Lokalavis for Åsane og omegn!
  • VIPEUNGE: Dette er en av seks vipeunger som nylig har blitt observert på Ikea-taket. Den er ennå ikke flygedyktig, og det er dermed fremdeles fare for at den kan bli spist av større fugler.

– Håper de overlever denne gangen

På Ikea-taket er det nylig observert tolv viper, der seks er unger. – Vi er beæret over at vipene er tilbake, og vi håper virkelig at barna får vokse opp denne gangen, sier Odd Rune Bjørge.

Det er en engasjert Odd Rune Bjørge, varehussjef ved Ikea Åsane, som inviterer Åsane Tidende på besøk for å se at de sjeldne og utrydningstruede vipene på nytt har slått seg ned på det fredfulle og 22 000 kvadratmeter store Ikea-taket. I starten er det vanskelig å få øye på de små vipeungene, men etter hvert dukker den ene etter den andre opp blant gresstustene.

– Det er svært få viper igjen i Bergen, og vi føles oss beæret over at en gruppe av den utrydningstruede fuglearten velger å ha sitt hjem på taket vårt, sier Bjørge.    

Fare i fire uker

I fjor la vipene fire egg på Ikea-taket, men ingen av ungene overlevde. De ble trolig tatt av ravn etter kun få levedager. Bjørge håper at det går annerledes i år.

– Vi har satt ut flere paller som vipeungene kan gjemme seg under når det kommer store og truende fugler, forteller varehussjefen.

Han er noe usikker på når eggene ble klekket i år, men de første ungene ble observert for i overkant av en uke siden. Bjørge forteller at faren for å bli spist av større fugler er over når ungene blir fire uker gamle.

– Da er vipene flygedyktige, og de klarer seg dermed på egenhånd. Vi krysser fingrene for at ungene skal få vokse opp denne gangen, sier han.    

Bjørge kan også informere om det i fjor var to voksne viper som holdt til på det svære taket på Nyborg. I år er det seks stykker som bytter på å passe på fugleungene.

– Dette er med på å styrke håpet vårt om at det skal gå bra, sier Bjørge.

Varehussjefen på Ikea Åsane tror det er flere årsaker til at vipene trives hos dem.

– Sedumplantene vi har på taket er godt egnet for fuglene til å danne reir i, men den aller viktigste årsaken til at de holder til akkurat på denne plassen er at det er fredelig her oppe, sier han.

Bjørge forteller videre at vipene spiser insekter, og at ungene selv må finne sin egen mat.

– Mor og far passer på for trusler, men de henter ikke mat til ungene sine. Det er store fugler på jakt etter noe å spise som er den største trusselen for vipeungene, sier han. 

– En sensasjon

Bjørge vurderer å legge ut flere paller for at fugleungene skal ha enda bedre mulighet til å redde seg unna eventuelle angrep.

– Det er nesten en sensasjon om de overlever. Taket vårt blir en naturbegivenhet om ungene får vokse opp. Det er stort at det i det hele tatt kommer ungekull, og det hadde vært fantastisk om vi klarte å få opp bestanden slik at vipen ikke blir utryddet, sier han engasjert.

Det er imidlertid ikke kun vipene som trives på Ikea-taket. Sjøfuglen tjeld har også inntatt stedet som er tre ganger så stort som Brann stadion. Åsane Tidende observerte to fugler av denne arten da vi var på besøk.

– Egentlig lever tjelden helt ute i havgapet, men på grunn av mangel på mat trekker de innover på land, sier Bjørge.

Tjeld er også ofte å finne nede på parkeringsplassen til varehuset.

– De kommer ned for å spise litt, og flyr som regel opp igjen til taket etter kort tid, forteller han.

Ikea-sjefen i Åsane har det siste året fått betydelig mer kunnskap om fugler enn det han hadde før vipene dukket opp for første gang i fjor vår.

– Taket vårt er attraktivt for fuglelivet, og jeg må innrømme at interessen for fugler har økt kraftig siden vi oppdaget vipene for første gang, avslutter Odd Rune Bjørge med et smil.

 

Les hva Håvard Bjordal, miljøsjef i Bergen kommune, sier om saken i papirutgaven vår. 

Av

Nina Johnsen

nina@aasanetidende.no

Relaterte saker