Lokalavis for Åsane og omegn!
  • STRILEN: – Det er strilen og vestlandsmiljøet som først og fremst blir tegnet her, men formidlet gjennom sangskatten etter Ivar Medaas, sier Sellevoll. (Foto: Eilif Stene)

     

– Nær kroppen-opplevelse

Lørdag 24. oktober inviterer Nornas Venner til kulturell festkveld i Salhushallen for fjerde gang. Denne lørdagen er det kabareten «Ivar Medaas -Dar kjem dampen» som skal fremføres. Frontfigur Claus Sellevoll kan fortelle om en eventyrlig reise med Medaas-forestillingen.

Arrangementskomitéen består av Gunnar Låstad, Knut Langeland, Kjell Magne Ebbesvik og Eddie Mikal Ebbesvik.

Dar kjem dampen bygger på sangene til Ivar Medaas. Trubaduren bidrog mer enn noen til å gjøre strilekulturen til en eksportartikkel.    

– En tid som 

sakte blir borte

– Dette er ikke bare en reise gjennom livet til Ivar Medaas, men også et gjensyn med en tid og en kultur som sakte er blitt borte fra grender og bygder. Mange vil kjenne seg igjen i karakterene, i situasjonene og i det miljøet som med pietet og ærefrykt blir tegnet av forestillingen, sier Knut Langeland.

Ragnar Hovland og Knut Langeland har skrevet hver sin tekst, men forestillingen er i hovedsak skrevet av Claus Sellevoll, som i likhet med Medaas er fra Alversund.

Medaas og strilekulturen opptar ham personlig.

Mange skammet seg

– Tidligere skammet mange seg over sin kultur og sin bakgrunn. Strilen var fattig og levde under vanskelige kår. Strilen er ofte portrettert som gjerrig og litt dum, men dette yter ham ikke rettferdighet. De hadde opplevd dårlige tider og visste at de kunne komme igjen. Levekårene skapte en viss nøysomhet, og en tok vare på det en hadde. Lærer en å være stolt av eget opphav og bakgrunn, har en også bedre mulighet for å forstå andre, sier Sellevoll.

– Hvorfor brenner du slik for dette?

– Det var et tydelig klasseskille mellom by og bygd på strilelandet. Ivar Medaas har betydd veldig mye for strilekulturen og for selvbildet til strilen. Han hadde en misjon; å gjøre strilekulturen og folkemusikk respektert. 

Nær kroppen

– Hvordan vil du beskrive reisen dere har hatt på Vestlandet og mottagelsen fra publikum?

– Det har vært en fantastisk reise med stående ovasjoner. Mange går ut av salen etterpå og opplever forestillingen mer nært kroppen enn forventet, sannsynligvis fordi den handler mer om den kulturen de selv er en del av, enn av Ivar Medaas personlig. Det er strilen og vestlandsmiljøet som først og fremst blir tegnet her, men formidlet gjennom sangskatten etter Ivar Medaas, sier Sellevoll. 

– Er det aktuelt å ta stykket til Oslo?

– Ja, artistselskapet Nama har planer om en turne i 2016. Kanskje vi stopper i Oslo. Det har vært på tale før. 

Gunnar Låstad og Kjell Magne Ebbesvik i Nornas Venner gleder seg til forestillingen. 

– Claus er fantastisk morsom, men først og fremst vil jeg vel si at han er intelligent.

Han forstår Medaas, og klarer å vise frem både Medaas og strilekulturen på en varm og raus måte. Dar kjem dampen-forestillingen er arven etter Ivar Medaas, og Claus treffer så godt at du både griner og ler, sier Låstad. 

Av

Ove Landro

Fakta

Ivar Medaas (9. april 1938 – 7. januar 2005)

Visesanger og felespiller fra Nordhordland. Medaas bodde i Alversund i Lindås kommune i Nordhordland utenfor Bergen. I 1963 fikk han sitt gjennombrudd som artist med sangen «Dar kjem dampen». Medaas satte melodi til sangen, som var skrevet av Ragnvald Hammer. 

Han og kona Kari ble kjent under navnet Vestlandsduoen som sang på strilemål.  I 2002 fikk de målprisen.

Medaas opptrådde også sammen med Dizzie Tunes, Wenche Myhre og Øystein Sunde.

Fram til 1955 bodde han i Alversund, men flyttet til Oslo. Fem år senere debuterte han hos Jens Book-Jenssen og arbeidet deretter på Chat Noir i fire år, og så på ABC Teatret og Oslo Nye Teater i et år hver.

Han blir husket for visene «Draumen om fred» og «Sildefiske på Doggerbank» og «Dar kjemp dampen». Ivar Medaas gav også ut en plate med tekster av Herbjørn Sørebø. I 1965 og 1967 deltok han i Melodi Grand Prix, og fikk en fjerdeplass det ene året og en femteplass det andre. 

Medaas ble regnet som en av de beste til å løfte fram strilekulturen. 

Han fikk hjerneslag i 1995 og ble sittende i rullestol, men i 1997 hadde han trent seg så godt opp at han kunne være på scenen igjen. I 1998 ble Medaas æresmedlem i Nordhordland Veteranbåtlag for å ha gjort vestlandskulturen kjent, spesielt fjordbåten «DS Oster». I 2001 vant han Gammleng-prisen i klassen veteran. 

You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near '%dar%') as term2, (content LIKE '%kjem%') as term3, (content LIKE 'dampen %') as' at line 1