Lokalavis for Åsane og omegn!
  • HVIT DAME: De eldre blir stadig eldre, noe som bekreftes av at dette er andre gang på kort tid at Ulset sykehjem kan feire hundreårsdag for en av beboerne.

  • ORDFØRERBESØK: – Dette er den hyggelige siden ved å være ordfører, sa Tor Woldseth.

  • UNG PÅ INNSIDEN: «Jeg har vært på besøk hos de gamle» pleide Inger Johanne Johannessen si til sønnene Rune (til venstre) og Karl Otto når hun hadde vært på møte i Toppe pensjonistforening - der de fleste var ti år yngre enn henne.

– Mor har alltid vært omsorgsfull og glad

Inger Johanne Johannessen fra Marikollen smilte fra øre til øre da hun feiret hundreårsdag i går, sammen med sine to sønner, ansatte og beboere ved Ulset sykehjem - og fungerende ordfører Tor Woldseth.

Hennes to sønner Rune Rød (62) og Karl Otto Rød (70) kunne fortelle om en mor med stort hjerte for andre. Hun var den midterste av fem søstre, og er nå den eneste gjenlevende.

Ble stoppet av Gestapo

– Hun tok seg godt av den yngste søsteren, som var født blind, forteller Rune Rød, mens moren oppmerksomt følger med på det han forteller.
– De hadde enebolig på Tertnes, og jeg kan huske at hun gikk opp der for å slå plenen for dem da hun var i syttiårene.

Under krigen gikk ekteparet Johannessen rundt med illegale aviser, og en gang var det på nippet at Inger Johanne ble tatt.

– Hun var gravid med meg, og hadde pakket aviser rundt magen, forteller eldstemann, Karl Otto Rød.
– Det tyske sikkerhetspolitiet stoppet henne, men slapp henne videre da de så tilstanden. Slik sett har jeg et visst ansvar for at hun sitter her i dag, smiler han.

Kom til Åsane i 1972

Inger Johanne Johannessen er opprinnelig fra Nordnes, men flyttet til Marikollen sammen med sin mann i 1972.
– Vi hadde landssted på Bogetvedt, og var der nesten alle somrene siden midt på 50-tallet, forteller yngstemann.

Hun begynte sitt yrkesaktive liv som syerske på Sundt, før hun begynte som ekspeditør i en skoforretning på Laksevåg sammen med en av søstrene sine. Senere fikk hun jobb ved daværende Norges blindeforbunds trykkeri i Rosenkrantzgaten, der hun ble værende frem til hun gikk av med pensjon.
– Hun jobbet der fordi lillesøsteren og mannen hennes jobbet der, opplyser Rune Rød.

Gikk over «prærien»

Ellers har hun vært aktiv i turn, og gått mye tur.
– Hun er nok en av de som har gått over «prærien» i Åsane flest ganger, mener sønnene, og forteller at hun gikk frem og tilbake fra Marikollen til Åsane storsenter hver gang hun hadde ærend der.

– Hvordan vil dere beskrive henne?
– Hun har alltid vært omsorgsfull og glad, men med bein i nesen, sier yngstemann.
– Bestemt var hun også. Jeg kunne ikke komme der i kortbukser dersom det ikke var vær til det, sier han, og forteller om en gang han skulle følge henne til øyelegen.

– Jeg stilte i kortbukser og sandaler. Det likte hun ikke, men da sa jeg at dersom det skulle vise seg at øyelegen var mer interessert i min bekledning enn i øynene hennes, så hadde vi nok gått feil.

 

Av

Magne Fonn Hafskor

Fakta

TO GLEDESSPREDERE: Fungerende ordfører Tor Woldseth viste frem sin aller mest smørblide side da han overrakte «kommuneblomst» til jubilanten.

Relaterte saker