet når kommunen nå inviterer til bossplukking for idrettslag, korps og andre organisasjoner. Det skal plukkes boss én gang i måneden fra begynnelsen av mai frem til midten av oktober, og kart over områdene som skal ryddes er utarbeidet.

Etter siste rydding er utført, utbetales en godtgjørelse på 25 000 kroner. Det eneste kravet som stilles er at hver deltaker må være fylt 18 år. Hver organisasjon må også oppnevne en sikkerhetsansvarlig som får ansvar for å forsikre om at deltakerne forstår og forebygger risiko forbundet med arbeidet.

Utstyr blir utdelt

Bergen kommune sørger for nødvendig utstyr, som engangshansker og bossekker, og henter bosset etter hver rydding. Samtlige bossplukkere får også utlånt refleksvester for å varsle trafikanter om aktsom ferding.

Loddtrekning vil avgjøre tildeling av område. For mer informasjon om påmelding, besøk trafikketatens nettsider.

– Veldig positivt

En av de som gleder seg over kommunens initiativ er Rune R. Antonsen, som er bosatt på Flaktveit. Han tok Åsane Tidende med på befaring i Flaktveitvegen like over nyttår, og viste frem den store oppsamlingen av boss langs veien.

– Jeg synes det er veldig bra at kommunen arrangerer bossplukking. Det er jo en grunn til at de gjør det, og noen må dra det i gang. Det er veldig positivt at det kommer i gang nå, så folk får øyene opp for hvordan situasjonen er.

Antonsen håper og tror at mange kommer til å melde seg.

– Flere og flere blir heldigvis miljøbevisste, og dette vil jo i tillegg være lønnsomt for organisasjonen. Det er tosidig, og ingenting er bedre enn det. Det er viktig at vi rydder opp rundt oss.

Håper Flaktveit prioriteres

Aldersgrensen er som nevnt 18 år, men det utelukker ikke den eldste delen av ungdommen.

– Jeg synes det er veldig bra hvis ungdommen blir med. Det er jo ikke til å stikke under en stol at ungdom ikke så oppatt av om de slenger boss rundt seg, i større grad enn de voksne, så det vil gi en god signaleffekt.

Selv er Antonsen med i Flaktveit idrettsklubb, og han kommer til å spille ballen videre til lederen av klubben om deltakelse i aksjonen. 49-åringen håper Flaktveit er et av områdene som vil bli prioritert under de månedlige øktene.

– Ja, jeg vil veldig gjerne at Flaktveitvegen blir ryddet opp i. Det har ikke bedret seg siden forrige artikkel. Det står blant annet en stor eske langs veien, og det ser ikke bra ut.

Hold Norge rent

Også BIR skal snart i gang med sin vårdugnad, der borettsslag, velforeninger, skoler, barnehager og andre interesserte kan delta i den landsomfattende aksjonen Hold Norge rent. Den startet 20. april og varer til 8. mai. Sekker og hansker kan allerede nå hentes på en av gjenvinningsstasjonene, kommunehuset eller Åsane storsenter.

Årets største vårdugnad er, ifølge BIR, en flott sjanse for alle til å gjøre det fint og trivelig i nærmiljøet. Av sikkerhetsmessige grunner utelukkes bossplukking langs offentlige veier.

Sekkene fra Hold Norge rent-aksjonen settes ut sammen med restavfallet på ordinær tømmedag, og BIR vil i etterkant hente brennbart dugnadsboss gratis.

Kommunikasjonsrådgiver Tina Skudal forteller at de foreløpig har fått inn et par påmeldinger, og de forventer større pågang når kundebladet kommer i postkassene i uke 16. I fjor bidro 235 dugnadslag i Bergen. Toppåret var i 2009 da hele 326 lag var påmeldt. Nå håper Skudal på et nytt toppår.

– Hovedkonseptet er at man får gratis sekker og hansker, og kan levere dugnadsbosset gratis. Når man gjør en så god innsats for nærmiljøet og området rundt skoler og barnehager, skal man slippe å måtte betale for levering av avfallet.

Lag gjerne konkurranser

Skudal oppfordrer alle som interesserer seg for nærmiljøet til å bli med, og minner om at man ikke trenger å være store grupper for å delta. Vennegjenger eller en liten gruppe av naboer på tre, fire personer er alt som skal til.

– Ta vare på området du er glad i, og bidra til bedre og finere naturopplevelser. For barn og ungdom kan det være kjekt å lage konkurranser. Hvem klarer å fylle en bossekk raskest? Vi tar gjerne i mot før og etter-bilder, og det hadde vært veldig kjekt med hurtigfilmer som viser hele prosessen, forteller hun entusiastisk.Større ting som befinner seg i naturen, som plankehauger, bilbatterier, kjøleskap og andre gjenstander som ikke skal leveres til bossbilen, kan man levere gratis på gjenvinningsstasjonen.

– Vi håper på mange små og store dugnadslag, som kan være med på å gjøre det fint før 17. mai. Alle skoler og barnehager er spesielt velkomne, avslutter Skudal.

Av

Martine H. Leknes

Relaterte saker