Lokalavis for Åsane og omegn!
  • EN RØD TRÅD: Robin Lindvik, Celine Iversen, Luam Tesfai og Jan Petter S. Myhre er fire av elevene på Tertnes videregående skole som deltar i prosjektet «En rød tråd gjennom Åsane», der oppgaven er å lage kunst i og av naturen ved Almåsgårdene.      

Skal gjøre Almåsgårdene mer synlig

Elever på Tertnes videregående skole skal i prosjektet «en rød tråd gjennom Åsane» skape kunst i og av naturen ved Almåsgårdene. – Oppgaven er utfordrende og gøy, sier Celine Iversen, Robin Lindvik, Jan Petter S. Myhre og Luam Tesfai.

Nylig ga Marianne Herfindal Johannessen, leder i Åsane historielag, et fullsatt auditorium på Tertnes videregående skole et innblikk i bydelens historie. Hun viste bilder fra Åsane før og nå, og det var mange interesserte elever som fulgte nøye med på det lederen for historielaget fortalte dem. Bare noen dager tidligere hadde Tertnes-elevene besøkt Almåsgårdene. Der skal ungdommene skape estetiske opplevelser i og av naturen i prosjektet «en rød tråd gjennom Åsane».

Celine Iversen, Robin Lindvik, Jan Petter S. Myhre og Luam Tesfai forteller at oppgaven er ny og utfordrende.

– Vi brukte tiden på Almås til å finne steder der vi kan lage noe fint. Poenget er at vi skal la oss inspirere av det vi finner i naturen der oppe, og lage noe ut av dette som får turgåere til å stanse opp og gjøre dem observante på hva som er finne på og ved disse gårdene, sier de fire elevene.  

Inspirert av en grunnmur

De ulike gruppene kom frem til flere forskjellige ideer. Tesfai sier at hennes gruppe ønsker å dekorere et gammelt gjerde med tråd i sterke farger.

– Vi synes det hadde vært stilig lage et mønster av tråd i ulike farger som virkelig fanger oppmerksomheten til turgåerne på Almås, sier hun.

I oppgaven står det egentlig at de skal jobbe med det de finner i naturen, men elevene har allerede konferert med læreren.

– Det gikk heldigvis fint. Vi får fortsette å jobbe videre med denne ideen, sier hun.

Gruppen som Myhre er en del av lot seg inspirere av en grunnmur som står igjen bortenfor gården.

– Dette har trolig vært en del av Almåsgårdene siden grunnmuren står så nært de andre byggene. Vi ønsker å lage en portal inntil veggen slik at det ser ut som en dør, sier han.

Myhre forteller at de har tenkt å lage denne portalen med greiner og trestokker.

– Vi synes at dette bygget fortjener å få litt mer fokus. De andre byggene tar mye av oppmerksomheten på Almås, sier han.

En pyntet disse

En annen av ideene som dukket opp var å lage en disse på et tre som står mellom byggene.

– Vi tenker å dekorere både bakken, treet og å lage en mørkebrun disse. Det er en farge som passer godt inn i naturen, sier Lindvik.

Han er foreløpig ikke sikker på hva slags materialer de ønsker å benytte seg av for å produsere selve dissen.

– Planen er i alle fall å flette inn gress og blomster i den, slik at den fremstår som veldig pyntet, sier Tertnes-eleven.

Marianne Herfindal Johannessen setter pris på at elevene ved Tertnes videregående skole skaper aktivitet på Almåsgårdene gjennom prosjektet.

– Dette passer utmerket til å gjøre yngre mennesker kjent med Almåsgårdene og bydelens historie. Stedet skal bli tatt vare på, og da må vi bruke gårdene, sier hun.  

Åsane historielag ønsker at plassen skal være til bruk for allmennheten, og da spesielt barn og unge.

– Elever på videregående skole må absolutt kunne gå under kategorien unge mennesker, sier hun med et smil.

Herfindal Johannessen legger til at initiativet til samarbeidet kom fra skolen, og hun var aldri i tvil om at historielaget skulle takke ja til forespørselen. 

– Vi sier ja til alt som er positivt og bidrar til en fornuftig bruk av Almåsgårdene. Det blir spennende å følge prosjektet, og jeg gleder meg til å se resultatet, sier hun til Åsane Tidende.

Et levende prosjekt

«En rød tråd gjennom Åsane» ble startet opp i 2011. Den gangen var det i utgangspunktet et strikkeprosjekt der åsabuen ble oppfordret til å bidra til et gigantisk lappeteppe. Siden har Tertnes videregående skole blitt en del av prosjektet, og for to år siden hadde de en storstilt fotoutstilling på Åsane storsenter etter at elevene hadde tatt med seg kamera og dratt ut for å utforske egen bydel. Prosjektleder Åse Ljones synes det er positivt at prosjektet stadig er i utvikling.

– Strikkelappene fra starten av prosjektet kan kanskje benyttes på Almås. De kan for eksempel toves, og benyttes som sitteunderlag eller tepper. Målet i starten av prosjektet trenger ikke nødvendigvis bli det endelige resultatet, sier hun til Åsane Tidende.

Hildegunn Apelseth, lærer ved Tertnes videregående skole, synes prosjektet er en fin måte å finne frem til bydelens sjel og identitet.

– Åsane er mer enn store kjøpesentre og næringsbygg. Almåsgårdene er et vakkert kulturlandskap, og nå får elevene mulighet til å sette sitt preg på det, sier læreren.

Hun forteller at målet med oppgaven er at turgåere skal bli nysgjerrige.

– Elevene skal skape en opplevelse og en interesse hos folk som passerer det de har laget i og av naturen. Tanken er å få folk til å undre seg over det de ser langs stien oppover til gårdene, sier Apelseth. 

Hun håper at elementene som elevene skal lage blir som smykker alle husker at de har sett mens de gikk i området.

– Deretter forteller de gjerne videre til familie, venner og bekjente hva de har oppdaget, slik at enda flere får med seg både kunstelementene til våre elever og de fantastiske Almåsgårdene, sier hun. 

Store forskjeller

Tilbake i auditoriet på skolen forteller Herfindal Johannessen om Åsanes historie i korte trekk. Hun bruker en rekke bilder for å illustrere hvor mye bydelen har endret seg. Et bilde viser området der Gullgruven og Coop extra holder til i dag.

– Her var det som dere kan se stort sett bare myrer tidligere. Det er ikke uten grunn at området heter Åsamyrane, forteller lederen for historielaget til skoleelevene.

Hun viser også bilder fra området rundt Åsane gamle kirke.

– Like nedenfor kirken holdt Åsane handelslag til. De solgte lokale produkter som flatbrød fra Arna. Som dere ser var det ikke mange bygninger her heller på denne tiden, sier hun.

Herfindal Johannessen trekker også frem Almåsgårdene i foredraget til Tertnes-elevene.

– Almås er et sammenhengende grønt frilufts- og fjellområde med mange kulturminneverdier. Vi ser et stort potensiale, og mener at dette kan være et flott sted for allmennheten, sier hun.

Lederen for historielaget forteller videre at det aldri har vært kjørevei opp til gårdene.

– Det er i det hele tatt lite modernisert. Gårdene har ikke innlagt vann. De har strøm, men bortsett fra dette har de levd på gamlemåten. Vi må minst 100 år tilbake tid. Likevel bodde det folk på gårdene helt frem til 2002, opplyser Herfindal Johannessen.

Historielaget engasjerte seg i gårdene, og opprettet Almåsgårdenes venner i fjor.

– Vi mener at det hadde vært fullstendig for gale, dersom slike kulturminner kun hadde stått til nedfalls, sier hun.  

Nylig ble det kjent at Almåsgårdenes venner har inngått en 40 år lang leieavtale med Bergen kommune.

– Vi skal gjøre dette til en kulturell og sosial møteplass, og sette i stand bygningene etter hvert som vi skaffer nok penger, sier Herfindal Johannessen.

– Sykt gøy

Flere elever ved Tertnes videregående skole synes det var kjekt å se bilder fra Åsane før og nå.

– Jeg synes det var sykt gøy å lære om hvordan det så ut i bydelen tidligere, sier Iversen.

Hun er selv fra Rolland, og fikk se et bilde fra eget nabolag som ble tatt for 30 år siden.

– Forskjellene er enorme, men jeg synes det er bra at Ikea og Åsane senter har kommet. Bydelen får mye hets for at den er altfor preget av industri, men det er vel så mye slikt andre steder i Bergen. På Danmarksplass kan du ikke se annet enn industri og trafikk, sier hun og får samtykkende nikk fra klassekameratene.

Selv om hun er glad for gode shoppingmuligheter er hun  litt bekymret for hvordan det blir til slutt dersom utviklingen fortsetter i samme tempo.

– Egentlig kunne det ha vært en fordel om utbyggingen hadde blitt stanset for ti år siden, sier hun.

Myhre, Lindvik og Tesfai synes også det var spennende å se hvordan Åsane har utviklet seg gjennom historien.

– Det var interessant å se hvor store forandringer som har skjedd og ikke minst hvor raskt det har gått de siste 30 årene, avslutter elevene ved Tertnes videregående skole.

Planen er at rød tråd-prosjektet på Almås skal være ferdig til sommerferien, og Herfindal Johannessen ser frem til å oppleve resultatet.  

– Det blir spennende. Elevene viser stor interesse, og jeg har kost meg her på skolen i dag. Jeg stiller gjerne opp flere ganger, sier Marianne Herfindal Johannessen til slutt.  

Av

Nina Johnsen

nina@aasanetidende.no

Relaterte saker