Lokalavis for Åsane og omegn!
  • BIRØKTER: Birøkter Hans Christian Berntzen og hans kone Anne-Britt Berntzen er ansvarlige for bikubene på toppen av Ikea. Varehuset eier én av kubene.

Møbelkjede med honning på taket

Det er allerede kjent at taket på Ikea har et rikt og spennende fugleliv, men det har mer å by på. Fire bikuber er etablert der oppe, og Odd Rune Bjørge har planer om å servere en smak av ekte Ikea-honning i restauranten til høsten.

Da det for første gang ble oppdaget viper på Ikea-taket i fjor vår ble varehussjef Odd Rune Bjørge observant på at var tusenvis av insekter som levde der oppe.

– Vi begynte å diskutere, og synes at dette var et fint sted å ha bikuber. Da vi ble kontaktet av en birøkter fra Eidsvåg som ønsket å ha bikuber på taket vårt var vi ikke vonde å be. Tanken hadde vi allerede tenkt selv i fjor, og vi gikk raskt i gang med prosessen, sier Bjørge.

Han forteller at de i første omgang etablerte fire bikuber, der én er Ikeas eiendom.

– I et godt år er det opp mot 80 000 bier i en kube, og det innebærer over 300 000 totalt, sier han.

Utrydningstruet

I utgangspunktet tenkte Bjørge å servere honningen til personalet, men da han ble opplyst om at det kunne bli hele 60 kilo i én kube begynte han å tenke annerledes.

– Dette er store mengder, og vi kan bruke dette i restauranten til lunsj og desserter der det passer med honning. Da får kundene våre smake på ekte Ikea-honning, og vi gleder oss til å kunne gå i gang med dette en gang ut på høsten, sier varehussjefen for Ikea Åsane.

Taket på Ikea er dekket av sedumplanter av typen Bergknapp, og det kommer til å prege smaken på honningen.

– Ja, vi får Bergknapphonning. Det blir en smak av Ikea, sier varehussjefen med et smil.

Bjørge synes det blir stas å få servere honning produsert på eget tak, men han understreker at dette først og fremst handler om å ta vare på miljøet.

– Bien er utrydningstruet, og det er viktig å gjøre noe for å hjelpe på situasjonen. Dette er et samfunnsansvar. Hvis bien dør, da dør mennesket også, sier varehussjefen.

Han legger til at det er positivt dersom Ikea-taket kan være til nytte for naturen.

– Vi får mye skryt for det vi har gjort der oppe. Både bier og fugler får være i fred der oppe, og vi har dermed en unik mulighet til å gjøre en innsats for naturen, sier han.   

Vurderer å filme

Birøkter Hans Christian Berntzen og konen Anne-Britt Berntzen fra Eidsvåg har ansvaret for bikubene på Ikea-taket.

– Dette er et velegnet sted. Taket er fint med sedumplanter, og det er fredelig for biene her oppe, sier birøkteren.

Ekteparet er oppe på taket for å se til bikubene mellom hver syvende og tiende dag.

– Biene har allerede laget cirka fire kilo honning, forteller Berntzen.

I august tar de med seg all honningen fra bikubene.

– Deretter må vi behandle den, og honningen skal etter planen være klar til servering i september, sier birøkteren.

Ikea har allerede fått mange tilbakemeldinger fra både ansatte og kunder som er nysgjerrige på dyrelivet. Bjørge har derfor vurdert å sette opp et kamera på taket og en storskjerm inne på varehuset.

– Da kan vi vise hva som foregår av naturopplevelser på taket vårt med både viper, tjelder og alle de 300 000 biene, sier han.

Bjørge merker at interessen er stor.

– Det er noen som sitter med kikkert oppe ved kirken for å se på fuglene, og vi får en del henvendelser, sier han.

Mange fordeler

Det er flere årsaker til at Ikea valgte å gå for et plantetak da det store varehuset ble bygget for noen år tilbake.

– Et poeng er at dette demper inntrykket av det store bygget i terrenget. Fra toppen av Veten ser du nesten ikke varehuset på grunn av taket og jordvollen på baksiden, sier Bjørge.

Videre forteller han at sedumplanter binder CO2, og at luften dermed blir renere.

– I tillegg bruker vi mindre energi med et slikt tak både med varme om vinteren og aircondition på sommerstid. Dette er også bra for miljøet, sier han.

Varehussjefen sier også at det også har en positivt langtidseffekt.

– Sedum beskytter taket, og levetiden blir dermed lenger enn om vi hadde valgt et ordinært tak, sier han.

– At vi har fått en naturpark der oppe er en gledelig bieffekt. Vi vet at både biene og vipene er utrydningstruet, og vi gjør derfor det vi kan for å ta vare på dem her på taket vårt, sier Bjørge.

Taket har ifølge Bjørge en størrelse på tre ganger Brann stadion.

– Det er stort, og vi føler at vi må passe på naturreservatet vårt. Vi gleder oss til å smake på honningen til høsten, og ikke minst følge den videre utviklingen på taket med både bier og viper, avslutter Odd Rune Bjørge.   

 

 

Av

Nina Johnsen

nina@aasanetidende.no

Relaterte saker