Lokalavis for Åsane og omegn!
  • UNGE TALENTER: Vegard og Emilie har spilt i korps i snart 4 år.

  • VANT: Tertnes skoles musikkorps vant 1. divisjon skolekorps brass. 

    (Foto: Rolf Hestetræet)

Nerver i helspenn under helgens Hordablæst

Den årlige Hordablæsten har stabilisert seg som en av de aller største musikkarrangementene i Norge. Lørdag og søndag gjorde over 2000 deltakere sitt beste for å imponere publikum i Grieghallen. Totalt var det påmeldt 76 korps, 86 ensembler, 326 solister og 276 aspiranter.

Det ligger noe veldig høytidelig og elegant over arrangementet. Unge, musikalske talenter i alle aldre har gledet seg til å få lov til å vise seg fra sin beste side for et større publikum. Etter å ha hørt et par av innslagene, er det åpenbart hvor mye øving som ligger bak hvert eneste musikalske minutt.

Mye logistikk

Vi tar en prat med Randi Kvinge, daglig leder i Hordaland NMF, Norges musikkorps forbund.
– I år er det Manger Musikklag, Manger skulemusikklag og Sæbø skulemusikklag som driver arrangementet, og det skal de også gjøre i 2016, forteller Kvinge.

Hun erkjenner at det er mye logistikk innblandet i et slikt stort arrangement.

– Vi har jo med oss over 2000 barn og unge, og det utgjør over 500 opptredener, forklarer hun, og legger til at hver eneste fremføring er en vanvittig prestasjon.

– Det er mange som har øvd i flere måneder for å gi sitt beste.

I vekst

Kvinge påpeker at de har hatt en enorm utvikling i kvalitet år for år.

– I tillegg har arrangementet vokst enormt hvert år, og vi ser at det er veldig stor interesse for programmet, meddeler hun fornøyd.

Kvinge forklarer at alle deltakerne får skriftlig tilbakemelding av dommerne etter arrangementet.

– I tillegg kåres det en vinner i hver klasse!

Åsane Tidende blir med Li og Flaktveit skolekorps på øving før opptreden. Her gjennomgås bevegelser og rekkefølge. Instrumentene stemmes. De har en halvtimes øving før alt må være på plass. Korpset er en del av 3. divisjon janitsjar.

– Husk å se på meg så ofte dere tør, sier dirigent Svein Olav Sandvik før de trer inn på scenen.

Musikerspirer

Vi tar en prat med to av deltakerne fra Li og Flaktveit skolekorps, Vegard (12) og Emilie (12).

– Hvor lenge har dere spilt i skolekorps?

– 3 år, svarer Vegard.

Emilie nikker enig, men legger til at de nå er på fjerde året.

Vegard forteller at han ble inspirert til å begynne å spille i korps da han så andre som spilte.

– Jeg syntes først det så enkelt ut, men det var ikke så enkelt, medgir han.

– Jeg begynte fordi jeg syntes det virket gøy, og i tillegg har broren min spilt i korps tidligere, forteller Emilie.

Kjente melodier

– Hva slags instrumenter spiller dere?

– Jeg spiller eufonium, svarer Vegard og viser til instrumentet.
Emilie svarer at hun spiller klarinett.

– Jeg spilte først kornett, men så trengte de folk til eufonium, legger Vegard til, og nevner samtidig at han pleier å spille solo hvert år.

– Jeg spilte solo i går!

De to ungdommene gleder seg til det de skal fremføre etterpå.

– Vi skal blant annet spille en melodi fra Pirates of the Carbbean, og Dovregubbens Hall, svarer 

Emilie.

– Hvem velger musikken som skal spilles?

– Det er dirigenten som foreslår, forklarer Vegard, men legger til at de pleier å prøve seg frem for å se hvilke stykker de er best på.

– Er dere spente før fremføringen etterpå?

– Ja, sier begge to og smiler

Elegant og kult

Li og Flaktveit skolekorps introduseres idet de ankommer Peer Gynt-salen. Alle korpsmedlemmene er elegant kledd i hvite skjorter og sorte vester. Sakte bygger de opp til den kjære og kjente Dovregubbens Hall, før de beveger seg videre inn i mer elegante toner, og avslutter med en av de populære melodiene fra Pirates of the Carbibbean.

Videre utover morgenen får vi se blant annet Åsane Janitsjar fra 2. divisjon janitsjar. Disse opptrer i Griegsalen, staselig ikledd marineblått. De starter showet med mystiske toner som snart går over i storslått orkestermusikk. Det er rett og slett majestetisk å høre på. 

Litt senere opptrer Hordvik og Salhus skolemusikklag fra 3. divisjon brass, med opptreden i Per Gynt-salen. De starter med «Med Jesus vil eg fara». Her fremføres en blanding av melodi og sang. En gjennomført lyd av klokkeklare bjeller følger oss gjennom hele stykket og får oss til å sitte igjen med fantasifulle tanker. De fremfører også «A North-Norwegian Fantasy».

Det er nydelig å se hvor mye som er satt i sving for å skape storslåtte forestillinger hvor unge talenter får muligheten til å vokse i musikken. Man tenker gjerne ikke over hvor flott orkesterspill er, før man sitter der og hører på de vakre tonene.

Tertnes til topps

Tertnes Skoles Musikkorps vant 1. divisjon brass under Hordablæsten i Grieghallen.

Til sammen har over 2000 deltakere konkurrert i Hordablæsten som solist, i ensembler eller med korpset sitt. I tillegg har 270 aspiranter fått opptre under festkonserten i Grieghallen sammen med Manger Musikklag.

– Det har vært en flott helg med stor entusiasme og glade musikanter i hele Grieghallen. Det er imponerende å høre hva ungdommene klarer å få til, enten de spiller som solist eller sammen med andre.  NMF Hordaland vil takke alle deltakere i Hordablæsten for strålende innsats, sier regionleder, Eirik Helland, i Norges Musikkorps Forbunds egen nettside. 

 

Av

Kristine Rande

kristine@aasanetidende.no

Relaterte saker