Lokalavis for Åsane og omegn!
  • GIR SEG IKKE: På søndag fyller hele Bergens Walther Olsen 90 år. Den aktive åsabuen som har fått Kongens fortjenstmedalje i sølv og som har 12 veteranmesterskap bak seg i sprint, stafett og kule, har imidlertid ikke tenkt å ta livet helt med ro til tross for en brukket overarm. – Jeg håper å vinne NM-gull i friidrett for veteraner til sommeren, sier åsabuen med adresse Kråvasslia på Flaktveit. (Foto: Thomas Gangstøe)

Evig unge Walther fyller 90

På søndag fyller Walther Olsen 90 år. Det hindrer ikke den evigunge, aktive og engasjerte åsabuen å sikte seg inn mot norgesmesterskapet i friidrett til sommeren. Men først må han bli skadefri.

- Jeg hadde et fall og knakk venstre overarm. Det var et komplisert brudd og jeg måtte gå fire måneder med gips, forteller han.

Mannen med adresse Kråvasslia på Flaktveit håper imidlertid å komme tilbake i trening innen kort til.

- Jeg trener hos Sissels i Fyllingsdalen. Der trives jeg godt og kan bygge meg opp til sommeren hvor jeg skal delta i veteran-NM i friidrett. Mine beste øvelser er kule og sprint. Det er ikke så mange deltakere i klassen 90 pluss, så mulighetene er gode, humrer han.

Idrettsmannen

Trening har alltid vært en del av livet til snart 90 år gamle Olsen, som ble født på Laksevåg 8. november 1925. Han har hatt fem klubbrekorder i Gular, hvor han også har vært formann i 17 år og medlem i 61 år.

- Den ene rekorden står fortsatt og ble satt i 1949. Det er 4 x 1500 meter, forteller han stolt.

Men Walther Olsen har også ikke mindre enn 12 veteranmesterskap på 100 meter, 200 meter, stafett og kule.

- Hva er din største opplevelse innen idretten?

- Det må være da jeg møtte legenden Audun Boysen på en stafettetappe i 1956. Jeg trente steinhardt i forkant. Det holdt i 900 meter, så ble alt helt svart og jeg tapte med 40 meter.

Forkjemperen

Idretten har alltid stått åsabuen nær og det er nesten alltid en tilknytning til idrett og mosjon når Walther engasjerer seg. Han har blant annet stått i front for etableringen av Waltherhallen på Laksevåg, kjempet hardt for Slåtthaug kunstisbane og nesten alene sørget for lysløype på Munkebotn og ikke minst belysning til Vestlandshallen. Sammen med Grete Waitz etablerte han også Gretes festspilløp, som på det meste trakk 2500 kvinnelige deltakere.

- Grete selv deltok ni av ti ganger, forteller Olsen som har en fabelaktig hukommelse. Tall, tider og hendelser glemmer ikke den gamle regnskapsføreren.

Heller ikke at han har gått over de syv fjell hele 29 ganger.

- Jeg går fortsatt på fjellet, men aller helst fra Eidsvåg og opp til Munkebotn, sier han.

Politikeren

Politikken er Olsen ute av for lengst. Han har sittet i bydelsutvalget i Åsane, og i bystyret for Krf. I 1995 ble Walther kåret til bystyrets mest populære politiker. Ikke lenge etter gikk han ut av partiet og fortsatte som uavhengig representant. Han har stor tro på byens nye ordfører Marte Mjøs Persen (Ap), men var også svært glad i forgjengeren.

- Jeg likte veldig godt Trude Drevland. Hun var en fantastisk ambassadør for byen. Hun ville alle godt. Kanskje hun begikk noen feil i cruise-saken, men hun gjorde det ikke med viten og vilje. At vi nå har fått en ny ordfører i form av Marte Mjøs Persen tror jeg er bra. Hun er en flink politiker og bor dessuten på Flaktveit. Jeg har tro på henne, sier Walther.

Han følger fortsatt med på politikk og sørger for å holde seg orientert gjennom byens aviser.

Pensjonisten

Walther er fortsatt i full vigør, om noe preget av å ha brukket overarmen. Men han har fortsatt humoren, de skarpe kommentarene og hukommelsen. At han fyller 90 år på søndag bekymrer han ikke.

- Jeg lever som hver dag er den siste og ønsker å utnytte tiden til fulle. Det har jeg alltid gjort, sier Walther som i dag fungere som annonseansvarlig for idrettslaget Gular. Da kjører han til klubblokalet. Han har nemlig fortsatt sertifikat på bil - i hvert fall til mai.

- Jeg plukket 23 av 24 bokstaver på synstesten, smiler han.

- 90 er en voksen alder. Hender det du noen ganger tenker på døden?

- Sjelden..., eller kanskje noen ganger. Det streifer jo meg innimellom. Jeg er veldig glad i livet og håper på tre-fire år til i hvert fall.

- Hva er hemmeligheten bak den høye alderen?

- For meg er det nok idretten. Jeg har vært aktiv hele livet. Hos legen var jeg første gang da jeg var 75 år gammel. Dessuten har jeg væt avholdsmann i 72 år. Det er jeg stolt av, selv om jeg liker å ta meg en Clausthaler av og til.

Bursdagsbarnet

Selve dagen er først søndag 8. november, men allerede på lørdag blir det feiring på Bryggen i Bergen. 75 mennesker står på gjestelisten, deriblant tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik, OL- og verdensmester i skiskyting Liv Grete Skjelbreid, Brann-spiller Erik Huseklepp, fotball-legenden Egil Austbø, håndballjentene Stine Skogrand og Hege Vikebø, samt næringsminister Monica Meland og en rekke andre. Da serverer Walther snitter, kake, kaffe og mineralvann.

- Hvordan blir det å fylle 90?

- Bra. Jeg bare gleder meg, sier mannen med Kongens fortjenstmedalje i sølv og fri tilgang til alle idrettsarrangementer i Norge.

Walther Olsen må regnes som en stor personlighet, en ildsjel og en bauta ikke bare i bergensk sammenheng, men også nasjonal.

Av

Thomas Gangstøe

thomas@aasanetidende.no