Lokalavis for Åsane og omegn!
  • NYUTGIR 90-TALLSPOPEN: – Pompel and the Pilts er blitt sammenlignet med DumDum Boys, men jeg synes Pompel er bedre; selv om jeg liker begge, sier Robin Mortensen, som er klar med remastrede nyutgivelser av en rekke kjente 90-tallsband fra Åsane og Bergen.
     

Nyutgir Åsanes kulturarv

– Jeg synes dette er kanonbra plater som har holdt seg bra, sier Robin Mortensen, som står bak en rekke nyutgivelser av legendariske plater med artister fra Åsane, eller der noen av våre lokale helter er med.

Mange åsabuer kjenner Robin som en av de to blide innehaverne bak disken på platebutikken på Åsane storsenter. Færre er klar over at han også er involvert i to plateselskaper, med flere Åsane-artister i stallen. Karisma Records  gir ut mer progrelaterte ting; noe enkelte vil gjette ut fra navnet, mens nyutgivelsene kommer på revitaliserte Apollon Records, der Robin Mortensen er daglig leder.

Etterlengtet nyutgivelse

– Jeg vil gjerne løfte frem den bergenske 90-tallspopen, sier Mortensen.
– Det kom ut mange kanonbra plater på den tiden, og de har holdt seg bra. Mange vil gjerne ha de på vinyl, siden det formatet ikke var tilgjengelig da de opprinnelig kom ut. Dessuten er det mye her som jeg tror også vil treffe et yngre publikum.

Årets viktigste og mest etterlengtede nyutgivelse er en samler med Åsane-bandet Pompel and the Pilts, utgitt både på cd og dobbel vinyl. Her får du både debut-EPen fra 1988, konsertplaten «Leif i Hulen» (1989) og albumet «Det ingen andre vil ha» (1992), alt samlet under den Gasolin-inspirerte tittelen Skostrædet Forever.

Utsolgt gjenforeningskonsert

Som om ikke det var nok, så vil bandet gjenforenes til en egen slippkonsert på Garage 22. desember. Billettene til denne ble utsolgt nesten før de ble lagt ut.

– Pompel and the Pilts er et av de mest underkjente norske rockebandene, mener Mortensen.
– De er blitt sammenlignet med DumDum Boys, men jeg synes Pompel er bedre; selv om jeg liker begge. Det er litt powerpop, jeg hører både The Replacements og Big Star i det de gjør. Piddi skriver svært fengende låter, med veldig direkte og bra tekster. Han er en rocker, men ble likevel omfavnet av både Arne Bendiksen og Jan Eggum.

– Har du en favorittlåt?
– Det er så mange, men jeg liker godt «Skikkelige piker» og balladen «En blå dag».

Flere godbiter

De to første Pogo Pops-skivene er også nyutgitt på Apollon, men de har bare en vag Åsane-tilknytting, og nevnes derfor bare i forbifarten. Det samme gjelder Poor Rich Ones; deres tredje album, «Happy, Happy, Happy» (2000) skulle være ute på alle formater i god tid før jul.

The Thank Yous er derimot godt forankret i Åsane. Dette er en trio bestående av Lars Lundevall (De Lillos), Petter Folkedal og Frode Unneland. Tittelen på debut-EPen, som kom ut sist fredag, er «100% Middleclass Indie». Dersom tittelen skulle holde hva den lover, er det stor grunn til å glede seg for alle som elsker indiemusikk og powerpop fra de siste tiårene i forrige århundre.

Synger om ensomhet og savn

Da gjenstår bare å minne om «vennebandet» Evig din for alltid, som består av fire helter fra 90-tallets gullalder i popmusikk fra Bergen; tre av dem med røtter i Åsane: Frank Hammersland (Pogo Pops, Popium, Frank), Per Arne «Piddi» Fjeldstad («Pompel» i Pompel and the Pilts, Syk Pike), Frode Unneland (Savoy, Pompel and the Pilts, Chocolate Overdose) og Petter «Sergeant Petter» Folkedal.

Til nå har de gitt ut albumene Evig din for alltid (2013), Åtte minutter fra solen (2014) og Tilbake til byen (2015), alle utgitt på Apollon Records. «Mørkere, tristere og mer utfordrende» skrev Åsane Tidendes anmelder om den siste i rekken, en plate der «sukkerspinn og lykkehjul er byttet ut med ulykkelig kjærlighet, ensomhet og savn». Da oppstår gjerne stor musikk.

Av

Magne Fonn Hafskor

Apollons vinylhøst

  • Pompel and the Pilts kommer ut på cd på fredag i denne uken, mens vinylutgaven kommer 18. desember.
  • The Thank Yous debutplate kom ut sist fredag.
  • Nyutgivelsene på cd av de to første Pogo Pops-platene kommer 4. desember, mens vinylutgavene kommer 18. desember.
  • Nyutgivelsen på vinyl av «Happy, Happy, Happy» med Poor Rich Ones kommer 11. desember. Dagen etter holder de plateslippkonsert på Garage.

Relaterte saker