Lokalavis for Åsane og omegn!
  • GULLGJENGEN: – Nivået i NM er utrolig høyt. Vi fikk tilbakemeldinger fra voksne i salen at de måtte klype seg i armen, sier leder for Tertnes skoles musikkorps, Ingunn Bratland. (Foto: Per Øyvind Kallekleiv)

Tertnes' tredje NM-tittel

Tertnes skoles musikkorps vant brass-konkurransen i NM for tredje gang i helgen.


Også i 2009 og 2011 gikk korpset fra Tertnes av med seieren. Jan Egil Jørgensen har dirigert korpset hver gang.  

Høyt nivå

Det var naturligvis en stolt leder vi snakket med mandag morgen.
 
– Ja, vi er veldig stolte. Det disse musikantene våre presterer er fantastisk. Ikke bare i helgen, men de har jo prestert på et meget høyt nivå over flere år nå, sier leder Ingunn Bratland.
 
For det er tredje gangen siden 2009 at Tertnes skoles musikkorps stikker av med førsteplassen, men de har også plukket andre- og tredjeplassser.
 
På lørdag fremførte korpset Salome av Gareth Wood. Det er et krevende stykke som stammer fra en bibelsk historie.

– Kløp seg i armen

– Nivået i NM er utrolig høyt. Vi fikk tilbakemeldinger fra voksne i salen at de måtte klype seg i armen; de trodde knapt at det var barn som satt på scenen og utviste en slik voksen forståelse av musikken, sier Bratland.
 
– Tok dere en sjanse da dere la listen så høyt?
 
– Ja, men det må vi. Dessuten krever våre musikanter at vi gjør det. De vil ha noe å strekke seg etter, ellers kan øvingene fort bli litt kjedelige. Når det stilles krav må de øve mer hjemme, og slik høyner de nivået ytterligere.
 
– Hvorfor er dere så gode i Tertnes skoles musikkorps?
 
– Vi prøver å legge mye vekt på opplæring, fordi vi ser at når vi bruker mye ressurser på dette og bruker gode instruktører, slik at de får inn den gode grunnleggende basisen tidlig, så tar de dette med seg videre og kommer raskt opp på et høyt nivå. I motsatt tilfelle ville vi måtte bruke lenger tid.

Korpsmyten

– Hvordan er rekrutteringen?

– Akkurat nå, når det gjelder de som skal begynne til høsten, er vi ikke flere enn tolv stykker. Vi skulle gjerne vært flere.
 
– Hvorfor er det slik?
 
– Det er veldig mange som har lyst til å begynne i skolekorps, men så vet vi at det ligger en oppfatning blant en del foreldre om at det er mye dugnadsarbeid i korpsmusikken. Det er en myte. Det er minst like mye dugnad, om ikke mer, i andre aktiviteter. Jeg tror vi mister en del gode talenter fordi foreldre sier nei når barna kommer hjem med lapp, sier Bratland.
 
– Hvordan er ryktet til korps-musikken i dag?
 
– I tillegg til denne dugnadsmyten vet vi at mange står og ser på korpsene på 17. mai, og ikke vil at ungene skal begynne. 17. mai er en naturlig arena for oss når det gjelder å vise seg frem, men det er ikke høydepunktet for oss; det skjer mye annet som er veldig kjekt, som for eksempel å delta i NM i brass. Vi gir barna en god musikalsk utdanning, og det er noe som man kanskje ikke reflekterer over når man sier nei til at de skal få begynne hos oss. De får noteopplæring, de lærer å beherske et instrument, de lærer å spille med andre, lærer seg å strekke seg etter nye mål og oppnå disse målene.
 
– De skal også prestere sammen med andre foran et publikum; dette er noe de vokser på. Dessuten er det en hobby på tvers av aldersgrupper. Her spiller de som er åtte sammen med noen som er nitten og de må forholde seg til hverandre i en og samme setting, forteller den stolte lederen for Tertnes skoles musikkorps.  
 

Av

Ove Landro

Relaterte saker