Lokalavis for Åsane og omegn!
  • – GØY: Liana, Isak og Sara synes det var kjekt under svømmeaksjonen i Rollandshallen. – Jeg har lært å svømme krål, sier Isak. – Det er gøy å svømme under vann, legger de to jentene til.

  • – VIKTIG: Linda Farestvedt, daglig leder i Åstveit svømmeklubb, fremhever at svømmeaksjonen er et viktig tilbud. – Halvparten av landets tiåringer kan ikke svømme, og aksjonen bidrar til å endre denne situasjonen, sier hun. 

  • FORNØYD GJENG: Det var en fornøyd gjeng fra Rolland skolefritidsordning som avsluttet uken sin i Rollandshallen under årets svømmeaksjon.

  • FLYTER: Marina (7) synes det var litt skummelt å være i bassenget i starten, men nå stortrives hun. – Jeg har lært å flyte og å ta armene i pil, sier hun fornøyd.

Stolt Isak:

– Det gøyeste er å dykke

Nylig har over 80 barn deltatt på årets svømmeaksjon via Åstveit svømmeklubb. I Rollandshallen koste Liana, Isak og Sara seg i vannet. – Det kuleste er å dykke, sier Isak. – Det er gøy å svømme under vann, legger jentene til.

Åstveit svømmeklubb har den siste tiden hatt totalt fem svømmekurs for førskolebarn og SFO-grupper i forbindelse med årets svømmeaksjon. Den blir arrangert for åttende år på rad med støtte fra Gjensidigestiftelsen. Hittil har aksjonen sørget for at 60 000 norske barn har blitt trygge i vannet. Åstveit svømmeklubb har vært med siden oppstarten i 2008, og Linda Farestvedt, daglig leder i klubben, fremhever at det er svært viktig å tilby svømmekurs til barna.

– Halvparten av landets tiåringer kan ikke svømme. Det innebærer at de ikke mestrer å svømme en strekning på 200 meter, forteller hun.

Hun sier videre at det dessverre skjer drukningsulykker i Norge hvert eneste år.

– Svømmeaksjonen er et svært viktig tiltak for å forebygge at det skal skje nye ulykker, sier hun til Åsane Tidende.

Krål og rygg

Stemningen er på topp i bassenget i Rollandshallen. Helt på slutten av dagen er det tid for lek, og barna fra skolefritidsordningen på Rolland skole hopper uredde uti bassenget der det er dypest.

– Jeg har lært å svømme denne uken. Nå kan jeg svømme både krål og på rygg, sier Isak (7) stolt.

Sara forteller at hun allerede kunne svømme litt før hun ble med på svømmeaksjonen.

– Nå har jeg blitt flinkere. I tillegg har jeg lært noe jeg ikke kunne fra før, men jeg husker ikke helt hva det heter, sier syvåringen.   

Liana (6 ½) har ikke helt fått taket på selve svømmingen ennå, men hun dykker mer enn gjerne hodet under vann.  

– Det er ikke skummelt. Bare gøy, smiler hun.

Farestvedt forteller at det viktigste under svømmeaksjonen er å sørge for at barna blir trygge i vannet.

– De lærer å flyte og å ta hodet under vann. I tillegg begynner vi å arbeide med fremdrift. Det er mange barn som lærer å svømme i løpet av uken, men de kunne gjerne litt fra før av, sier den daglige lederen i Åstveit svømmeklubb.

Hun sier videre at det er ungene som er mest utrygge som har det største utbyttet av å delta på svømmeaksjonen.

– Samtidig er det også viktig å nå ut til barna som elsker å bade og hopper i vannet fullstendig uten frykt, uten å vite hvordan de skal komme seg tilbake til bassengkanten eller stranden, sier hun.

Lærer badevett

Den daglige lederen for Åstveit svømmeklubb forteller også at barna lærer om badevett mens de deltar på aksjonen.

– De lærer blant annet at de ikke skal hoppe uti vannet for å redde en annen person, dersom de ikke er helt sikre på at de kommer til å klare det, sier hun.

Barna får også beskjed om at dersom de ser at noen i vannet trenger hjelp bør en følge med på den som er i sjøen mens en annen får tak i hjelp.

– Videre har de fått øve på å legge hverandre i sideleie. I tillegg har vi vist dem hjerte- og lungeredning. Dette er de for små til å lære selv, men nå vet de i alle fall hva som foregår dersom de blir vitne til det, sier Farestvedt.  

Hun forteller at barna tar til seg informasjonen.

– Vi forklarer det til dem på en enkel måte, og sørger også for at de vet hvorfor de ulike tingene er så viktige, sier hun.

Det er tydelig at barna har fulgt med på det instruktørene har sagt og vist til dem. Isak forteller ivrig om det han har lært den siste uken.

– Hvis noen har holdt på å drukne må vi ta denne armen utover slik, denne foten opp og så legge han over på siden. Det er enklere dersom jeg legger meg ned, sier syvåringen og viser Åsane Tidende hvordan du legger noen i sideleie.

Isak vet også hvorfor dette er viktig.

– Når du gjør dette renner alt vannet ut av munnen på den som har holdt på å drukne, og da får han puste igjen, forklarer han.

Faller uti med redningsvest

En annen viktig øvelse barna gjør på aksjonen er å falle uti vannet mens de har redningsvest på seg.

– De aller fleste av ungene har hatt på seg redningsvest tidligere, men mange av dem har aldri vært i vannet med den. Nå får de se hvordan den virker, og på den måten føler de seg trygg med vesten på, sier Farestvedt.

Hun legger til at de også informere barna om hvorfor kragen er viktig.

– Den sørger for å snu deg på ryggen dersom de faller uti vannet med ansiktet ned. Dette gjør ikke flytevester, og derfor vil jeg ikke anbefale det til barn. Redningsvest er helt klart det beste valget, sier hun.

Marina (7) har lært at det er viktig å bruke redningsvest.

– Uten den synker vi, og da kan vi drukne, sier hun.

 Syvåringen har forsøkt å falle uti vannet med redningsvesten på seg.

– Det gikk fint. Jeg fløt i bassenget, sier hun med et smil.

Marina synes det er greit å ha testet dette ut i trygge omgivelser.

– Nå vet jeg hva som skjer dersom jeg skulle falle uti vannet en annen gang, sier hun til Åsane Tidende.

Fra skummelt til kjekt

Farestvedt brenner for å lære bort svømmeferdigheter til barn og unge, og hun forteller at det nå kommer strengere krav til svømmeopplæringen i skolen.

– Barn skal kunne svømme en strekning på 200 meter når de er ti år. I vår by blir det startet opp et pilotprosjekt til høsten som heter Svøm Bergen via kommunen, forteller hun.  

Ifølge Farestvedt skal alle svømmeklubbene i byen bidra til at totalt 600 skolebarn på tredje og fjerde trinn får opplæring i Ado arena med 15 timer på høstsemesteret og 15 timer om våren.

– Lærerne får også tips og informasjon fra instruktørene i svømmeklubbene, slik at svømmeopplæringen på skolene forhåpentligvis blir bedre. Da vil enda flere barn bli både trygge i vann og svømmedyktige, sier Farestvedt.

Hun er godt fornøyd med årets svømmeaksjon i Rollands- og Åstveithallen.

– Alle har blitt tryggere i vannet, og mange har lært å svømme. Det har helt klart vært vellykket i år også, sier hun.   

Marina synes at det først var litt skummelt å være i vannet da hun kom til svømmeaksjonen, men i løpet av kun en uke har hun lært å flyte og å ta armene i pil. 

– Nå er det gøy å bade, og jeg har lyst til å lære meg å svømme skikkelig. Det er litt dumt at dette er den siste dagen, sier hun.

I sommer skal hun besøke farfaren sin, og i nærheten av der han bor er det en strand.

– Jeg håper det blir sol og varmt, slik at vi kan bade masse, avslutter Marina med et stort smil. 

Av

Nina Johnsen

nina@aasanetidende.no