Lokalavis for Åsane og omegn!
  • KOMMER TIL ÅSANE: Rein Alexander skal ha konsert sammen med Bergen mannskor under Kulturfest Åsane 2015 i Åsane kirke. (Pressefoto)

Rein Alexander til årets kulturfest

Artisten Rein Alexander skal opptre sammen med Bergen mannskor i Åsane kirke under årets kulturfest. – Konserten kommer til å bli en magisk opplevelse for oss i koret, og forhåpentligvis for publikum også, sier Lars Skeide.

Årets Kulturfest Åsane går av stabelen fra fredag 23. oktober til søndag 1. november, og konserten med Bergen mannskor og Rein Alexander er et av svært mange og varierte innslag på programmet. Birgit Kårbø, koordinator ved Arna og Åsane kulturkontor, forteller at det er minst like mange godbiter på programmet i år som tidligere.

– Det er kjekt med de store konsertene der lokale utøvere henter inn profesjonelle artister. Vi oppfordrer til slike samarbeid. Det gir en ekstra positiv opplevelse til både kor og publikum, sier hun.

– En inspirasjon

Lars Skeide, styreformann i Bergen mannskor, forteller at koret ser frem til konserten sammen med Rein Alexander i Åsane kirke i oktober.

– Når det er kulturfest forsøker vi alltid å få med oss en profesjonell artist. I fjor kom Ole Paus, og i år ville vi forsøke Rein Alexander, sier han.

Koret hadde en tankesmie der de lanserte ideer om hvem som kunne være årets gjest, og i år falt altså valget på den kjente artisten fra Oslo.  

– Mange artister har et tett program, og vår konsert skal passe inn med hvor de befinner seg i landet. Vi har vært ute i god tid, og klarte dermed å booke inn Rein Alexander, sier Skeide fornøyd.

Styreformannen sier videre at det selvfølgelig er en stor inspirasjon for koristene at de får opptre med en profesjonell artist.

– Ja, dette er et løft for koret. Rein Alexander skal synge noen sanger sammen med oss. I tillegg skal han ha en avdeling for seg selv, sier Skeide.

Artisten skal tilbringe dagen i forkant av konserten sammen med Bergen mannskor for å ha en gjennomgang av sangene de skal synge sammen. Det er ennå ikke avklart hvilke låter dette blir.

– Uansett blir dette en magisk opplevelse for koret. Forhåpentligvis blir det slik for publikum også, sier han til Åsane Tidende.

Jubileumsår

Kårbø forteller at det står hele 13 korkonserter på programmet til Kulturfest Åsane 2015. I tillegg til arrangementet til Bergen mannskor med Rein Alexander får Tertneskoret besøk av Aasmund Nordstoga.

– De skal synge låter med tekster fra Aasmund Olavsson Vinje, og melodier fra Odd Nordstoga og Edvard Grieg, sier koordinatoren ved Arna og Åsane kulturkontor.  

Hun forteller videre at det er et stort jubileumsår for kor i år.

– Con Spirito er ti år, mens Bergen Vocalis har 20-årsjubileum. I tillegg fyller Bergen Nord kammerkor 30 år. Det er dessuten 30 år siden Korskolen i Åsane kirke ble startet opp. Det blir derfor mye å feire under kulturfesten, sier Kårbø med et smil.  

Kårbø er imponert over den store satsingen til Bergen mannskor, Tertneskoret og alle de andre bidragsyterne under årets kulturfest.

– Kormedlemmene betaler penger for å drive med hobbyen sin. I tillegg legger de ned svært mange øvingstimer for å få til slike konserter som vi skal få oppleve i oktober. Den frivillige innsatsen er imponerende, og vi skal alle være takknemlige for den jobben de gjør for kulturlivet i Åsane bydel, sier hun.

Koordinatoren setter pris på at Bergen mannskor skal opptre sammen med Rein Alexander.

– Personlig synes jeg dette er enda bedre enn om koret og den profesjonelle artisten hadde hatt hver sin del av konserten. Samtidig vet vi at dette er svært krevende å få til. Det er ikke mange timene koret får med artisten får de går på scenen, og det er derfor helt strålende at de nå skal synge noen låter sammen, sier hun.

Countrytreff og Neil Young

Korpsmusikk er også godt representert i år. Kårbø opplyser om at Åsane musikklag, Åsane janitsjar og Tertnes skoles musikkorps skal ha konserter rundt omkring i bydelen under festuken i oktober.

– Bydelen vår har noen av de aller beste korpsene i Norge, og det definitivt beste skolekorpset i landet. Nå har du sjansen til å høre dem spille, og det bør du ikke gå glipp av. De er skikkelig flinke, skryter hun. 

I år er Kårbø ekstra fornøyd med at det har kommet inn noen helt nye arrangementer, som retter seg mot aldersgruppen som befinner seg mellom seniorer og barn og unge.

Hun nevner countrytreff med dans i Selegrend i regi av Bergen Country Music Club og Båtlaget kystliv. Videre trekker hun frem Neil Young-tribute på Hitland gjestegård med bandet Bull Young, som består av musikere fra Morvik og Salhus.   

– Begge deler er nytt i kulturfestsammenheng i Åsane. Det har i alle fall ikke vært verken country- eller Neil Young-arrangementer så lenge jeg har vært med på dette. Det blir kjempegøy, og jeg håper at publikum kjenner sin besøkelsestid, sier hun til Åsane Tidende.      

Skal teste Åsane-kunnskapen

Det er også planlagt en Åsane-quiz med tidligere kultursjef, Jan Reidar Rasmussen, som quizmaster i Helan på kulturhuset.

– Spørsmålene skal være i ulik vanskelighetsgrad og omhandle alt fra kultur og idrett til allmennkunnskap om bydelen vår, forteller Kårbø.

Arrangementet er ikke ferdig planlagt, men koordinatoren er sikker på at det blir både gøy og spennende.

– Quiz er populært, og nå får vi se hvem som kjenner Åsane best, sier hun med et smil.

Kulturkontoret skal tradisjonen tro ha et stort barne- og familiearrangement den andre lørdagen under kulturfesten.

– Vi har en «vanlig» barnelørdag med teaterforestilling for de små denne dagen, og så vil vi utvide den med andre aktiviteter. Arrangementet er under planlegging, og vi vil ikke røpe for mye ennå, men vi kan love at det blir spennende, sier Kårbø.

Hun kan også informere om at Haukås rockeakademi blir med på kulturfesten i år. De fyller fem år, og skal lage en minifestival.

– De skal presentere sine egne band. I tillegg jobber de med å få tak i noen litt større og mer kjente musikere. Det blir nok ekstra stas for de unge, som går på rockeakademiet, å få stå på samme scene som de litt mer etablerte, sier koordinatoren ved kulturkontoret.

– Enorm innsats

Kårbø legger til at alt som er nevnt bare er et lite utdrag fra programmet.

– I likhet med tidligere blir det også i år Åsanekveld, Åsaneutstillingen, Lokalhistorisk dag og en rekke andre spennende, morsomme og gode kulturtilbud i Åsane denne oktoberuken. Jeg vil påstå at det er noe for absolutt enhver smak, sier hun. 

Koordinatoren ved Arna og Åsane kulturkontor legger til at hele kulturfesten er en diger dugnadsinnsats.

– Det vi på kulturkontoret bidrar med er kun en liten brøkdel av alt sammen. Bak hvert eneste arrangement ligger det en enorm innsats, og alle de frivillige fortjener et stort publikum. Jeg har inntrykk av at publikumstallene har vært stigende de siste årene, og jeg håper virkelig at denne trenden fortsetter også i år, avslutter Birgit Kårbø. 

Av

Nina Johnsen

nina@aasanetidende.no

Relaterte saker