Lokalavis for Åsane og omegn!
  • STOLTE VINNERE: Klasse 1a på Rolland skole vant både 3. pris i finalen for småtrinnet under Årets nysgjerrigper og språkprisen i samme konkurranse. Det var en glad og stolt gjeng som mottok t-skjorter, bøker og diplomer.  

     

  • OVERRASKET: Celine T. Skagen, Mia Krogvik, Oliver Njøten og Celine Blom ble overrasket da klassen deres på Rolland skole ble tildelt hele to priser for sitt prosjekt under Årets nysgjerrigper. – Vi er stolte over å vinne. Dette var kjempegøy, stråler de.

Rolland skole:

1. klasse vant to forskerpriser

Klasse 1a på Rolland skole vant to priser under Årets nysgjerrigper med prosjektet «Hvorfor må vi lære å lese på skolen?». – Vi ble skikkelig overrasket. Dette var gøy, stråler Oliver Njøten, Celine Blom, Celine T. Skagen og Mia Krogvik.

Hele Rolland skole var samlet til sangstund i gymsalen, og mange ble overrasket da den plutselig ble omgjort til en prisutdeling. Jubelen og applausen runget i Rollandshallen da Atle Rasmussen fra Norges forskningsråd entret scenen og avslørte at klasse 1a har vunnet både 3. pris i finalen i Årets nysgjerrigper for småtrinnet og Nysgjerrigpers språkpris.

– Jippi, vi vant. Vi er stolte over å ha vunnet to priser, jubler syvåringene Oliver Njøten, Celine Blom, Celine Torsvik Skagen og Mia Krogvik.

Ingen av dem visste noe om prisutdelingen i forkant, og var derfor både overrasket og skikkelig glade da de fikk både diplomer, t-skjorter og bøker. I tillegg fikk skolen en sjekk på 10 000 kroner for hver av de to utmerkelsene.

– Vi visste at vi var i finalen, men ante ikke at vi hadde vunnet. Dette var kjempegøy, sier Celine S.

– Viktig å kunne lese

Oliver forteller at det ideen til forskningsprosjektet kom etter at en i klassen undret på hvorfor de må lære å lese på skolen. Syvåringene har lært mye.

– For å finne svaret har vi intervjuet noen i femteklasse. I tillegg har vi gått på bytur for å se om vi fant ting det var viktig å kunne lese, forteller Celine B.

Mia legger til at de også har vært på biblioteket.

– Vi har også intervjuet vaktmesteren vår, sier hun.  

– Hvorfor må vi lære å lese på skolen?

– Det er viktig å kunne lese for å klare seg når man blir voksen, sier Celine S.

Mia og Celine B. legger til at det også er viktig å beherske lesekunsten når man skal ut på ferietur.

– Hvis du ikke kan lese kan du havne på feil fly. Da kan det være at en person som skal til Oslo ender opp i Afrika, sier de to klassevenninnene.

Alle de fire førsteklassingene fremhever at å kunne lese er viktig for å forstå verden rundt oss.

– Vår forskning viser at det er viktig å kunne lese, sier de til Åsane Tidende.

– Kan dere lese?

– Ja, vi er ferdige med å lære hele alfabetet nå, sier gjengen med store smil.

– En stor dag

Vibecke Moldestad, kontaktlærer for klasse 1a på Rolland skole, synes det er stort at klassen hennes vinner ikke bare én, men hele to forskningspriser for prosjektet sitt.

– For meg betyr det utrolig mye at arbeidet vi gjør på 1. trinn blir anerkjent. Det er ekte forskning vi har drevet med selv om elevene er små, sier hun til Åsane Tidende.  

Kontaktlæreren legger til at det er motiverende for elevene å arbeide på denne måten med egen problemstillinger.

– De har vært veldig engasjerte, og det på en helt annen måten enn om vi hadde arbeidet med nesen ned i fagbøkene, sier hun.

Moldestad er også fornøyd med at klassen har fått jobbe tverrfaglig.

– Dette har gitt gode resultater på kartleggingsprøvene. Det er en positiv sammenheng mellom arbeidsmetoder og resultater. I tillegg betyr det mye at skolen anerkjenner denne måten å jobbe på, sier hun.

Imponert byråd

Læreren er stolt av elevene sine.

– Klassen består av en fin og flink gjeng. Det er fantastisk kjekt å få følge utviklingen deres. Dette er en stor dag for både elevene og meg. Jeg får bidra til å sette første klasse på kartet. Selv om de er små får de til det utroligste når de jobber sammen og er motiverte, sier hun med et smil.

Moldestad er ikke den eneste som var imponert over førsteklassingene. Skolebyråd Jana Midelfart Hoff deltok også på prisutdelingen.

– Jeg er kanskje sjefen over skolene, men dere er sjefene over alle forskningssjefene. I fremtiden har vi behov for svar på mange spørsmål, og de er det dere i denne salen som skal finne ut av. Jeg gleder meg. Gratulerer, og kos dere med seieren, sa byråden til klasse 1a på Rolland skole.

Det var en strålende blid gjeng med førsteklassinger som forlot gymsalen.

– Dette var kjempegøy. Jeg har lyst å være med på Årets nysgjerrigper neste år også, sier Oliver.

Resten av gjengen nikker samtykkende.

– Det er gøy å forske, og dette vil vi gjerne gjøre mer av, avslutter Celine S., Celine B og Mia. 

Av

Nina Johnsen

nina@aasanetidende.no

Relaterte saker