Lokalavis for Åsane og omegn!
  • KVALITETSKUNSTNER: «Eikemo har alltid stått opp for strilekulturen og morsmålet sitt, og har lukkast i å få ut si kvalitetskunst til eit breitt publikum over heile landet ved å bruka sin eigen dialekt på scena», står det skrevet i pressemeldingen. (Foto: Linda Bournane Engelberth)

Jon Eikemo får Medaasprisen

Sammen med Herborg Kråkevik, har skuespiller Jon Eikemo fra Breistein blitt tildelt årets Meedaspris for sitt bidrag til norsk kulturliv - med strilekulturen og morsmålet i behold.

Medaasprisen har blitt utdelt til utøvende kunstnere, som i Ivar Medaas sin ånd tar utgangspunkt i lokale musikalske tradisjoner og bruker sin egen dialekt, siden år 2000. Juryen, bestående av Arvid Ones, Inge Glambek, Elin Hordvik, Yngvill Medaas, Eilif Stene og Claus Sellevoll, har i år valgt å gi Medaasprisen til Jon Eikemo og Herborg Kråkevik.

Prisen blir utdelt på Nordhordland folkehøgskole søndag 27. september, og består av en bronseplakett av Arne Mæland og 20 000 kroner.

Markant skuespiller

Eikemo, født på Breistein i Åsane 30. november 1939, er en av våre mest markante skuespillere etter 1960. I 1958 kom han inn på Statens Teaterskole ved første forsøk, og tre år senere debuterte han som Paul i «Medmenneske» på Riksteatret. Jon Eikemo har vært ansatt ved seks av de fremste teaterscenene i Norge, lengst ved Det Norske Teatret der han var fra 1978 til 2010.

«I tillegg til mange store roller på teaterscenene har han hatt eit utal sentrale roller i film, fjernsyn og på revyscener. Jon Eikemo har vore busett det lengste av livet i Oslo, men har aldri gløymt kor han kjem i frå. Han har alltid stått opp for strilekulturen og morsmålet sitt, og har lukkast i å få ut si kvalitetskunst til eit breitt publikum over heile landet ved å bruka sin eigen dialekt på scena», står det skrevet i pressemeldingen. 

Av

Martine H. Leknes

Relaterte saker