Lokalavis for Åsane og omegn!
  • KLARE FOR SCENEN: Komikertrioen Tonje H. Sandnes, Yngve Elde og Sandra Spjelkavik ser frem til å gå på scenen torsdag 28. mai.

Humortrio forsvarer Flaktveit på scenen

Sandra Spjelkavik og Tonje H. Sandnes er ikke fremmed på humorscenen. Nå er de klare for festspillkabareten «Nokke for seg» på Lille Ole Bull, og tar med seg sin faste musiker Yngve Elde. Blant parodier og satire, byr de også på et lite Flaktveit-nummer.

Torsdag 28. mai er det premiere på «Nokke for seg», den første festspillkabareten på tolv år. Kjente bergensprofiler bør passe seg for hva de sier, men for noen er det allerede for sent. Spesielt politikerne har gjort seg bemerket den siste tiden, og det har blitt plukket opp hos de to komikerne.

– Det blir en blanding av stand up, revy og musikal. Det er et konsept som vi liker og som fungerer for oss. Det blir mye humor og satire rundt Bergen og byrådet. Trude Drevland, Erna Solberg og Erling Gjelsvik får blant annet kjørt seg, forsikrer Sandra Spjelkavik (25) og Tonje H. Sandes (29).

Ingen Susan Boyle

De to venninnene og kollegaene har det siste året stått på scenen med showet «Helt privat med Tonje og Sandra», et underholdningskonsept formet som et talkshow. Det er et element de bringer med seg i sin egen festspillkabaret. Med seg på laget har de regissør Tore Christian Sævold, kjent fra blant annet Den Nationale Scene og Baba Nation.

Kapellmester Yngve Elde (28) står for alt av musikk. For det er ingen kabaret uten musikalske numre. Elde, som er selvlært musiker, produserer mye av musikken selv. I tillegg kommer en del kjente slagere.

– Hvor viktig er musikken i kabareten?

– Den er veldig viktig, og setter stemningen. Yngve former musikken, og vi former teksten. Deretter går vi sammen og tilpasser alt, forteller Spjelkavik.

Jentene, som skriver all tekst selv sammen med venninnen Hanne Louise Åkernes, legger ikke skjul på at det er Yngve som har det største musikalske talentet.

– Han er best til å synge. Sandra og jeg er ikke akkurat den neste Sissel Kyrkjebø. Eller, ingen Susan Boyle som jeg pleier å si, forteller Sandnes.

Forsvarer Flaktveit

I tiden frem mot premieren har det vært mange gjennomganger og utprøving av tekst. Prøveforestilling og til slutt en generalprøve er også på tapetet. Det blir litt nerver av slikt.

– Det er litt større press nå i forhold til «Helt privat med Tonje og Sandra». Nå har vi blitt satset på, og det er mer presse å forholde seg til.

Sandnes og Elde er fra Flaktveit, og har gått i samme klasse. Spjelkavik er en Fana-jente fra Paradis. Det er to steder som ikke nødvendigvis deler det samme omdømmet.

– Vi spiller på at vi er fra Flaktveit. Det var jo en beryktet bydel på 80-tallet, og hadde rykte på seg for å være litt ghetto. Nå er det på tide å ta igjen, og vi skal vise at vi har klart oss. Nå er det til oss folk kommer, med blant annet Ikea og Horsiont, forteller Sandnes og Elde.

Adrenalinkick

Det blir ikke mye fritid når man skal sette opp en kabaret. Sandes er sosionom, og jobber 50 prosent for å kunne få tid til prosjektet. Spjelkavik studerer journalistikk på Universitetet, og Elde jobber innen IT.

– Det blir ikke tid til noe annet enn forberedelser. Vi bruker mye tid på research, for det er selvfølgelig viktig å forstå det man skal parodiere. Det er viktig å holde seg oppdatert og aktuell, forklarer Spjelkavik.

De har hittil aldri opplevd en forestilling der alt har gått galt. Forhåpentligvis går alt etter planen de kommende forestillingene også. Når de går av scenen etter fullført premiere, kjennes det på kroppen.

– Da får jeg en utblåsning og en stor glede. Det er jo et adrenalinkick uten like, og det er lett å føle seg litt tom dagen etterpå. I showene våre er det intenst helt frem til avslutningssangen, forteller Spjelkavik.

Regissør på laget

Uenigheter kommer de ikke unna, og da er det greit å ha en regissør med på laget.

– Tore Christian er veldig flink, og har hatt mye å si når det gjelder å forme hele pakken. Og så har han alltid det siste ordet.

Det er Spjelkavik som tar seg av parodiene, mens Sandnes har rollen som programleder.

– Hvordan går du frem når du parodierer?

– Jeg jobber først med teksten, og så ser jeg videoer av personen som skal parodieres og prøver å plukke opp på kroppsspråk og andre fakter. Men det er klart, jeg har ikke som mål å være helt lik. Det er ingen imitasjon, men en parodi der jeg tar utgangspunkt i det mest åpenbare, smiler 25-åringen.

Garanterer latter

Forestillingen skal spilles syv kvelder, og trioen håper å se mange åsabuer i publikum.

– Det viktigst er å jobbe hardt og levere et produkt vi kan være stolte av. Vi har lattergaranti. Det blir underholdende med mye musikk og parodier, sang og satire. Det hadde vært fint hvis Åsane støtter opp. Fana har representert nok, avslutter trioen, med et lite stikk mot Norges-yndlingene Ylvis. 

Av

Martine H. Leknes

Relaterte saker