Lokalavis for Åsane og omegn!
  • FAMILIEVENNLIG: De tre ungdommene ville ikke hatt noe imot å bo i Åsane i voksen alder. – Det er ikke noe gale sted å bo. Hvis man kommer seg litt ut av sentrale Åsane, så er det veldig fint. Det er veldig gode sportstilbud, spesielt for barn. (Foto: Nina Johnsen)

– For mye betong og for lite grønt

Hvordan er det egentlig å vokse opp i Åsane bydel? Det har vi spurt Tom, Lene og Jonas fra U. Pihl om. Parker og flere lyktestolper er blant tingene de etterlyser. Tryggheten og de mange turstiene er blant det de verdsetter mest.

De tre tenåringene fra U. Pihl videregående skole er alle enige om at Åsane har vært en fin og trygg bydel å vokse opp i, men som de fleste andre bydeler har også Åsane sine mangler. Og som kjent kan det finnes mange gode forslag blant dagens ungdom.

– Hva ville blitt prioritert dersom dere fikk bestemme for en dag?

– Det måtte vært å få noe grønnere. Åsane består av mye betong og rundkjøringer, og det ville vært positivt å ha et samlepunkt som ikke er et handlesenter. Da ville sannsynligvis folk kommet seg ut i naturen oftere, forteller Jonas.

– Jeg synes det er for lite fokus på belysning om kveldene, og vi burde hatt flere lyktestolper. Det er mange gater og små områder som er mørklagt om kvelden, i tillegg til en del skumle stier. Jeg har gått en del til og fra trening til Åstveithallen, og når det blir mørkt er det ikke trygt for de minste barna. Skoleveiene er heller ikke i god standard, og enkelte steder mangler fortau helt, forteller elevrådsleder Tom.

Benytt C-feltet

– Hva har dere savnet mest?

– Bowlingen som fantes før. Den var veldig kjekk, og det var mange som ble lei seg da de tok den vekk. Mange hadde bursdagsbesøkene sine der; det var liksom Åsanes kino. Da bowlingen forsvant, hadde vi bare kjøpesentrene igjen, forteller Lene.

Jonas har savnet flere turområder og parker.

– Vi har jo Liavannet, men det blir dessverre slukt opp av industriområdet rundt. Det hadde vært greit med noen grøntområder om sommeren hvor man kan grille og treffes. Jeg synes også politikerne bør benytte C-feltet. Det kunne blitt et veldig fint område, og der kunne man for eksempel bygget en ny bowlinghall eller et kultursenter. Fått frisket opp litt, og fått på plass noe nytt mellom sentrene.

Ryktene er utdaterte

Åsane har ikke alltid hatt det beste ryktet på seg, men elevene tror ikke bydelen blir forbundet med så mye annet enn sentrene og et visst blågult varehus på Nyborg.

– Gjengmiljøene som det ble snakket litt om tidligere, er over for lenge siden. Jeg har aldri opplevd noe slikt nå, så det er nok gammel fakta. Åsane er nok mest kjent for Ikea og kjøpesentrene, og jeg tror ikke folk drar så mye til Åsane foruten alle butikkene. Det finnes ikke så mange andre tilbud, forteller Tom.

– Nei, det er egentlig ingen grunn til å komme her. Vi drar jo selv til sentrum hvis vi skal noe, sier Lene.

– Men Salhus er jo kjempefint, spesielt om sommeren. Og det er veldig fint å sykle her. Toppestranden, hvor det før var mange sprøyter, har nå blitt veldig fin, sier Jonas.

Kjekt å dra til sentrum

– Hvilke tilbud finnes, og hvilke benytter dere mest?

– Busstilbudet inn til sentrum, for å være helt ærlig, forteller Jonas med et lurt smil.

– Vi har svømmehall og mange treningssentre. Og kjøpesentrene, selvfølgelig. Men det finnes ikke så mange kulturtilbud i Åsane, sier Lene.

De tre tenåringene forteller at Travparken ikke blir mye besøkt av ungdom, og de ulike aktivitetene på biblioteket er for det meste rettet mot et yngre publikum. Ungdomshuset U82 har riktignok en del konserter og arrangementer, men de er ikke alltid godt nok markedsført. Det å måtte dra inn til sentrum for å finne på ting, er derimot ikke noe negativt. Tvert imot.

– Det er jo kjekt å komme seg ut av bydelen for å gjøre noe. Det er jo viktig. Og når man først er i sentrum er det lett å komme seg til andre steder også, for eksempel til Knarvik. Det er greit å være litt andre steder også.

Fotball og friluft

På spørsmålet om hva Åsane er bra på, kommer et kanskje uventet førstesvar.

– Veier til øvelseskjøring. Det er veldig greit å kjøre her, forteller Lene, mens Jonas nevner de hurtige bussforbindelse. Spesielt gjelder det 3 og 4-bussen.

Men bydelen blir også verdsatt for de mer natursportslige godene.

– Fotballbaner og friluftområder, spesielt langs fjellene. Veten, Geitanuken og Rollandsfjellet. Hele stripen fra Morvik utover Hordvik er kjempeflott. Der er det bade- og fiskemuligheter, og et yrende liv om sommeren. Vi har også gode bademuligheter nede i Tellevik og på Vollane.

– Hva er Åsane dårlig på?

– Byplanlegging. Det er ikke noe plan for Åsane, ser det ut som. Bare nye veier, nye kjøpsentre og mer betong. Ikea, for eksempel, spiser opp de grønne områdene, forteller Jonas, og legger til at han ønsker Bybanen så raskt som mulig.

– Jeg synes kjøpesentrene er veldig like. Men på en annen måte er det jo veldig greit, for skal du først ha noe så får man tak i det her, forteller Lene.

Familievennlig bydel

– Gitt at dere blir i Bergen, ønsker dere bo i Åsane?

– Tja, sier de tre i kor.

– Det er ikke noe gale sted å bo. Hvis man kommer seg litt ut av sentrale Åsane, så er det veldig fint, forteller Lene.

– Hvis man skal være student i Bergen vil man nok helst til sentrum, men jeg kunne absolutt bodd i Åsane med familie, sier Tom.

Når fotball først er brakt på banen; hva synes de om at Åsane nå spiller i OBOS-ligaen?

– Det var gøy at Åsane rykket opp. Mange snakker om å gå mer på stadion, spesielt når Åsane møter Brann. Så jeg opplever at det engasjerer, avslutter Tom. 

Av

Martine H. Leknes

Ung i Åsane

Ung i Åsane er spalten der bydelens ungdommer blir hørt. Åsane Tidende har satt sammen en gruppe på tre elever fra hver videregående skole, som månedlig samles på kontoret i Arken for prat og debatt om ulike temaer.

Dagens tema: Åsane

U. Pihl-gjengen:

Tom Sælen Matre, 18, Rolland

Studiespesialiserende, samfunnsfag. Elevrådsleder.

Lene Svanevik, 17, Flaktveit

Studiespesialisere, realfag. Med i elevrådet.

Jonas Toft, 19, Morvik

Studiespesialisere, realfag. Med i elevrådet.

 

Relaterte saker