Lokalavis for Åsane og omegn!
  • BÅND TIL ÅSANE: Plateaktuelle Jan Eggum har flere bånd til Åsane enn via produsent Geir Luedy. Her er han fotografert under en konsert på Madam Felle i fjor.

Det begynte i Åsane

Jan Eggum har siden 1975 gitt ut en rekke plater, og i starten av juni ga han ut enda en langspiller med originalmateriale, innspilt under den intense solen over Brasil. Det er imidlertid ingen selvfølge at han er i stand til å jobbe på dagtid, takket være en kafé i Åsane.

– Jeg var på jakt etter en stor, ny bolig som jeg kunne leie, forklarer Jan Eggum når vi spør om hvordan han havnet i Åsane. Han bodde nemlig i blokk på Liaflaten fra 1978 til 1980.

– Moren til Frida, som ble født like etter vi flyttet derfra, hadde en vev, og de tar stor plass. Derfor trengte vi en romslig leilighet, og det fant vi i Åsane, legger han til.

Gøy periode

Selv om det kun var en kort periode av livet at Jan Eggum bodde i Åsane, var det en viktig del, ettersom det var i begynnelsen av hans karriere.

– Det var veldig gøy, jeg likte det. Det var mange band som overnattet hos meg når de var på turné, blant andre Stavangerensemblet. Ellers var det stille og rolig, men naboguttene løp av og til rundt og ropte Jahn Teigen, Jahn Teigen! Jeg stoppet dem ikke, og lot dem bare holde på. Jeg var jo ikke så veldig kjent ennå. De visste bare at jeg het Jan, så da tenkte de vel at det måtte være Jahn Teigen, for han var jo superstjerne på den tiden, ler han.

Skrev på Domus

De som kan huske å ha sett Eggum i Åsane den gangen, har kanskje også observert ham på kafé.

– Jeg oppdaget at det var mulig å gå på kafé og skrive på dagtid. Før hadde jeg trodd at det bare var mulig for meg å skrive på natten, men i Åsane eksperimenterte jeg med å skrive på Domus-kafeen. Senere fortsatte jeg med å skrive på kafé også i byen. Det har jeg gjort resten av mitt liv. Jeg har skrevet mye på kafé. Det er noen sangtekster, og kanskje noen melodilinjer, som er blitt unnfanget på Domus, men jeg husker ikke lenger hvilke, røper låtskriveren som etter en lengre periode i Oslo, har flyttet tilbake til Bergen.

Møttes på Garage

Det nyeste albumet hans er produsert av ringreven Geir Luedy fra Tertnes. Om det samarbeidet har han bare gode ord.

– Geir Luedy henvendte seg til meg en kveld på Garage tidlig på nittitallet, og jeg skjønte straks at han hadde veldig peiling på hva han drev med. I 1996 skulle jeg lage en plate med Locomotives, som het «Dingli Bang», med blant annet «På an' igjen». Jeg fikk bare gjort noen konserter med dem fordi de hadde en egen karriere. Derfor endte jeg opp med å bruke Unge Frustrerte Menn, som Geir spilte i. Siden har han produsert to plater med meg, «President» og «Ekte Eggum».

Gammel Brasil-drøm

Det merkes at artisten har fått ny energi og gleder seg over utgivelsen. Svarene kommer kontant før vi rekker og stille spørsmålene ferdig.

– Hva gjorde at du valgte å reise til Rio for å spille inn den siste platen din?

– Jeg har i mange år hatt lyst til å reise til Brasil og jobbe med brasilianske musikere. Jeg gjorde noen undersøkelser, og Gilberto Gil – en av Brasils største artister – har hatt et fast band hele tiden. De musikerne er veldig flinke, og jeg sa til plateselskapet mitt at jeg vil ha det bandet. Det var ikke så lett, så det tok noen måneder før det lot seg gjøre å få dem til å sette av tid. Jeg ba Geir om å produsere platen fordi jeg hadde jobbet med ham før, og fordi han er halvt brasiliansk.

– Han snakker flytende portugisisk og det er veldig verdifullt der borte fordi de ikke snakker engelsk. Det hele var veldig vellykket og jeg er veldig glad Geir ble med. Dette er den beste platen jeg har laget siden '97. Jeg fikk en god kjemi med musikerne fra første låt, forteller han entusiastisk.

Av

Tomas Fordelsen

Relaterte saker