Lokalavis for Åsane og omegn!
  • ÅRETS JULEGAVE: Fredag kommer Pompel & the Pilts med samleplaten Skostredet Forever, og konserten på Garage 22. desember er utsolgt.

Pompel for alltid

I dag kommer Pompel & the Pilts med samlealbumet Skostredet Forever. Og så blir det jul på Garage 22. desember. I front: Per Arne Fjeldstad fra Hylkje.

Historien om Pompel & the Pilts er historien om et band som hadde kort levetid som gruppe, men som gjorde et uutslettelig inntrykk på en gruppe (fortrinnsvis) unge menn sent på 80-tallet og tidlig på 90-tallet. Pompel tok oss et sted vi stadig ville vende tilbake til. Et univers vi aldri fikk nok av. Tekstlinjer som mer enn tyve år senere sitter sterkere i hukommelsen enn skolens pensum. 

 

De sier tiden går fort når du har det gøy, eg syns tiden flyr uansett.

 

Det er en kunst å skrive gode, norske tekster. Noen få behersker det. Kjartan Kristiansen er én av dem. Lars Lillo-Stenberg. Joachim Nielsen. Michael Krohn. Og Per Arne Fjeldstad. 

 

Man kjenner på et vemod. Det er ikke til å unngå. Det er en tid som var. Og vi var unge. Forventningsfulle. Alt kunne skje. Og like under forventningene; en snikende mistanke om at ingenting ville skje. Da var det godt å ha Pompel-universet. Tekstene kunne være litt mystiske. Noen var kalde. Dekadente.

 

Hun lirker av seg trusen, og kjenner benken iskald mot sitt kjønn, det fins et pikehjerte under Hennes & Mauritz-blusen, den som hun kjøpte for sin juni-lønn.

Hun merker at hun sitter der helt naken, naken som den første gangen hun ga seg hen, hun husker litt blod på et laken, men hun husker ingenting av kor eller med kæm.

Og det er blå, blå dager, blå, blå dager glir forbi, alle små små plager, er byttet ut med søt melankoli.

 

Østlendingene hadde deLillos. Trønderne hadde DumDumBoys. Vi hadde Pompel. Plutselig var de borte, og siden har vi savnet dem. Kombinasjonen gode, norske tekster fremført på energisk, bergensk, fandenivoldsk vis, kombinert med melankoli og såre sanger om livet, kunne noen av oss aldri glemme.

Per Arne Fjeldstad var låtskriver, vokalist og frontfigur. Han kunne være både tøff og sår, modig og redd, sint og mild – og alltid intenst tilstede. 

Frode Unneland spilte trommer og sang annenstemme. Hvordan han klarte kombinasjonen, så vanvittig fort og høyt, aner vi ikke. Eirik Trenchard var bassist, og sørget for den tøffeste og tetteste rytmeveggen i byen. 

I dag, fredag, kommer altså samleplaten Skostredet Forever, med alle låtene, inkludert Kjellerteipen og uutgitte live-opptak fra Hulen. Konserten på Garage 22. desember er utsolgt. 

Pompel er litt som den første forelskelsen. Innerst inne vet man at det aldri kan bli det samme som før. Men fristelsen til å prøve igjen blir for stor.  

 

Vær forsiktig lille hjerte hvem du elsker, for hun er vekk når du snur ryggen til, vær forsiktig lille hjerte – husk du rimer kun på smerte og du banker som et flipperspill.

 

 

 

 

 

 

Av

Ove Landro

Relaterte saker