Lokalavis for Åsane og omegn!
  • BLIR DET JUBEL: Slike bilder håper vi på når Åsane har fullført søndagens bortekamp i Hønefoss på søndag. Bildet er fra Brann-Åsane på Stadion 12. august, og kampen endte 2-2. Nesse Stephensen og Lerpold scoret målene for Åsane. Her har førstnevnte scoret og Herrem og Glesnes er glade gutter. (Foto: Erik Madsen)

  • KLARER SEG: – Det skjer ikke igjen det som skjedde med oss, sier Thomas Lund.

  • SOM EN HAMMER I HODET: – Vi var trygge da dommeren blåste av kampen, men rykket ned seks minutter på overtid. En kamp jeg aldri kommer til å glemme, sier han.

– Det var som å få en kniv i ryggen

– Alt som kunne gå galt, gikk galt. Det skjer ikke igjen, sier Jan Eivind Brudvik og Thomas Lund, som begge opplevde nedrykket på overtid i 2002 som spillere.

– Det er ganske nøyaktig 13 år siden Åsane fotball opplevde en av sine mørkeste stunder i klubbens moderne historie.

Åsane trengte kun å slå nedrykksklare Lørenskog. De oransje tapte, men var fortsatt trygge, helt til Skeid avgjorde sin kamp seks minutter på overtid, og sendte Åsane ned en divisjon på ett plussmål mer.

Umulig å glemme

– Jeg husker vi ventet på sluttsignalet fra de andre kampene. Vi hadde klart oss selv om vi tapte, så kom beskjeden fra den andre kampen. Umulig å glemme, sier Lund, som fortsatt står som tidenes toppscorer i klubben.

Nå møter igjen laget fra Myrdal et allerede fortapt Hønefoss borte. Mye skal gå galt om Kjetil Knutsen og Åsane forsvinner ned igjen til 2. divisjon.

Men det kan skje. Det vet i alle fall de to tidligere Åsane-profilene alt om, som begge også har en fortid i Brann.

– Vi kunne bare skylde på oss selv, for hadde vi vunnet og gjort jobben vår, hadde vi klart oss. Jeg tror det er best hvis årets Åsane-lag først og fremst gjør jobben selv mot Hønefoss, men det blir nok en vanskelig kamp, spår Lund.

– Du sa før sesongen at du i ikke håpet at årets Åsane-utgave fikk oppleve det samme som dere gjorde. Hva tenker du nå?

– Det skal godt gjøres at de rykker ned, men det var også svært usannsynlig at vi skulle gå ned i 2002 slik situasjonen var. Jeg håper fremdeles at de ikke opplever det samme.

– Kan du beskrive følelsen da dere fikk sluttresultatene i de andre kampene da?

– Som å få en kniv i ryggen. Vi hadde ligget over streken hele sesongen, og det er et bevis på at alt kan skje – men det skjer ikke igjen.

– Alt som kunne gå galt gikk galt. Også scoret jo keeperen (!) til Ørn-Horten, som også var med i bunnkampen og bidro til vårt nedrykk. Det sier litt om hvor mye som ikke gikk vår vei, legger han til.

– Trodde vi hadde holdt oss

Jan Eivind Brudvik, som nå trener Tertnes, hadde flere sesonger i Åsane etter tiden i Brann. Han må le litt når Åsane Tidende spør om han husker oktoberkvelden i Vestlandshallen for 13 år siden.

– Hehe, det går ikke an å glemme, og er blitt en del av klubbens historie på godt og vondt. Jeg blir nok aldri kvitt minnene om den siste kampen, for det er ikke et godt et.

Han mener det faktisk er mindre som må gå galt nå for at Åsane skal rykke ned, enn det som gikk galt sist klubben var på landets nest øverste nivå.

– Det er vel faktisk enda mer som måtte gå skeis sist, og det gikk jo som kjent ikke bra. Alt gikk galt den siste runden, og da kampen vår var ferdig hadde vi holdt oss, trodde vi.

– Så kom resultatene fra de andre kampene. Det var som å få en hammer i hodet. Plutselig var vi rykket ned, selv om vi godt inn i overtiden var trygge.

– Skjer det igjen, Brudvik?

– Det håper jeg inderlig ikke. Dette går veien og jeg ønsker dem lykke til. De får bare gjøre som vi ikke gjorde, vinne sin egen kamp. Da slipper de å tenke på andre utfall.

 

Slik endte bunnstriden sist Åsane var i 1. divisjon:

11: Ørn-Horten      38-69  -31      29

12: Skeid                  31-48  -17      28

13: Åsane                 41-59  -18      28

14: Tromsdalen     40-65  -25       27

15: Lørenskog        31-72  -41       20

16: Tollnes              37-92  -55       19

 

Slik ser tabellen ut nå: (innbyrdes oppgjør teller dersom poeng og målforskjell er identisk)

8: Åsane                   43-43           34

9: Strømmen             32-39           34

10: Fredrikstad          40-60           34

11: Levanger             44-52           33

12: Bryne                  41-49           33

13: Follo                    40-41          32

14: Bærum                43-65          31

15: Nest-Sotra           40-50          30

16: Hønefoss             32-49          27

Åsane sine innbyrdes oppgjør med bunnrivalene endte med to tap mot Strømmen, to tap mot Follo, to uavgjorte kamper mot Bryne, seier og uavgjort i møtene med Levanger, seier og tap mot Bærum, to ganger uavgjort mot Fredrikstad og en seier og et tap mot Nest-Sotra.

Av

Erik Madsen

erik@aasanetidende.no

Relaterte saker