Lokalavis for Åsane og omegn!
  • STORTALENT: Vetle Marøy har i løpet av sine 20 år utrettet store ting på golfbanen. I dag studerer han business ved Odessa College i Texas, og gjør stor suksess som golfspiller. 

  • TREDJE ELDSTE: Bergen golfklubb ble stiftet i 1937, og er med det Norges tredje eldste. Klubben har i dag rundt 1100 medlemmer.

  • FORLENGER LIVET: Venninnene Elin Gullaksen (76) og Torunn Sellevold (70) er begge ivrige golfspillere. – Mosjonen, konkurransedelen og det sosiale. Og så er det ikke minst deilig med frisk luft. Det sies jo også at man lever fem år lengre hvis man spiller golf. 

  • UTFORDRENDE: Kjartan Vassenden fra Morvik var til stede på Åstveit den første fredagen i juni. – Golf er utfordrende. Utrolig gøy når du får det til, og frustrerende når det ikke går.

  • DAGLIG LEDER: Ørjan Larsen har vært daglig leder i to år. – De aller fleste av medlemmene våre spiller på hobbybasis, og så har vi en håndfull som tar det seriøst.

Sporten som forlenger livet

Regnvær er kjipt for de aller fleste av oss, men for ivrige golfspillere kan det være ekstra kjedelig. Derfor var det mange som tok turen til Bergen golfklubb på Åstveit på en av årets første sommerdager.

Ørjan Larsen (41) har vært daglig leder i landets tredje eldste golfklubb i to år, og var klar for å ta imot frisører til en bedriftsturnering og sponsorer til sponsorturnering da Åsane Tidende tok turen innom golfbanen en solfylt formiddag.

– De aller fleste av medlemmene våre spiller på hobbybasis, og så har vi en håndfull som tar det seriøst. Renate Hjelle Grimstad, Markus Braadlie og Vetle Marøy er blant dem, forteller Larsen.

Vant College Nationals

Og blant de mange golfspillerne som hadde tatt turen denne fredagen, var faktisk stortalentet Marøy på plass. 20-åringen, som til daglig studerer business ved Odessa College i Texas, har spilt golf siden han var syv år. Det tok ikke lang tid før han selv - og de rundt ham - forsto at han hadde et talent.

– Jeg merket fra starten at jeg traff ballen bra, og jeg hadde egentlig aldri noen utfordringer ved spillet.

Siden har han opplevd høydepunkt etter høydepunkt, blant annet flere gode plasseringer i NM for juniorer. I 2012 vant han turneringen French Boys, under åpningsrunden av Odessa College Invitational i 2014 slo han til med en albatross (et uttrykk innen golf for å slå ballen i hullet på tre slag under hullets par) på hull syv og en hole-in-one på hull 13. I mai kom en ny storseier da han vant College Nationals, der 20 lag og til sammen over 100 spillere var med.

– Det er ganske stort der borte, så det var veldig kjekt, forteller 20-åringen, som var på Åstveit både for å trene og spille i sponsorturneringen.

Krever selvtillit

Hovedgrunnen til at Marøy valgte å studere i USA er golfen, og han ble tatt opp ved Odessa College med et fullt stipend.

– Det blir skole og golf fra morgen til kveld, men vi har fri i helgene. Så det er plass til mye sosialt og gøy utenom golfbanen også. Men det hender ofte at vi spiller litt golf i helgene også, forteller han smilende.

Etter endt skolegang, er planen å satse fullt på golfspillingen. I juni deltok han i verdens største amatørturnering, British Amateur Championship. Der måtte han gi tapt for franskmannen Antoine Rozner i 16-delsfinalen. 

– Hva er det spesielle med golf?

– Jeg synes bare det er kjekt. Det er rett og slett kjekt å gå ut og spille golf. Det mentale er veldig viktig; man må ha selvtillit og tro på seg selv. Jeg ser for meg hvert slag, og jeg tror at alle dårlige slag skjer på grunn av et dårlig mentalt bilde av det du skal gjøre.

Våt og kald vår

For ikke lenge siden ble Bergen gratulert med sine nye værrekorder. Blant annet ble det satt nedbørsrekord for perioden januar-mai med 1468,7 millimeter, og mai måned har ikke vært så kald siden 1996. For en daglig leder må det være nedtur å se tegn til regn på værmeldingen.

– Hvor utfordrende er det å drive golfklubb i Bergen?

– Den siste tiden har det vært vått og kaldt på banen, så veksten blir ikke så bra som vanlig. Dermed er det mindre frodig. Det er alltid noen som likevel spiller, men klart mindre enn når det er fint vær. Så vi merker det økonomisk etter våren som har vært, sier Larsen.

Bergen golfklubb har i dag rundt 1100 medlemmer.

– Vi har spillere fra fire til 90 år, men den gjennomsnittlige golfspilleren er nok en mann på rundt 50/60 år.

I tillegg til tradisjonell medlemsspilling, arrangeres det sommerskole og nybegynnerkurs samt en rekke turneringer for både sponsorer og diverse bedrifter. Og det er ikke småtteri man kan vinne. Under Bergen Golf Invitational kunne man vinne en splitter ny Volvo til en verdi av 650 000 kroner, dersom man klarte en hole-in-one. Det var det imidlertid ingen som klarte.

Utfordrende sport

Blant de fremmøtte på banen, traff vi på Kjartan Vassenden (44) fra Morvik. Han har vært medlem av golfklubben siden år 2002, og siden han jobber turnus ved Ungdomsetaten i Bjørgvin fengsel har han muligheten til å spille enkelte formiddager.

­– Det er først de siste årene jeg virkelig har begynt å spille igjen, så nå spiller jeg så ofte jeg kan. Det er litt væravhengig, og i dag var det veldig flott. Men ellers i år har det vært helt ille, så jeg savner finere vær.

Som regel spiller han med kameratene sine, og da er det mye intern konkurranse. Og de spiller sjelden uten en form for innsats.

– Golf er utfordrende. Utrolig gøy når du får det til, og frustrerende når det ikke går. Jeg er helt middels, så det er mye å gå på.

Lever fem år lenger

Til stede var også venninnene Elin Gullaksen (76) fra Lønborg og Torunn Sellevold (70) fra Ulset. De trengte ikke lang tenketid da de ble bedt om å nevne det beste ved golfsporten.

– Mosjonen, konkurransedelen og det sosiale. Og så er det ikke minst deilig med frisk luft. Det sies jo også at man lever fem år lengre hvis man spiller golf.

Så ivrige er de to venninnene, at de drar årlig til Thailand for å spille golf. Også de er litt avhengige av været.

– Men hvis vi er påmeldt til dameturnering eller seniorkonkurranse, kommer vi uansett vær.

Denne dagen var de klare for å spille 18 hull, som vanligvis tar like over fire timer.

 

Av

Martine H. Leknes

Relaterte saker