Lokalavis for Åsane og omegn!
  • LØNNSOMT: – Det har vært viktig for oss å drive lønnsomt. Vi er gjeldfri og har penger på bok, sier Knut Kristiansen som gir seg som daglig leder i Vestlandshallen.

  • VINNERLAGET: Her er Kristiansen med Branns vinnerlag av Lynturneringen på Møhlenpris i 1968. Bak fra venstre: Knut Vatle, Ola Øyasæther, Harald Johannessen, Helge Skorpen, Frode Larsen. Foran fra venstre: Knut N. Kristiansen, Leif Amundsen, Erik Berglund, Per Gunnar Iversen, Werner Johannessen og Steinar Moe.   

     

Slutter i Vestlandshallen

Knut Kristiansen gir seg som daglig leder i Vestlandshallen. Nå peiler den tidligere shipping-mannen ut en ny kurs.

Det kom 270 mennesker i i 50-årsdagen hans på Statsraad Lehmkuhl. Da Knut Kristiansen møtte en bekjent noen dager senere, var sistnevnte skuffet.

– Jeg fikk aldri noen invitasjon, sa han.

– Nei, sa Knut, jeg inviterte bare mine aller nærmeste.

Han sa det med glimt i øyet, men historien sier likevel noe om Knut Kristiansen og hans evne til å knytte til seg og bli kjent med mennesker, nasjonalt så vel som internasjonalt. Kan hende sier det også noe om ham at han valgte Statsraad Lehmkuhl som kulisse for sin 50-årsdag; man må ha en viss selvtillit for å gå for en slik idé. 

Dørene åpner seg

Han er rett som det er både i England og USA. London er hans hjemby nummer to, etter Bergen, naturligvis. Det merker man også underveis; Knut krydrer det bergenske med engelske gloser. Han snakker lavt, aldri brautende, kjugutt til tross, født og oppvokst på Nordnes i 1949. Han var kaptein på Branns juniorlag, og har én kamp for A-laget. Knut tok utdannelse innenfor shipping og økonomi, og det var som student i USA på University of Southern California at det gikk opp for Knut (66) at kommunikasjon er viktig. 

– Uten å kunne formidle din kunnskap har kunnskapen liten eller ingen verdi, sier han.

Siden har han utviklet og nærmest dyrket det. Det er blitt hans «skill», for å bruke hans eget uttrykk.  

På cv'en finner man både Kristian Jebsens rederi, Øyvind Lorentzen AS Sobral og Seatrans. 

Spesielt flink til å knytte kontakter med andre personer, er en setning som går igjen. Svært god kontaktflate, er en annen. Han er opptatt av kommersiell drift og han har levert gode økonomiske resultater, står det et annet sted. 

 

Når du reiser med Knut virker det som om han kjenner alle. Han knytter kontakter hele tiden, og enten så kjenner han folk eller så kjenner han noen som kjenner noen. Når du reiser med Knut, åpner dørene seg der du er.

Roald Bruun-Hanssen

 

Roald Bruun-Hanssen har reist med Knut Kristiansen flere ganger, og bekrefter at hans kontaktflate er stor. 

– Jeg har vært på reise med Knut både til USA, England og Russland. Når du reiser med Knut virker det som om han kjenner alle. Han knytter kontakter hele tiden, og enten så kjenner han folk eller så kjenner han som kjenner noen. Når du reiser med Knut, åpner dørene seg der du er, forteller Bruun-Hanssen.

– Da vi besøkte fotballklubben Seattle Sounders hadde vi fri tilgang på alt; vi fikk se hvordan de jobber administrativt og sportslig, og fikk topp oppvartning. Det samme gjelder for besøkene både i London og Moskva. Uansett hvor du kommer inn sammen med ham, så blir du møtt med: «Hallo, Knut!»

Knut og Brann

For mange er han kanskje mest kjent fra tiden som sportsdirektør i Brann. Så sent som i vår var han aktuell for Brann igjen, og styreformann Lars Moldestad mente han var en interessant mann for sportsklubben i Idrettsveien. Men Kristiansens kandidatur nådde ikke opp.  

– Du ble skvist?

– Ja. 

– Det tok du tungt?

– Ja, det legger jeg ikke skjul på.

– Hvorfor ble det slik?

– Resistance to change er så stor blant tidligere styremedlemmer og tillitsverv. Derfor har vi mistet mange gode og dyktige personer i Brann, for de har ikke vært velkommen. 

– Det tar tid å bygge opp en konkurransekultur både sportslig og administrativt. Og det klarer du ikke hvis du er en klubb uten nettverk og uten kunnskap om næringen. Da må du lære det, og det tar enda lenger tid. Eller så må du betale konsulenter, agenter og andre mellommenn. Både kunnskapen og erfaringen fins, men de var ikke interessert, sier Kristiansen. 

– I Brann må man ta mange beslutninger hver dag, og de må være gode. Du må ha flere gode enn dårlige, og du må være «hands on», ellers går det ikke. Alle snakker om at vi må ha økonomisk kontroll, men det som er vanskelig er å ta beslutninger som gjør at økonomien er god. Du er helt avhengig av gode kommersielle beslutninger. I det øyeblikket du sender en faktura, så har du en bekreftelse på at penger kommer inn. Når du får en faktura, så har du kjøpt noe. Hver dag tar du slike valg, og har du ikke kremmerkompetanse, så går det galt, sier han.

– Det er avgjørende at du er en god communicator, uansett næring. Det er de som mangler den evnen trenger konsulenter. I USA er de eksperter på dette. 

Formidle og kommunisere

– Hva skal du gjøre nå?

– Først skal jeg fortsatt arbeide i Vestlandshallen frem til mai 2016. Deretter går jeg fra en type arbeid til en annen; vi er ikke skapt for ferie. Jeg vil bruke mine kontakter og være en mellommann mellom de som er god i fotball og de som er interessert i knytte til seg gode spillere og samarbeide med utenlandske lag. 

Agent?

– Det handler mer om å formidle nettverk, formidle samarbeidspartnere. Jeg skal bruke min evne til å kommunisere. Har du ikke den evnen er du avhengig av andre.  

– Er du god til å lytte?

– Ja. Det henger kanskje sammen med at jeg kun hører på ett øre, og har måttet konsentrere meg for å få med meg hva som blir sagt, smiler Knut.

Hørselen på den ene øret forsvant da han var innblandet i en bilulykke på Nordnes som 6-åring i februar i 1956. Han kom susende på akebrett. Det var mørkt. Så smalt det. Knut ble innlagt med kraniebrudd og lå bevisstløs på sykehuset i en uke. Han husker ikke så mye selv, men det var da han ble lam på høyre side i ansiktet. 

Vestlandshallen gjeldfri

Vestlandshallen sto ferdig i 2000, og med sine 8 924 kvadratmeter under tak med en tilskuerkapasitet på nesten 5000 og kunstgressflate som tilfredsstiller internasjonale krav, deket hallen et stort behov i fotballbyen Bergen, spesielt vinterstid. Kristiansen var med fra starten. 

– Jeg var med i planleggingen. Tom knudsen og Trond Mohn spurte om jeg kunne være med i styret i Vestlandshallen da hallen var under etablering. 

Fra 2001 til 2007 var han styreleder, senere daglig leder i Stiftelsen Vestlandshallen.

– Det har vært viktig for oss å drive lønnsomt. Vi er gjeldfri og har penger på bok. Nå er det nytt lys i hallen, nytt kunstgress, og alt er betalt kontant. Det er viktig; nå går det an å legge planer for fremtiden.  

Stiftelsen driver med utleie av Vestlandshallen til bergensfotballen både i forbindelse med trening og kamp. Ulike klubber arrangerer fotballturneringer for både store og små, og med jevne mellomrom arrangeres det også messer i hallen. 

– De leier hallen slik som den er, og leverer den tilbake i samme stand. De som leier hos oss skaper innholdet selv, påpeker Kristiansen. 

Fordelingen er sytti prosent fotball og tredve prosent messer. Det blir neppe arrangert flere konserter i Vestlandshallen, som har hatt artister som Dolly Parton, Mark Knopfler, Prince og flere andre på Myrdal-besøk.

– Vi er ikke avhengig av konserter; vi har gjort oss uavhengige av det markedet. 

– Hva tror du hallen har betydd for bergensfotballen? 

– Fotballen i Bergen er avhengig av gode forhold om vinteren, og hallen er sprengt. Vi har ikke tid til alle, men vi prøver etter beste evne å finne plass til flest mulig brukere. Vi vet ikke hvordan været blir fremover, men her inne kan man alltid trene uten snø og regn, sier Kristiansen, før han setter kursen mot Barbados og sol og varme. 

  

 

 

 

Av

Ove Landro

Relaterte saker